Punch, Brothers, Punch: 01.03 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Omdat we toch ook nog even de nieuwe Carly Rae Jepsen, Skepta of Rich Homie Quan moeten kunnen beluisteren en laten bezinken, verschijnt dit stuk steevast zondagavond laat op de site. We mogen immers geen nummers over het hoofd zien in deze politiek correcte rubriek. Dat gezegd zijnde, vind je hieronder naar goede gewoonte onze tien favoriete nummers van de week, met zoals steeds ook weer een streepje PC Music, een paar onbekende artiesten en ook enkele bekendere acts.

Best Coast – California nights

Het titelnummer van de nieuwe Best Coast combineert hun typische California-loving met een iets donkerder geluid dan we van het duo gewoon zijn. Shoegazy gitaren worden gecombineerd met de galmende instant herkenbare stem van Bethany en ze overschrijden (eindelijk) de vijf minuten. (TD)

Dutch Uncles – Decided knowledge

Het recent verschenen album ‘O shudder’ van Dutch Uncles vindt bij ondergetekende bijna dagelijks wel de weg naar de platenspeler. Nieuwe single ‘Decided knowledge’ ligt volledig in de opgewekte, funky lijn van de rest van de plaat en kan dan ook niet ontbreken in dit overzicht. (AS)

Wolf Alice – Giant peach

Wolf Alice doet het al even goed in eigen land en het wordt langzaam tijd dat de Britten ook de rest van de wereld veroveren. Misschien lukt dat wel met hun debuutlangspeler ‘My love is cool’ die deze week werd aangekondigd en eind juni te koop zal zijn. Single ‘Giant peach’ voorspelt in ieder geval voldoende vette gitaarriffs met een vuil kantje zoals we het al een poos niet meer hoorden. (AS)

Kanye West – All day

Normaal gezien doen we niet aan livefilmpjes in deze rubriek, maar ‘All day’ is gewoon veel te goed om te negeren. Nadat Kanye met ‘Only one’ en ‘Wolves’ al verantwoordelijk was voor twee van de beste nummers van het jaar, scoort hij bij zijn BRIT Awards-onthulling wederom met een onverwacht geluid. Voor de performance vroeg Ye onder meer Skepta op het podium; mogelijk geen toeval aangezien West met zijn laatste nieuwe nummer de energie van zijn werk benadert. (TK)

Samo Sound Boy – Baby don’t stop

Samo Sound Boy is labelbaas van Body High, de helft van DJ Dodger Stadium en de maker van het geweldige ‘Baby don’t stop’, een voorproefje uit ‘s mans debuutalbum. Het nummer doet denken aan het werk van Jacques Greene, omdat hier ook een clubsound en melancholische vocals gecombineerd worden. Met een speeltijd van meer dan vijf minuten is de song eerder lang, maar daardoor komen het repetitieve effect van de zang en de aanzwellende electronica net zo goed tot hun recht. (TK)

Kid Antoine – Proximity

Met ‘Expected encounter’ maakte Kid Antoine een opmerkelijk debuut op het fantastische label Her Records; onder meer Cashmere Cat en Fatima Al Qadiri pikten zijn hit immers op. In vergelijking met die song is ‘Proximity’ alles behalve een banger, maar dat is ook de bedoeling van de Deense producer. Het nummer is een “pre-battle call to arms” en de grootste grimesound ademt dan ook strijdlust en nervositeit uit. (TK)

Warpaint – No way out (redux)

Soms kan Warpaint zonder echt te staan schreeuwen of heel erg luid te spelen heel urgent klinken. Dat is ook het geval bij ‘No way out (redux)’, een losstaand nummer dat de Britse vrouwen de voorbije week deelden. De groove in hun nummer is heerlijk, de gitaren klinken zoals steeds bedwelmend en over het algemeen hypnotiseert de song drie minuten lang. Het viertal mag ons zo meer verrassen. (TK)

easyFun – Laplander

EasyFun is een PC Music-artiest van het eerste uur, eentje die sinds de hele buzz rond het internetlabel nog niet met nieuw materiaal op de proppen kwam. Nu bleek de tijd er rijp voor en door nummers als ‘Laplander’ bleek die terugkeer triomfantelijk. Het nummer combineert op schitterende wijze een droge beat, chipmunkvocals en Mario Kart-synths in een steeds meer overstuurde sound. (TK)

Yowler – Water

‘Water’ is zo’n liedje dat je vanaf de eerste seconde onderdompelt (pun intended) in een sfeer van melancholie en tristesse. Yowlers prachtige, maar fragiele stem en de vage, eerder droeve lyrics maken indruk, de desolate gitaarklanken en het subtiele, iets krachtigere refrein betoveren net als IJslandse soundscapes. Wat is muziek ontdekken toch geweldig als je op verborgen schoonheden als ‘Water’ kan stuiten. (TK)

Slugabed – 鳥の詩 (Tori No Uta)

Als enkel een saai en classy (maar erg goed) nieuw nummer van Death Cab For Cutie en een euforisch raveliedje van Slugabed met Japanse vocals voor een Belgisch label nog op je shortlist overblijven, is de keuze snel gemaakt. Net zoals het merendeel van zijn Activia Benz releases bevat ‘鳥の詩 (Tori No Uta)’ een speelse, ongedwongen sfeer en die maakt deze song zo waanzinnig leuk. (TK)