Release Radar 03/09: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Asgeir – The sky is painted grey today

Ásgeir presenteert op de ep ‘The sky Is painted gray today’. Vier gelaagde, nieuwe tracks, die lang op zich hebben laten wachten. De ep werd voor het grootste deel in 2019 opgenomen in Hljodriti en is de afgelopen maanden bijgeschaafd. De ep is een terugkeer naar de roots van Ásgeir, die opnieuw met zijn vader samenwerkt, en met John Grant en Pétur Ben voor de vertalingen van het IJslands naar het Engels. Naast de snaren van zijn piano weet hij ongetwijfeld nog enkele gevoelige snaren te raken.

DJ Seinfeld – Mirrors

Enkele jaren terug was er niet aan DJ Seinfeld te ontkomen. Zijn “algoritmehitje” ‘Winona’ luidde de hele hype rond lofi-house in. Nu komt de Zweedse producer met een tweede album, ‘Mirrors’. Ongetwijfeld zullen melancholische vocal samples een rol spelen, maar de vraag stelt zich ook of, en zo ja hoe, er buiten de geijkte patronen zal gekleurd worden. (Daan)

Drake – Certified Lover Boy

Wie dacht dat we lang op de nieuwe Kanye hebben moet wachten, heeft de saga van Drake zijn ‘Certified lover boy’ niet gevolgd. Origineel zou het album begin dit jaar uit komen. Toch hebben we tot na de zomervakantie moeten wachten. De rapper/zanger loopt wel al maanden met een hartje in zijn kapsel geschoren rond. Een covidbesmetting gooide naar het schijnt eveneens roet in het eten van de release. Dàt of het feit dat hij te druk had om het het stadium van de LA Dodgers af te huren om op date te gaan.

Alleszins, de schoolgaande jeugd kan getrakteerd worden op wederom een Drake album. Aan een grootste releasecampagne geen gebrek, want in verschillende Amerikaanse steden doken billboards op die de features aankondigen. Future, Young Thug, Jay Z, Lil Durk… de hele rimram van A-listers tekent present. Voor de rest is er vrij weinig bekend van het album. De eerste single is ‘Laugh now cry later’ en laten we hopen dat dat niet het verhaal van ‘Certified lover boy’ is. Want de albumtitel laat ons alvast grinniken. (Bert)

Esinam – Shapes in twilights of infinity

De Brusselse multi-instrumentaliste weet met haar nieuwe plaat een scala aan genres zichzelf aan te meten. We kregen het in afrobeat-gebaden ‘New dawn’ evenals ‘Deep in my soul’ waar meer nadruk gelegd wordt op haar fantastische stem. Uitkijken hoe de rest van het album z’n invulling zal krijgen dat z’n kracht zal halen uit moderne jazz, meer afro-invloeden en opzwepende elektronica. (Yannick)

Lady Gaga – Dawn of chromatica

Nu hier maar ook in andere landen het nachtleven terug op gang lijkt te gaan komen, zag Lady Gaga een uitgelezen kans om haar laatste plaat ‘Chromatica’ door de meeste beloftevolle artiesten uit de pop- en clubscène bij elkaar te roepen en het album te remixen. “I invite you to dance to this album in celebration of young artists all over the world…“, gaf ze in een aankondiging vannacht nog mee. In de tracklist vinden ze we zo onder meer bijdrages van Arca, Shygirl, Pabllo Vittar, Dorian Electra etc. Iéts aan die lijst namen verraadt dat het een kostelijke eerste luisterbeurt zal gaan worden.

Little Simz – Sometimes I might be introvert

‘Sometimes I might be introvert’ is de opvolger van Little Simz’ succesvolle album ‘Grey area’ waarmee ze met een nominatie voor de Mercury Prize plotsklaps bekend werd. Haar nieuwste album kan het succesverhaal van de groeiende artieste bevestigen of kraken. Het zal alvast met gespitste oren onthaald worden. (Laurent)

Manic Street Preachers – The Ultra Vivid Lament

De Welshmen van Manic Street Preachers bestaan dit jaar 35 jaar en zijn toe aan hun veertiende studioalbum. Of de band nog weet te verrassen, valt te betwijfelen. Alhoewel we uiteraard wel benieuwd zijn naar de samenwerking met Mark Lanegan op de plaat.

Meatbodies – 333

Meatbodies is afkomstig uit de zonnige Californische westkust en diens rockscene. De muziek klinkt dan ook alsof hij lang in de zon gebaad heeft en narcotica voldoende voor handen waren. Verwacht op ‘333’ een album dat ergens het midden houdt tussen een ep en lp, met de betere fuzzy garagerock. Het thema van de plaat is volgens frontman Ubovich een cartooneske voorstelling van de val van het Noord-Amerikaanse kapitalisme. Je kan frontman Chad Ubovich misschien wel kennen van de band ‘Fuzz’ waar hij samen met Ty Segall en Charles Moothart het mooie weer maakt. De eerste track ‘Reach for the sunn’ – nee dat is geen typfout – belooft alvast veel goeds voor wie van scheurende met effecten overladen gitaren houdt en de occasionele uitgesponnen gitaarsolo weet te appreciëren. Ook wie graag thuiskomt met een portie nieuwe psychedelica zal aan Meatbodies’ ‘333’ een vette kluif hebben.

Suuns – The witness

De moeilijk in een hokje te duwen Canadezen van Suuns (neo-psychedelica? art rock? indietronica?) presenteren hun vijfde studioalbum ‘The witness’. Het album belooft een muzikale trip te worden waar het tempo soms serieus teruggeschroefd wordt. Van hun experimenteerdrang is de band nog niks verloren. Ook aan de kenmerkende stem van Ben Shemie is er weinig veranderd. De band zegt zelf een meer ‘jazzy’ benadering te hebben gebruikt op ‘The witness’, waarbij ze een thema uitwerken over een hele plaat en met elk nummer een ander hoofdstuk aansnijden.