Punch, Brothers, Punch: 22.11 – De tien beste nummers van de voorbije week

door Matthias Desmet

Zowel oude rotten als jonge wolven ontbonden deze week hun duivels, Thomas Konings, Bart Somers, Jens Van Lathem en Matthias Desmet zorgen voor uw wekelijkse muzikale overdosis in de vorm van tien zorgvuldig uitgekozen nummertjes.

Savages – T.I.W.Y.G.

De meiden van Savages hebben het boek ‘Commerciële toegevingen richting succes’, dat duidelijk zichtbaar aan de receptie van de meeste platenlabels ligt, klaarblijkelijk nog niet gelezen. Dat is maar goed ook, want dankzij de onversneden zuivere kwaliteit en de ongetemde energie van deze nieuwe single zullen de post-punksters hun fanbase ongetwijfeld verder aan zich binden en vergroten. De knappe breaks maken de ongecontroleerde uitspattingen alleen maar interessanter. Fok de auteur van dat dwaze boek! (BS)

Michael Nau – Winter Beat

Michael Nau kun je kennen van het sympathieke bandje Cotton Jones, maar in 2016 brengt hij een eerste plaat uit onder zijn eigen naam. ‘Winter Beat’ is een heerlijke streep psychedelische americana, een knisperend haardvuur met regenbooggensters. (MD)

Abra – Sick Girl

Abra zorgt deze keer voor het futuristische-popmoment van de week. ‘Sick girl’ is een ongrijpbaar en ijl nummer dat catchier is dan je zou verwachten. Bovendien hebben diva’s die een zeepbelkonijn op hun hoes zetten, steeds bij ons een streepje voor. (MD)

David Bowie – Blackstar

In onze singlereview werd Bowie z’n nieuw epos al behoorlijk positief onthaald, dus kunt u hier nogmaals verdrinken in het weirde universum van de 68-jarige comeback kid. (MD)

Anna Meredith – R-type

Met ‘R-type’ levert Anna Meredith een stuwende meeslepende brok electronica af. De kleurrijke haai op de hoes geeft perfect het spanningsveld tussen fleurig en gevaarlijk weer, waar deze muziek zich vlotjes op beweegt. (MD)

Tennyson – SLIPPERZ

Sommige meisjes stelen je hart, anderen je geld en als je echt malchance hebt, loop je het risico ook je eergevoel en identiteit kwijt te spelen. Ryan Hemsworth weet dat, maar hij vindt dat je het allemaal niet zo zwaar moet opvatten. Op z’n label Secret Songs verzamelt de man songs die perfect in zijn “happy-sad”-richting passen en ‘SLIPPERZ’ van Tennyson belichaamt dat gevoel helemaal. Een schattig meisje heeft je pantoffels gestolen en plaagt je een beetje, maar eigenlijk is ze gaan lopen met heel veel meer, zoals daar zijn: je hart, je geld en vooral je aandacht. (JVL)

Fat White Family – Whitest boy on the beach

Je hebt het gevoel die hoes al eens eerder gezien te hebben? Throbbing Gristle is de groep die hier wordt geparodieerd, als was hun legendarische hoes voor ‘20 Jazz funk greats’ uit 1979 een parodie op elke zich serieus nemende seventies band van daarvoor. Terug nu naar Fat White Family, ze zijn white trash en dat zullen we geweten hebben. Ondanks alle poses is ‘Whitest boy on the beach’ opvallend catchy en dansbaar. Slechte smaak is ook smaak. (MD)

Diiv – Mire (Grant’s song)

Vers van de zondagavondpers is hier een nieuwe single uit het aankomende album van Diiv. ‘Is the is are’. ‘Mire (Grant’s song)’ heet die. Hij gaat verder op het elan van z’n fabuleuze voorganger ‘Bent (Roi’s song)’. Ook hier is het heerlijk kopje onder gaan in een groots opgezette en breed uitgesmeerde gitaarmuur, terwijl Zachary Cole Smith beklijvender dan ooit tevoren zingt en de instrumentatie naar het einde toe verrassend uit de hoek komt. (TK)

Luister hier.

Shunkan – Anything but love

Het is niet dat de aanloop van ‘Anything but love’ slecht is, het is gewoon zo dat het refrein met alle aandacht gaat lopen, omdat het zo immens goed, emotioneel en aanstekelijk klinkt. Het laatste nieuwe nummer van de Nieuw-Zeelandse emo-indie-artieste lijkt dankzij de ruwe zang recht uit het hart te komen en blinkt uit in z’n eenvoud. (TK)

Arca – Front load

Om de release van zijn nieuwe album ‘Mutant’ te vieren, bracht de Venezolaanse producer Arca een nieuwe single uit. ‘Front load’ toont de zachtere, sensuelere kant van de artiest zijn laatste nieuwe langspeler, golft op een prachtig, donkerblauw synthbad en klinkt als een prachtige surrealistische droom. Waarschuwing: de onderstaande video is lichtjes NSFW. (TK)

Arca – Front Load (Official Video) from Arca on Vimeo.