Release Radar 07/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Allblack – TY4FWM

‘Thank you for fucking with me’, dat is waar de titel van Allblacks nieuwe album voor staat. De rapper uit Oakland werkte op ‘TY4FWM’ samen met onder meer Vince Sgtaples, G-Eazy en Kenny Beats. 

Hooverphonic – Hidden stories

‘Hidden stories’ is de eerste Hooverphonic-plaat met Geike Arnaert terug achter de microfoon sinds ‘The President of the LSD Golf Club’ uit 2007. We zijn benieuwd of haar terugkeer het niveau weer kan opkrikken, want geef toe, die laatste albums waren niet al te best.

Iceage – Seek Shelter

Het ziet er naar uit dat het Deense Iceage op hun vijfde langspeler nog maar eens van gedaante wisselt. De punk van de eerste twee platen was al enkele jaren nergens meer te bespeuren, maar de kwaliteit van hun releases is gelukkig altijd consistent gebleven. Als we afgaan op de singles, kan ‘Seek shelter’ wel eens hun meest veelzijdige worden.

India Jordan – Watch out! Ep

Aan stevige beats geen gebrek op de nieuwe ep van India Jordan. Wie de clubs mist, moet ‘Watch out!’eens een draaibeurt geven op hoog volume. 

Lisa Gerrard & Jules Maxwell – Burn

Lisa Gerrard en keyboardist Jules Maxwell (beiden van Dead Can Dance) slaan de handen in elkaar voor ‘Burn’, een mythische en theatrale plaat waarbij de productie werd verzorgd door James Chapman. Zet je schrap voor een spirituele reis.

Lucinda Chua – Antidotes 2 ep

Lucinda Chua verdiende haar strepen in het verleden door als celliste te touren met grote namen als Stars Of The Lid, Slint en vervolgens FKA Twigs. Nu brengt ze ‘Antidotes 2’ uit, een staaltje fijnproeverij voor de kamerpop-liefhebber. Het betreft haar eerste release op het legendarische 4AD-label. 

Meis – Een

Ze maakt al een tijdje deel uit van Eefje De Visser haar liveband, maar vandaag bewijst Aysha de Groot – yep, kleindochter van – dat ze solo ook heel wat in haar mars heeft. Op deze zeven tracks tellende debuut-ep serveert ze ons dromerige popsongs die handelen over onderwerpen als eenzaamheid en vastzitten in ontkenningsfases.

Sophia Kennedy – Monsters

Deze in Hamburg gevestigde artieste is toe aan haar tweede elpee. Het ene moment klinkt haar muziek radiovriendelijk, het andere moment dan weer erg claustrofobisch – ‘Monsters’ bulkt van de onverwachte wendingen.

Squid – Bright green field

Squid doet al enkele jaren hartjes sneller slaan met een eigengereide sound die vleugjes NEU!, LCD Soundsystem, Parquet Courts, Slint en The Rapture bevat, maar desondanks een uniek karakter heeft. Hun debuut ‘Bright green field’ is er eentje waar we bijgevolg met enig verlangen naar hebben uitgekeken. De lockdown gaf hen nog meer tijd om te gaan experimenteren met ideeën en dat leverde hen geen windeieren op: field recordings van kerkklokken, sci-fi soundscapes en zeemzoete dromen waarbij de nachtmerrie voortdurend om de hoek loert. ‘Bright green field’ laat geen mogelijkheid onbenut. (Jonas VL)

Stuff – T(h)reats

Het Gentse kwintet is de afgelopen jaren in verschillende formaties, zijprojecten en andere vormen en maten aanwezig gebleven, maar zijn nu eindelijk terug. Stuff. klinkt zoals we al bijna gewend zouden kunnen zijn van hen ook op ‘T(h)reats’ heerlijk improviserend met electronica en jazz. Toch klinkt het album gelikter en strakker afgewerkt dan ‘old dreams new planets’. Alleszins weer de moeite waard om je compleet onder te dompelen in de wondere wereld van de Gentse band. (Yannick)

Sufjan Stevens – Convocations

Maar liefst 49 tracks telt ‘Convocations’, de negende studio-release van Sufjan Stevens. Verwacht echter niet zijn stem terug te horen op een nummer, want het betreft hier een instrumentale conceptplaat die ons doorheen de vijf fases van een rouwproces loodst. 

Weezer – Van Weezer

We vragen ons oprecht af of er nog iemand zit te wachten op nieuwe muziek van Weezer. Hoe dan ook, hier is alweer een nieuwe. Zoals de titel al doet vermoeden, brengt de groep rond Rivers Cuomo op hun vijftiende worp een ode aan hardrock van de jaren 70 en 80.