Release Radar 03/12: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Tobias Cobbaert

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Angèle – Nonante-cinq

Verrassing?! Angèle’s nieuwste album is vandaag, een week eerder dan gepland, al te beluisteren. Of het te maken heeft met een lek van de plaat, haar verjaardag of het een slimme marketingtruc is, laten we in het midden. Feit is wel dat de Linkebeekse wederom de kaart trekt van allerhande popstreepjes met hier en daar zelfs uitstapjes richting r&b en trap. (Yannick)

Arca – Kick ii-iiiii

Arca heeft altijd al lak gehad aan conventies. Qua genre, qua gender en nu duidelijk ook aan de klassieke albumcyclus. De Venezolaanse visionair overweldigt ons deze week met maar liefst vier nieuwe albums, die allemaal een ander geluid laten horen maar verbonden worden door hun zin voor experiment en de typische Arca-touch. Een nieuwe plaat van de alien queen voelde altijd al een beetje alsof je een nieuwe planeet bezocht, nu krijgen we een heel sterrenstelsel voorgeschoteld. (Tobias)

GAS – Der lange marsch

Naast eigenaar zijn van het Kompakt-label, houdt de Duitse producer Wolfgang Voigt zich ook bezig met het creëren van muziek. Dat doet hij onder verschillende noemers, waarvan z’n langstlopende (en ongetwijfeld ook bekendste) pseudoniem GAS is. Voor ‘Der lange marsch’ mogen we ons verwachten aan sounds die zowel doen herinneren aan z’n ambient-techno klassiekers (‘Zauberberg’, ‘Königsforst’ en ‘Pop’) als aan nieuwer werk (‘Narkopop’, ‘Rausch’). Wie van plan is een stevige boswandeling te maken dit weekend, heeft bij deze alvast de ideale soundtrack. (Martijn)

Mario Batkovic – Introspectio

De accordeon is een beetje een niche-instrument geworden dat je buiten de folk niet snel terug zal vinden. Sommigen zouden de harmonica zelfs als kitsch durven bestempelen. Enter Mario Batkovic, die het instrument opwaardeert en er complexe muziekstukken uit tovert. Niet voor niets is hij wellicht de enige solo-accordeonist die onder andere al op Dour Festival mocht spelen. (Tobias)

Monokimono – Jij & ik ep

De ep ‘Jij & ik’ is het resultaat van Monokimono’s samenwerkingen als artist in residence bij Volta en Trix. Op de duetten slaat de artiest een opvallend elekronische weg in, en is hij samen te horen met onder andere zijn vriendin Puntjudith. (Tobias)

Rival Consoles – Overflow

Naar eigen zeggen is ‘Overflow’ een album dat de menselijke en emotionele consequenties onderzoekt van het moderne leven waarin we omringd worden door data en sociale media. Nee, we hebben het niet over nieuwe afleveringen van ‘Black mirror’, maar over het nieuwe album van producer Rival Consoles, dat minstens even beklemmend klinkt. (Tobias)

Sky H1 – Azure

Zowel in binnen- als buitenland weet de Brusselse producer al enkele jaren de ene nod na het andere schouderklopje te krijgen. Vijf jaar na haar debuut op Codes (sublabel van PAN) brengt ze eindelijk haar langverwachte debuutalbum uit waarbij ze heerlijk laveert tussen weightless, ambient, trance en meer. Voor wie z’n slaapkamerfeestjes iets zwaarmoediger wilt beleven. (Yannick)