Release Radar 07/01: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag bliep-bloept de release-radar van menig muziekliefhebber als een op hol geslagen robot. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie met veel liefde in een lijstje gegoten.

Burial – Antidawn EP

Burialfans weten ondertussen dat de overgang naar het nieuwe jaar meestal samenvalt met nieuwe muziek. ‘Antidawn’ is een ep, weliswaar van 40 minuten, waar de producer diep in zijn schimmenwereld duikt. Beats hoef je dus niet meteen te verwachten op ‘Antidawn’. Over de span van vijf nummers neemt Burial je opnieuw mee in de grootstedelijke nacht, maar deze keer is die ijler en leger dan ooit. (Daan)

Gunna – Drip season 4

Waar de hype begonnen is, God mag het weten. Alleszins, het jaar is 2022 en we zitten in een Gunna hype ogenschijnlijk. De rapper, die zichzelf ontzettend goed gekleed vindt gaan, kondigde deze week ‘Drip season 4’ aan, met een stacked tracklist. Future, Young Thug en 21 Savage sieren de lijst. Dat de boy van Atlanta afkomstig is, spreekt dus al ietwat voor zich. Na een stormachtige klim naar de roem aan de zijde van Lil Baby (‘Drip harder’) bracht hij vooral middelmatige projecten uit. ‘Drip or drown 2’ en ‘Wunna’ konden geen van beide de verwachtingen inlossen. Misschien dat Gunna nu eindelijk wel eens weet te imponeren? Here’s to hoping, want afgaande op de hysterie die allerhande losbrak eens ‘DS4’ aangekondigd werd, missen we precies iets. (Bert)

Gupi – You’re It

Voorlopig heeft Gupi vooral succes geboekt met zijn producties waar Fraxiom de zang verzorgt. Niet enkel de hyperpophit ‘Thos moser’, maar ook hun gezamenlijke album onder de naam Food House waren popmuziekmet meerdere hoeken af. Ook op zijn eentje brengt de producer soms geflipte beats uit, waarvan het album ‘You’re it’ de recentste verzameling is. Meezingen zal er dus niet inzitten, rondstuiteren op de elektronische ongein des te meer. (Tobias)

The Weeknd – Dawn FM

The Weeknd schatte de helende kracht van muziek hoger in dan ‘nog een album rollout’ te voltooien, dus hield hij het op een livestream via de app en het Twitch-kanaal van Amazon Music, op klokslag twaalf uur releasetijd. En of de mysterieuze dagen van ‘House of balloons’ al bijna lichtjaren verwijderd zijn. Na ‘After hours’ is het nu logischerwijs tijd voor ‘Dawn FM’, waarop een verouderde versie van The Weekend zijn intrede doet als het recentste personage dat Abel Tesfaye voor zichzelf bedacht. De tracklist herbergt al een aantal interessante namen met onder meer Tyler, the Creator en Oneohtrix Point Never, maar die van Jim Carrey maakte ons nog het meest nieuwsgierig naar wat deze ochtendstond in de mond heeft. (Sarah)