Première: Charlotte Jacobs zoekt tastend naar connecties op ‘Other half’

door Tobias Cobbaert

Het lijkt haast vanzelfsprekend om een connectie te leggen tussen Charlotte jacobs’ nieuwe single ‘Other half’ en de huidige coronasituatie. De video bestaat bijna uitsluitend uit close-ups van het lichaam en doet zo spontaan denken aan de huidhonger die iedereen in isolatie ervaart. Dat is echter louter toeval. Jacobs filmde de clip namelijk al op 20 februari vorig jaar, nog net voor de chaos losbarstte.

Waar het nummer wel over gaat, is het ontdekken van andere verbindingen. “Dat kan gaan om een connectie tussen jou en een andere persoon, maar ook over een nieuw deel van jezelf dat je herontdekt” vertelt Jacobs vanuit haar appartement in Brooklyn, waar ze tegenwoordig verblijft. ‘Other half’ zal ook staan op de ep ‘The shape of wandering’, die op 9 april uitkomt. Die ep gaat over de eeuwige zoektocht die het leven is, en deze single kan gezien worden als een momentje waarop die zoektocht een onverwacht resultaat oplevert.

Dat idee van verbinding wordt mooi uitgedrukt in de bijhorende videoclip. We zien twee handen die zoekend lijken te zijn en uiteindelijk elkaar vinden om een samen een passionele tango te dansen. Uiteindelijk blijkt het om twee handen van dezelfde persoon te gaan, waarmee het idee bevestigd wordt dat het ook om zelfontdekking kan gaan.

De handen in kwestie zijn die van Holly Sass, een danser en massagetherapist die Jacobs in Brooklyn leerde kennen. Toen Jacobs hen vroeg of die in haar clip wilde spelen, wist ze nog niet dat die ook professioneel met het lichaam bezig was, maar het voegt wel een extra dimensie toe aan het concept.

Op zich had de video perfect volgens de coronamaatregelen gemaakt kunnen worden, maar dat is dus toeval. “Het is altijd al het idee geweest om met 1 danser te werken, want ik wilde echt inzoomen op die handen. Er zitten zoveel lijnen en wijsheden in onze handen, en we gebruiken ze echt voor alles, on der andere om te communiceren. Ik wilde echt die handen als entiteiten benadrukken, en als je dan met twee verschillende dansers gaat werken krijg je meteen een verhaal van personen in plaats van de handen op zich.”

Bekijk hieronder de video voor ‘Other half’