Release Radar 02/04: Naar deze albums kan je vanaf vandaag luisteren

door Tobias Cobbaert

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Basside – Fuck it up ep

In 2016 dook het duo Basside uit Miami in de studio met SOPHIE om een hoop wulpse, bassy hiphoptracks te maken. De jaren daarop waren deze nummers regelmatig te horen in DJ-sets van allerlei spilfiguren uit de bubblegum bass scene, maar een officiële release bleef uit. Naar aanleiding van SOPHIEs tragische overlijden besloot Basside om de EP alsnog online te zwieren.

Dry Cleaning – New long leg

Britse post-punk is al eventjes bezig aan een heropleving bezig, en nu probeert ook het Londense Dry Cleaning in deze scene op te vallen met hun debuut ‘New long leg’. We laten graag aan jou het oordeel over of dat hen gelukt is, maar wij durven alvast te wedden dat je nog niet vaak deadpan gemijmer over actieheld John Wick gehoord hebt.

Ecco2K – PXE

Het meest enigmatische lid van de Zweedse Drain Gang kliek smeet woensdag uit het niets een nieuwe EP online. In tien minuten klinkt hij nog steeds herkenbaar als Ecco, maar experimenteert hij met een veel rauwer en experimenteler geluid.

Flock of Dimes – Head of roses

Jenn Wasner beschrijft haar nieuwe plaat ‘Head of roses’ als een album over de dualiteit van de hartbreuk: de nummers gaan zowel over haar eigen gebroken hart als die van anderen waarvoor ze zelf de verantwoordelijkheid draagt.

Godspeed You! Black Emperor – G_d’s pee AT STATE’S END!

“Het heeft even geduurd voor we Godspeed You! Black Emperor nog eens in topvorm konden horen, maar ‘G_d’s pee AT STATE’S END!’ laat eindelijk horen dat de Canadezen het nog steeds in zich hebben. Deze plaat is een emotionele rollercoaster die deze turbulente tijden perfect in wrange en prachtige klanken weet om te zetten. En als we niet helemaal ongeschonden uit deze crisis komen, weet dan dat er vooral ruimte vrijkomt om nieuwe en betere dingen op te bouwen.” Lees hier het volledige verslag.

Iglooghost – Lei line eon

We kennen de jonge producer Iglooghost vooral van een speels, kleurrijk geluid dat alle kanten opstuitert. Op zijn nieuwe ‘Lei line eon’ lijkt er echter een zekere duisternis in zijn nog steeds erg herkenbare geluid te sluipen.

It It Anita – Sauvé

Wanneer je je nieuwe plaat vernoemt naar de producer ervan, dan moet die wonderen hebben verricht. ‘Sauvé’ heet de nieuwe van It It Anita, Amaury Sauvé producete de plaat. Afgaande op singles ‘Cucaracha’ en ‘Ghost’ leunt de sound van de Luikenaars meer aan tegen hun brutere debuut ‘AGAAIN’. We zijn benieuwd of ze op ‘Sauvé’ hun sonische evolutie verder kunnen uitdiepen. (Jonas VL)

Luca Yupanqui – Sounds of the unborn

De kans dat je dit jaar een jongere artiest dan Luca Yupanqui aan het werk zult horen is bijzonder klein. Luca is namelijk een ongeboren foetus waarvan de ouders geluidsopnames gemaakt hebben om die te vervormen tot angstaanjagende ambient.

Zwerm & Karen Willems – Great expectations

Het Belgische gitaarkwartet staat erom bekend regelmatig met andere artiesten de degens te kruisen om diverse muzikale resultaten te bekomen. Op ‘Great expectations’ was het de beurt aan drumster Karen Willems.