Release Radar 07/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in facebookfeeds en soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Future – Save me

In de categorie ‘helemaal niet onverwacht’: Future brengt een EP uit. De werkmier uit Atlanta brengt met ‘Save me’ zijn dertiende project in zeven jaar uit. En waar Pusha T en Kanye West zeven nummers een album noemen, houdt Future het op een goed gevulde EP  De hits van de rapper zijn ondertussen al lang niet meer te tellen en de rillingen die over onze rug gaan eens hij door zijn autotune rapt nog minder. Al zit er nu voor het eerst in lange tijd toch weer wat spanning op. ‘The wizrd’, die in het begin van dit kalenderjaar het levenslicht zag, zag hem voor het eerst verzinken in de middelmaat. En dus is het aan ‘Save me’ om zijn mythische status weer op te krikken. (Bert)

Froth – Duress

Twee jaar geleden maakte Froth nog een grote indruk op ons tijdens het Best Kept Secret-festival – sindsdien houden we de groep dan ook maar al te graag in de gaten. Ook op hun vierde langspeler experimenteert het viertal uit LA er weer gretig op los en lijkt niet snel van plan om compromissen te sluiten. Froth verliest echter melodie en ritme niet uit het oog, wat zijn postpunk toch nog steeds toegankelijk maakt voor het grote publiek. (Martijn)

Jambinai – ONDA

Voor een streep Zuid-Koreaanse postrock moet je deze week bij Jambinai aankloppen. In tegenstelling tot veel genre-genoten steunt het vijftal niet op clichés als crescendo’s en emotioneel gitaargepingel, maar wel op brute kracht en meer traditionele, Koreaanse folkinvloeden, die de band een eigen smoelwerk geven. ‘ONDA’ is de derde langspeler van Jambinai, en zijn best uitgewerkte totnogtoe. (Martijn)

Lust For Youth – Lust for Youth

Tijdens de laatste vijf jaar hebben de coole boys van Lust for Youth flink aan hun geluid gesleuteld. Hun minimale synthpop uit de beginjaren bloeide uit tot de meer ambitieuze pop met Ibiza-allures van ‘Compassion’. De singles voor deze nieuwe zelfgetitelde worp verraden alvast dat Hannes Norrvide en Malthe Fischer (nu als duo dus) volop verder borduren op dat geluid, met een naar eigen zeggen meer positieve insteek. (Pascal)

Palehound – Black Friday

Op ‘Black Friday’ van Palehound staat geluk centraal. Het is nochtans geen thema wat doorgaans geassocieerd wordt met de muziek van dit trio uit Boston (waarvan de vorige pessimistisch getinte platen getuigen), maar op dit nieuwste album ziet songwriter Ellen Kempner het toch allemaal wat rooskleuriger. Al is er hier en daar wat geschaafd aan de fuzzy indierock van de band, dat mag de pret zeker niet drukken: de melodieën en persoonlijke teksten spreken nog steeds voor zich. (Martijn)

Pixx – Small mercies

Onder de naam Pixx brengt de 23-jarige Hannah Rodgers vandaag een tweede album uit op het befaamde 4AD-label. Naar eigen zeggen is de plaat een poëtische observatie van verschillende soorten liefde, die Pixx-gewijs verpakt zijn als (electro-)popsongs. Echt overtuigen deed ze nog niet met haar debuutalbum, hopelijk wel met ‘Small mercies’. (Martijn)

Stef Chura – Midnight

Twee jaar geleden liet Stef Chura voor het eerst van zich horen. Sindsdien schaafde ze aan haar rammelrock en leerde ze via Bandcamp Will Toledo kennen. De twee trokken samen naar de studio, waarin Will Toledo niet enkel de rol van producer op zich nam maar ook een deel van de instrumenten inspeelde. Op ‘Sweet sweet midnight’ is hij zelfs te horen in een duet met Chura. De muzikante heeft echter geen moeite om de hoofdrol op haar eigen plaat op te eisen, met stevige uithalen en een stem die alle registers opzoekt en opentrekt. (Mattias)

Yeasayer – Erotic reruns

Hoewel live nog steeds de moeite waard, had Yeasayer de laatste jaren toch wat moeite om het waar te maken in de studio. Enkele teleurstellende platen later geven we de band uit Brooklyn echter nog een kans. Wie een klein half uurtje van z’n kostbare tijd wil vrijmaken, krijgt er negen uiterst gevarieerde indie-popsongs voor in de plaats. (Martijn)