Release Radar 09/04: Naar deze albums kan je vanaf vandaag luisteren

door Tobias Cobbaert

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Benny Sings – Music

Meestal kijken we met lichte jaloezie naar Nederlanders die het in het buitenland waarmaken. Bij het beluisteren van Benny Sings’ jongste plaat ‘Music’ maakt die jaloezie plaats voor fonkelende oogjes. ‘Music’, een titel die er geen doekjes om windt: dit is popmuziek met humor en finesse gebracht door een getalenteerde Amsterdammer. Zowel Anderson.Paak als John Mayer kunnen ervan meespreken en verklapten fan te zijn. (Guillaume)

Brockhampton – Roadrunner: new light, new machine

We hebben er twee jaar op moeten wachten – naar Brockhamptons standaarden een eeuwigheid – maar met ‘Roadrunner: new light, new machine’ laat de hiphopboyband eindelijk weer van zich horen. De twee geloste singles ‘Buzzcut’ en ‘Count on me doen alvast het beste verwachten. De eerste is een snedige track waarop Danny Brown zijn waanzinnige zelf mag zijn, de andere een poprap-oorwurm van jewelste.

Charlotte Jacobs – The shape of wandering

De naar Brooklyn uitgeweide artpopartieste Charlotte Jacobs brengt vandaag haar ep ‘The shape of wandering’ uit. Die gaat niet over je eindeloze lockdownwandelingen, maar over de metaforische zoektocht die het leven is.

Flyte – This is really going to hurt

‘This is really going to hurt’. Aanvankelijk lijkt de titel haast een grap, want de zachte folk van Flyte kent muzikaal weinig weerhaken. Het venijn zit hem echter in de teksten en de onderhuidse gevoelens die langzaam naar boven komen drijven.

Modeselektor – Extended

Het Berlijnse duo Modeselektor heeft vast geen introductie meer nodig, maar anders kan ‘Extended’ wel tellen als uitgebreid visitekaartje. Het gaat om een mixtape van 27 oude en nieuwe tracks die het duo zelf produceerde en nu de wijde wereld in stuurt. Naar eigen zeggen komt er hierna nog een reeks ep’s, die elk op een ander nummer vanop dit album zullen focussen.

Small Black – Cheap dreams

Zelf beschrijft Small black deze nieuwe plaat als “a Long Island gothic surf epic”. Lijkt aanvankelijk een erg bizarre combinatie van geluiden, maar de chillwave van de groep doet wel degelijk denken aan schemernachten op het strand.

Spirit of the Beehive – Entertainment, death

Spirit of the Beehive brengt een nieuwe plaat uit vol noisepop, shoegaze en rockgitaren, en er is niets dat je eraan kan doen.

Steiger – The new lady Llama

Het Gentse trio maakt zich na het ontstellende ‘Give space‘ om helemaal te bevestigen binnen de jazz-scène van België – en ver daarbuiten. Het eerder verschenen eptje ‘Brick smoke basement’ bood alleszins al een fijne voorbode van hoe het trio in lockdownomstandigheden creatief te werk ging en nieuwe oorden opzocht in hun sound.

Woesum – Blue summer

Als producer werkte Woesum al regelmatig samen met Yung Lean en de Drain Gang kliek, nu worden de rollen omgedraaid en komen de Zweedse autotunerappers rijkelijk gastbijdrages leveren op ‘Blue summer’. Ook Oklou laat haar feeërieke stem even horen op het nummer ‘Empty lightning’.