Release Radar 08/10: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

BADBADNOTGOOD – Talk memory

Het Canadese jazzhop-collectief BADBADNOTGOOD komt met een collaboratieve plaat getiteld ‘Talk memory’. Een orkestrale aanpak is hen niet vreemd op hun zesde langspeler (als je ‘Sour soul’ meerekent). Er wordt deze keer vaak samengewerkt met Arthur Verocai. Single ‘Signal from the noise’ is dan weer geproducet samen met Floating Points. De eerstgenoemde, Brazilliaans componist en producer, zorgt voor een zalig warme bries door het werk van BADBADNOTGDOO. Weetje: op de fysieke release staat een nummer dat digitaal niet te beluisteren valt: ‘Open channels’. Hoewel dat alles behalve open.

Don Toliver – Life of a don

De albumtitel doet een Big Sean album vermoeden. Hij gaat als eens graag door het leven als ‘The don’. Niets is echter minder waar. Het is Don Toliver die met ‘Life of a don’ zijn tweede album dropt. De rapper uit de stal van Cactus Jack, het label van Travis Scott, heeft het een en ander te bewijzen. Op ‘Astrowold’, Scott zijn blockbuster van een album, was hij een ontdekking. Al het goeie dat door geroepen werd over hem, kon hij echter niet helemaal bevestigen op het vorig jaar verschenen ‘Heaven or hell’. Tijd dus voor een herkansing. Weinig verrassend siert Scott de featurelijst. Benieuwder zijn we naar de gastbijdrages van Kali Uchis en Baby Keem. Tenslotte is het toch een beetje now or never voor Toliver.

Efterklang – Wildflowers

‘Wildflowers’ is bijna volledig in een studio in het midden van de natuur opgenomen. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat hun zevende album deze titel meekrijgt. Het is een album dat wegluistert als een lentedag waar alles en iedereen in bloei staat. Ideaal dus voor wie de Belgische herfst eventjes te veel is. In de video van de traag opbouwende single ‘Living other lives’ spatten de zonnestralen en lens flares van je YouTubeschermpje als ware het een sci-fi-prent geregisseerd door J.J. Abrams. Het nummer zelf is echter heel geaard en aardig.

James Blake – Friends that break your heart

Na de ep ‘Before’ die in volle lockdown vorig jaar onze knaldrang alleen maar vergrootte, presenteert James Blake zijn vijfde langspeler ‘Friends that break your heart’. Hoewel er opnieuw enkele muzikale vrienden de revue passeren – van SZA tot Swavay – is het vooral Blake zélf die met zijn complexe vocale harmonieën en frisse arrangementen herbevestigt. ‘Friends’ vist herinneringen uit de voorbije albums op met een opwindende samenvatting van Blakes kunnen tot gevolg. (Guillaume)

Lala Lala – I want the door open

‘I want the door open’ is een gewaagde verkenning van persona en presence van de kunstenares Lillie West die zich afvraagt hoe ze zichzelf ten volle kan zijn in een wereld waarin het concept van ‘zelf’ voortdurend in beweging is. De stem van West, waar veel energie uit straalt, wordt gestuurd door aanwezige synths. Wat ons betreft een interessante verkenning van de kunstenares en haar kunnen. Het is haar derde studioplaat en haar tweede op het label Hardly Art, best toepasselijk voor iemand die het label kunstenaar zijn ambieert en tegelijk in vraag stelt. Ze is gefascineerd door het concept van de avatar, hoe iemand zichzelf voorstelt in groep, alleen en hoe dat constant verschuift. Een thema dat terugkomt doorheen ‘I want the door open’.

Oh Wonder – 22 break

Het had niet veel gescheeld of Oh Wonder was niet meer. Het koppel vertrouwde ons in de aanloop van deze nieuwe plaat toe dat het – intussen koppel – een bijzonder moeilijk anderhalf jaar achter de rug heeft. Het heeft weinig gescheeld of de twee gingen uit elkaar gezien het koppel sinds de start van hun band nooit echt thuis thuis heeft geleefd. Ze vonden elkaar echter terug achter de rug van een piano en een cursusblok vol krabbels met woorden. Ze puurden hun (gebroken) hart uit en schreven met ’22 break’ waarschijnlijk hun beste plaat tot nog toe. (Yannick)

Porches – All day gentle hold!

Herkenbare en meeslepende zanglijnen, klinkende synths en gitaren met een retrosausje en drums als een drummachine. Dat moet Porches wel zijn. Het is hun vijfde album – ‘Pool‘ uit 2016 is een persoonlijke favoriet van ondergetekende. Aaron Maine en de zijnen blijven trouw aan hun sound al tonen ze net iets meer experimentatiedrang. ‘All day gentle hold!’ wordt door hun label Domino omschreven als harder, sneller, korter en luider dan voorgaande. Dat zorgt ervoor dat Porches zoetjes aan evolueert van iets wat je zou kunnen definiëren als shoegaze synthpop naar meer experimentele en dansbare synthpop.

The Alchemist – This thing of ours vol. 2

The Alchemist is waarschijnlijk je favoriete producer zijn favoriete producer. Of gewoon jouw favoriet. De tovenaar, mogelijks bekend als de rustige sidekick van Action Bronson in ‘Fuck, that’s delicious’, is een levende legende in het wereldje. Of het nu Boldy James is, Conway The Machine of god weet wie nog, The Alchemist laat ze schitteren. Met ‘This thing of ours vol. 2’ brengt hij weer zelf een schijfje uit. Vijf nummers telt het slechts, maar met Vince Staples, Danny Brown, MIKE en Mavi is de tracklist alvast stacked.

We Are Scientists – Huffy

De wetenschappers doen ons mijmerend terugdenken aan de hoogdagen van de indierock en post-punk revival rond de eeuwisseling en de jaren erna. De samenstelling van de band uit Californië is ondertussen een aantal keer gewijzigd, maar hun klank deed dat weinig tot niet op hun zevende wapenfeit. Verwacht je dus aan uptempo indie waar gitaren en poppy zanglijnen centraal staan – licht verteerbaar en meezingbaar.