Release Radar 06/03: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Anna Calvi – Hunted

Het verbaast niet dat Anna Calvi’s muzikale exploratie van sexualiteit en gender — die ze samenvat als jagen en gejaagd worden — een tweeluik zou worden. ‘Hunted’ is een herwerking van het album ‘Hunter’ dat in 2018 uitkwam. Jagers van dienst zijn niemand minder dan Julia Holter, Charlotte Gainsbourg, IDLES en Courtney Barnett. En die schieten raak. (Eva S)

Glints – Choirboy

Jan Maarschalk Lemmens AKA Glints is sinds enkele jaren een van de grote beloftes in het Belgische muzieklandschap. Hij bracht al enkele eps en singles uit, maar met ‘Choirboy’ levert de Antwerpse rapper eindelijk een volwaardig statement af. We zijn benieuwd of hij de belofte kan waarmaken. (Martijn)

Millionaire – APPLZ ≠ APPLZ

Volgens Tim Vanhamel mogen we ‘APPLZ ≠ APPLZ’ (uit te spreken als “apples not apples”) beschouwen als het broertje van Millionaires drie jaar geleden uitgebrachte comebackplaat ‘Sciencing’. Geldend als een eerbetoon aan politiek getinte albumklassiekers als ‘There’s a riot going on’ en ‘What’s going on’, is ‘APPLZ ≠ APPLZ’ wederom een fijne toevoeging aan de discografie van deze Belgische rock-grootheden. (Martijn)

School Is Cool – Things that don’t go right

Nog zo een band die niet meer weg te denken valt uit het Belgische muzieklandschap, is School Is Cool. Met ‘Things that don’t go right’ levert de groep rond Johannes Genardeen een vierde wapenfeit af, dat naar goede gewoonte weer een aantal vette knipogen naar de eighties bevat. (Martijn)

Snarls – Burst

Ze beschrijven zichzelf als een glitter-emo-altrock band, en die omschrijving is zeker niet van de pot gerukt. Dit indie-viertal uit Ohio brengt vandaag z’n eerste full-length ‘Burst’ uit. De fantastische singles die hieraan voorafgingen hebben ons alvast hoge verwachtingen bezorgd. Sowieso een band om in de gaten te houden. (Martijn) 

Stephen Malkmus – Traditional techniques

Z’n vorige plaat, het elektronische uitstapje ‘Groove denied’, was achteraf gezien maar een niemendalletje. Dat niemand op een soortgelijk vervolg zat te wachten heeft de Pavement-frontman gelukkig ook zelf ingezien. Op ‘Traditional techniques’ stort Stephen Malkmus zich op folkmuziek, opnieuw zonder z’n geliefde Jicks. (Martijn)

US Girls – Heavy light

Na het magistrale ‘In a poem unlimited’ heeft Meg Remy de smaak van het samenwerken te pakken gekregen. ‘Heavy light’ werd volledig live opgenomen met backing van acht muzikanten. Wie U.S. Girls in de afgelopen twee jaar live aan het werk heeft gezien, weet dat dat alleen maar goed nieuws kan zijn. (Pascal)