Première: G A U S S duikt in het zomers archief op ‘A walk’

door Tobias Cobbaert

Zo’n jaar geleden brachten Mati Le Dee en Emile Sertyn van electropopduo G A U S S hun tweede album ‘Heartbeat’ uit. Er waren plannen om daaruit nog single ‘A walk’ te lanceren, maar die plannen vielen in het water dankzij de aanslepende pandemie. Een jaar na datum beslissen de twee om het zwoele nummer alsnog in de verf te zetten.

De track gaat over het verlangen naar een zomer waarin veel ondernomen kan worden. Het is een gevoel dat we elk jaar wel herkennen, maar dat door het huidige gebrek aan evenementen een melancholische ondertoon krijgt. ‘A walk’ lijkt haast profetisch in dat opzicht, want ondanks dat het nummer voor de pandemie geschreven werd lijkt er toch een donker randje aan te zitten.

Die dualiteit komt ook naar voren in de nieuwe, bijhorende clip bij de song. G A U S S koos ervoor om geen nieuwe beelden te schieten, maar dook in het archief en monteerde een video met reeds bestaan materiaal. Dit deden ze deels om de creatieve beperkingen tijdens de pandemie te omzeilen, maar ook als reflectie op de overweldigende beeldenstroom die de moderne mens dagelijks voorgeschoteld krijgt.

De druilerige zwart-witbeelden in het begin slagen er alvast uitstekend in om het verlangen naar zonnigere tijden op te wekken. Die heimwee naar de zomer wordt later ingelost door kleurrijke beelden van graanvelden en zonnestralen die zich een weg banen door de bladeren van palmbomen. Sommige andere scènes, zoals de terugkerende beelden uit stripclubs, laten we graag open voor interpretatie.