Release Radar 01/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

A Winged Victory For The Sullen – The undivided five

Voor de perfecte november-soundtrack moet je bij A Winged Victory For The Sullen zijn. Het is de derde langspeler van Dustin O’Halloran en Adam Wiltzie, en hun composities bestaan nog steeds voornamelijk uit aanzwellende en vervagende instrumenten. Het maakt het eindeloze wachten op een nieuw album van Stars Of The Lid (Wiltzie z’n anderz project) alvast een beetje meer draaglijk. (Martijn)

Cate Le Bon & Bradford Cox – Myths 004 ep

De vierde ep uit de ‘Myths’-serie van het Mexican Summer-label, is een collaboratie die haast zo logisch oogt, dat het verbazingwekkend is dat het er niet eerder van kwam. Beide artiesten hebben een oor voor abstracte popmuziek met een hoek af en brachten dit jaar nog fijne albums uit. Le Bon zat trouwens ook al achter de knoppen bij Bradford Cox z’n laatste Deerhunter-worp. Hopelijk brengen ze het beste in elkaar naar boven op deze ep. (Martijn)

Earl Sweatshirt – Feet of clay

De meest verrassende release in deze lijst is ongetwijfeld die van Earl Sweatshirt. De rapper uit LA kondigde ‘Feet of clay’ aan op Halloween, en bevat features van onder meer Mach-Hommy en Mavi. Als je een kwartier van je tijd kan missen – geef deze ep zeker een kans. (Martijn)

Half Moon Run – A blemish in the great light

Een van de Canadese bands die we al even volgen is Half Moon Run, een viertal uit Montréal. Hun derde album ‘A blemish in the great light’ komt er na enkele jaren van herbronnen. De multi-instrumentalisten gingen op zoek naar nieuw avontuur en vonden die in nummers met complexe harmonieën en straffe arrangementen. Geen paniek, de akoestische gitaar blijft de basis van hun nieuwste album. (Guillaume)

Michael Kiwanuka – KIWANUKA

Al van bij het begin van zijn carrière wordt Michael Kiwanuka vergeleken met soullegendes als Bill Withers en Otis Redding. Na het voornamelijk akoestische debuut ‘Home again’, wist productieteam Danger Mouse en Inflo op ‘Love & hate’ de breekbare nummers naar een hoger niveau te tillen. Veelbelovend dus dat zij ook nu weer betrokken zijn bij het tot stand brengen van ‘Kiwanuka’, waarop de Brit met Oegandese roots nog persoonlijker belooft te worden. (Pieter)

Omni – Networker

Op derde plaat ‘Networker’ is het nog steeds zoeken naar synoniemen voor ‘hoekig’ om het geluid van dit Amerikaanse postpunk-trio te beschrijven. Omni rammelt en ratelt, maar weet de machine met horten en stoten toch succesvol te besturen. (Mattias)

RAMAN. – Birth of joy

Het Gentse rocktrio RAMAN. – de band rond Simon Raman – loste eerder dit jaar al  de singles ‘Maestoso’ en titeltrack ‘Birth of joy’, maar vanaf vandaag kan je hun zes tracks-tellende ep volledig beluisteren. RAMAN. serveert aanstekelijke rockmuziek met wortels in de blues, met gitaren die bij momenten al eens durven scheuren. (Martijn)

STAKE – Critical method

Steak Number Eight is dood, lang leve STAKE! Die naamsverandering is vooral een persoonlijke metamorfose voor de band, zoals ze ons vertelden in een interview. Op muzikaal vlak is er weinig veranderd: de West-Vlamingen blijven de sludgemetal-trots van het land. (Mattias) Lees hier de volledige recensie.

Sudan Archives – Athena

Na twee goed ontvangen ep’s en singles is daar eindelijk het debuutalbum van Sudan Archives. De violiste/songwriter uit LA werkte op ‘Athena’ samen met enkele grote namen zoals Washed Out en Paul White. We zijn dan ook erg benieuwd hoe haar door wereld-muziek beïnvloede r&b zal werken in de context van een volwaardige plaat. (Martijn)