Première: Monomono drapeert beklijvende beats over ijzige poëzievocalen op ‘If life means life’

door Gilles Dierickx

Als Monomono bouwden Hester Bolle en Anne Van de Star de voorbije jaren aan een rijkgevuld en tegelijk gedeconstrueerd elektronisch universum. Twee jaar na de intense ep ‘Observant hoke’ schudt het Antwerpse duo dit jaar af en toe verse tracks uit z’n mouw: voor hun tweede compilatietape strikte het Brusselse cassettelabel sentimental records zo dit nieuwe ‘If life means life’.

Daarop vond Monomono een muzikale partner in de Turkse componiste Eda Er: de drie geluidskunstenaars gingen aan de slag in zowel hun Antwerpse studio als tijdens een residentie in Istanbul, waar ze de poëzie van Carol Ann Duffy ontrafelden – in het bijzonder het gedicht ‘The devil’s wife’.

Een intermediale symbiose die beklijvend binnenkomt: onder een donkere mist aan barstende beats, verknipte violen en haast ondefinieerbare stukjes sample ontvouwt zich de vocale gedachtegang van een vrouw die terugblikt op haar daden. Eveneens in Istanbul werd videomaker Ecem Güleç erbij gehaald voor een clip, waarvoor zij dan weer de krachten bundelde met performance artist Deniz Akural. De bandfoto werd genomen door Naser Kianerci.

Voor de tweede keer brengt sentimental haar favoriete muziek samen op een mixtape. Met zowel nieuwe ontdekkingen als oude bekenden van het label, duikt de compilatie nog meer in extremen en verkent het een breed spectrum aan genres. Aan de ene kant wordt het stiller en somberder, aan de andere kant net luider en brutaler.

‘A sentimental mixtape #2’ verschijnt op 11 december. Onder meer, Pauwel, Teen Creeps, Shy Dog, Ohio Mark en Rumours vind je terug in de tracklist. Pre-orderen van de tape kan hier.