Punch, Brothers, Punch: Kerstmis 2014

door Thomas Konings

Eventjes keert onze Punch, Brothers, Punch-rubriek terug uit wintervakantie voor een speciale Kerst-editie. Onze redactie snorde 10 nummers op die speciaal voor morgen gemaakt werden en geeft daar hieronder tekst en uitleg bij. Merry indie Christmas!

Afterpartees – Oh Santa

Kerst hoeft geen saaie duffe bedoening te zijn met Afterpartees in de buurt. Deze Nederlandse band rockt en rammelt heel het jaar door, en flippert dezer dagen de lichtjes in je kerstboom Howler-gewijs van links naar rechts. (BS)

William Close & The Earth Harp Collective – Christmas (Baby please come home) feat. Lily Kershaw

“Waarom een schamel kerstlied in elkaar boksen als je een ganse cd met sfeermuziek kan vullen”, moet William Close gedacht hebben, en hij bracht ‘Holidays’ uit, een verzamelaar vol eigen versies van klassiekers. ‘Christmas (Baby please come home)’ kreeg alvast een Spectors-jasje aangemeten, en dat blijft ook anno 2014 nog een garantie op knappe songs. (BS)

Dent May – I’ll be stoned for Christmas

Heeft veggie donderdag er iets mee te maken? Dent May lijkt dit jaar de kalkoen alvast in te ruilen voor een dubbele portie spacecake en een flinke lurk aan een stevige joint. Aangestoken met kaarslicht kan dat voor hilarische taferelen zorgen. Of voor wereldvrede, misschien moeten de sociale partners mooi mee aanschuiven aan tafel. De kalkoenen zullen hen dankbaar zijn, de Antwerpse drugsdealers eveneens. (BS)

Fryars – On your own (at Christmas)

Joepie, pinguïns. Als ondergetekende muziek maakte, zou er in elke clip een van deze vogels zitten. Terwijl we naar dit droevige Fryars-nummer luisteren, maakt onze vreugde echter al snel plaats voor tristesse. De eenzaamheid nestelt zich gaandeweg in je ziel, en het duurt niet lang eer je een denkbeeldig traantje wegpinkt. Is dit de mooiste kerstsong van 2014? (BS)

jj – Inner light (official x-mas holiday remix ft. Thaiboy Digital & Yung Lean)

Deze samenwerking van jj en onder meer Yung Lean is bijzonder. Niet alleen omdat de twee artiesten uit heel verschillende milieus komen, ook omdat het resultaat nog vreemder is dan je zou verwachten. Omhoog gepitchte oosterse gezangen? check! Autotune-”rap” van Lean gedrenkt in lagen jj-pathos? uhu! De twinkelende geluiden van het origineel? duh! “Real sad girls can’t feel gravity”, én ze maken vervreemdende muziek, dat ook. Luisteren op eigen risico, als dat nog niet duidelijk was. (TK)

Los Angeles Police Department – Oh lonely night

Hoor de kerstbellen, tover een lach op je gezicht. Het lijkt wel een verplichte associatie en met ‘Oh lonely night’ probeert Los Angeles Police Department die te breken. Ook hier weer gaat het over eenzaamheid op de gezelligste dag van het jaar, over het missen van iemand terwijl de hele wereld om je heen gelukkig lijkt. (TK)

Anna of the North – Oslo

Anna of the North schonk de wereld een fijn kerstgeschenkje, in de vorm van ‘Oslo’, als bedanking voor de vele steun en de gecreëerde buzz op het internet het afgelopen jaar. De Noorse zangeres lijkt even de synths en drums van CHVRCHES te gaan lenen zijn met een alleraardigst popnummer als resultaat. “I hope you’ll still be here next year”, weerklinkt het hoopvol. Wel, als je zo’n leuke liedjes blijft maken zal dat geen probleem zijn Anna! (AS)

A Sunny Day in Glasgow – Shut your mouth, it’s Christmas

A Sunny Day in Glasgow bracht eerder dit jaar het gelauwerde ‘Sea when absent’ uit. Om een uitstekend jaar in schoonheid af te sluiten losten ze nog gauw een kerstnummer. ‘Shut your mouth, it’s Christmas’, is een erg feestelijk nummer vol belletjes en trompetten dat enorm dicht bij de traditionele kertmuziek aanleunt. (AS)

Mndsgn – That time

In feite is dit nummer één van de ontelbare versies van ‘Christmas time is here’, het kerstnummer uit de televisiespecial ‘A Charlie Brown Christmas’. We willen je echter behoeden voor de stroperige versie van John Travolta en Olivia Newton-John door je te verwijzen naar deze versie. Het ons verder compleet onbekende Mndsgn heeft het overbekende pianomotiefje verknipt en van een beat voorzien, met een nummer dat niet zou misstaan op een hiphopalbum als resultaat. Waar was deze muziek toen Douwe Egberts ons bestookte met hun kerst-cd’s? (FT)

A.G. Cook x Oneohtrix Point Never – Bubs

Nog zo’n aparte Kerstsamenwerking kwam van A. G. Cook en Oneohtrix Point Never. Op papier gaan het beangstigende van OPN en de olijke waanzin van de PC Music-labelbaas moeilijk samen en in de praktijk blijkt dat stiekem ook het geval. Maar he, wie wel eens wil voelen hoe het is om achterop een Mariokart door een plastic sneeuwlandschap te racen, kan hier dan weer wel zijn hart ophalen. (TK)