Première: Peenoise vindt troost in herhaling op ‘Again’

door Tobias Cobbaert

Herhaling. Dat is het onderwerp van de nieuwe single en video van Peenoise, de avant-popgroep van de drie zonen van actrice Marijke Pinoy. Het eeuwige gevoel in cirkels rond te lopen en telkens dezelfde obstakels te moeten overwinnen. Dat kan als een domper klinken, maar de broers geven er een optimistische draai aan: als je weer in de put zit is het maar een kwestie van tijd voor je er weer uit kan klimmen.

Het is erg verleidelijk om bij die repetitiviteit te denken aan het leven in de lockdown, maar eigenlijk is het nummer daar niet over geschreven. “Eigenlijk is het nummer al een tijdje geleden geschreven en we hebben het zelfs al live gespeeld”, vertelt Cesar De Sutter-Pinoy. Dat de tekst zo toepasselijk is op onze huidige levenswijze is toeval, maar de groep moedigt iedereen wel aan om een eigen interpretatie aan het nummer te geven.

Ook tijdens het schieten van de video wilden de broers dat iedereen een eigen invulling aan de beelden kon geven. Zonder budget en gewapend met een felrode bal trok Peenoise samen met director of photography Spencer Bogaert naar de Ardennen om de clip in één dag op te nemen. “We wilden graag dat idee van herhalende beelden met simpele elementen en cyclische bewegingen zo op beeld proberen te vertalen, maar hoe jij daarnaar kijkt is misschien anders dan wat wij erin zien” zegt Gilles Vandecaveye-Pinoy.

Centraal in het eindeloze, zichzelf herhalende sneeuwlandschap uit de video staat een schilder die zichzelf in zijn omgeving verliest. Het idee voor de clip is gebaseerd op de derde Peenoise-broer, Titus, die tijdens hun optredens zelf op het podium schildert en zo al een hele collectie bijeen verfde. Dat proces, waarbij Titus steeds opnieuw van nul moet beginnen, vond de groep erg toepasselijk om de inhoud van het nummer uit te beelden.

‘Again’ is de eerste single van een nieuwe ep die op 5 februari uitkomt in eigen beheer. Bekijk hieronder de videoclip en ontdek zo welke betekenis de beelden voor jou persoonlijk hebben: