Punch, Brothers, Punch: 12.10 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Tei Shi en A$AP Rocky

door Thomas Konings

Mark Twain had af en toe last van een oorwurm. Eén daarvan was zo hardnekkig dat hij er zijn kortverhaal ‘Punch, Brothers, Punch!’ over schreef. Pas nadat hij iemand anders met de melodie aanstak, kon hij zich terug toeleggen op zijn literaire carrière.

Ook Indiestyle deelt weleens de zorgen van Twain. Elke week laten we je kennismaken met nieuwe songs uit onze virtuele platenbakken die onze concentratie wegrukten van de soep op het vuur en die lonkende deadline. Hoog tijd dus om andere muziekliefhebbers met de last van deze vliegensvlug besmettelijke deuntjes op te zadelen.

K9 – KrudStar

Aangezien de instrumental van MssingNo reeds het lijstje sierde, heb ik er even over getwijfeld om ‘KrudStar’ niet voor deze week te selecteren. Het zou echter niet juist zijn, want deze ‘KrudStar’ is gewoon van het beste dat muziek te bieden heeft. K9 brengt zo mogelijk nog meer vuur in deze wardub, met een vocale in-your-face-bijdrage die bijzonder hard aankomt. ‘s Mans stem is gerijpt in een gevangeniscel, al de MC energie leek achter de tralies wel gespaard om na zijn verblijf een mixtape uit te brengen. Mis hem niet, grimevernieuwer Dark0 bracht met behulp van Visionist, Plata en MssingNo de beste producties bijeen en K9 kopt vakkundig elke voorzet binnen. (TK)

Joel Ford – Breathe

Wat fijn dat Joel Ford dit nummer ‘Breathe’ noemde. Het past immers perfect bij de zes adembenemende minuten muziek die hij op zijn laatste worp voorschotelt. Je beseft eigenlijk niet eens dat je naar techno aan het luisteren bent, zo ijl, luchtig en zelfs zacht wordt ie gebracht. De frontvrouw van Ejecta zorgt voor de uitzonderlijke zang, wanneer ze “Feels like forever” zingt, hoop je dan ook dat haar vederlichte keelgeluid voor eeuwig in je hoofd blijft resoneren. Waarom bracht Ford nooit eerder solomateriaal uit? (TK)

Kleerup – Rock U (feat. Niki & The Dove)

Vorige week vroegen we ons nog af waar Niki & The Dove gebleven was, deze week werden onze gedachten gelezen door de muziekgoden, want de song ‘Rock U’ doet nog denken aan een Zweedse en spacy synthpopversie van Fleetwood Mac ook. (TD)

Dilly Dally – Green

“I want you naked in my kitchen, making me breakfast”, zegt genoeg, niet? Maar allez, omdat jullie het zijn doen we ook nog wat achtergrond uit de doeken. Dilly Dally is een vierkoppige band uit Toronto die vuile maar erg goeie gitaarriffs op je af doet rollercoasteren en met Katie Monks een frontvrouw in huis heeft die lyrics als een dronken gekkin uitspuwt. Een full length zal nog lang op zich laten wachten, maar binnenkort kan je wel de ‘Candy mountain’ 7-inch opscharrelen. (TD)

Tei Shi – Basically

De Argentijns geboren, maar nu in New York wonende Valerie Teicher maakte onder de alias Tei Shi in 2013 een ep die we het best kunnen omschrijven als zoete elektronische pop meets r&b. Deze week bracht ze ‘Bassically’ uit, een nummer over mannen die vrouwen niet als hun gelijken behandelen. We horen een brok energie, een meer zelfzekere Teicher, en een kenmerkende bas, zoals de titel al doet vermoeden. De Zuid-Amerikaanse tilde haar muziek duidelijk naar een nóg hoger niveau. Op sociale media omschreef de jonge vrouw het liedje als “a first birdy to fly away”, en ik kan alleen maar hopen dat er nog vele vogeltjes als deze volgen. (RC)

Ben Frost – Venter (Evian Christ remix)

Ben Frost liet in mei nog een zeer mooie lp op ons los. Nu kondigt hij ‘V A R I A N T’ aan, een ep met enkel remixen van zijn werk. Deze week dook al één van die nummers op, Evian Christ nam het donkere ‘Venter’ onder handen en voegde er zijn typische grimey toets aan toe. Op een iets andere manier is dit even goed als het origineel, kortom zoals een remix moet zijn. (AF)

The Weeknd – Often (Lido Remix)

Lido is één van die jonge producers die op SoundCloud een massa volgers heeft maar door de grote blogs amper opgemerkt wordt. In de voetsporen van labelgenoot Cashmere Cat krijgt hij nu stilaan erkenning. Zijn remix van The Weeknds laatste single ‘Often’ begint vrij rustig. Lido laat veel plaats voor de vocals van het origineel en dit stellen we op prijs. Naar het einde toe grijpt de producer terug naar het energiekere werk dat we eerder hoorden op zijn debuut-ep ‘I love you’. (AF)

lilangelboi – Cry

Wij kenden lilangelboi al van haar stiekem heel erg leuke herwerking van Carly Rae Jepsens ‘The bucket’, maar op haar nieuwste nummertje ‘Cry’ legt ze de lat nog een stukje hoger. In gehele PC Music-stijl vormt de mysterieuze producer een minder bekende popsong (‘Music to make the boys cry’ van Diana Vickers) om tot een licht emotioneel, maar dansbaar pareltje. (AS)

TV on the Radio – Careful you

TV on the Radio is zo’n groep die het experiment nooit uit de weg gaat, en dat tonen ze opnieuw met dit tweede voorsmaakje van het weldra te verschijnen ‘Seeds’ (18/11). Ja, we weten het, een nummer beginnen met een stukje Frans is niet bijster vernieuwend, maar wel als je met het soort Franglais van Tunde Adebimpe spreekt. Daarbuiten is ‘Careful you’ weer vintage TOTR: tegelijk drijvend op repetitieve riffs als hortend en stotend door Adebimpe’s aparte frasering. Was het al maar 18 november. (FT)

A$AP Rocky – Multiply

Ik herinner me nog goed het moment wanneer ik vorig jaar A$AP Rocky’s debuutplaat in m’n platenspeler dropte. Een bom was het, een regelrechte aanslag op alles wat recht stond. En nu de eerste single van z’n volgend album gereleased is ben ik m’n kamer uit voorzorg al aan het ontruimen voor wanneer het moment gekomen is dat ook deze afgespeeld moet worden. Want het moge duidelijk zijn, ook deze gaat weer bijzonder hard zijn. Je bent alvast gewaarschuwd. (AB)