Release Radar 09/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bon Iver – I,i

De streamingdiensten draaiden gisteren overuren toen Bon Iver plots besliste om elk uur van de dag een nummer van ‘I,i’ uit te brengen. Het resultaat is een oorwurm met meer volume en kleur die perfect de soundtrack biedt wanneer de dagen terug korter, grijzer en regenachtiger worden. (Yannick)

Electric Youth – Memory emotion

Electric Youth beleefde z’n 15 minutes of fame met het nummer ‘A real hero’ (een samenwerking met de Franse electronica producer College), toen het in Nicolas Winding Refn z’n film ‘Drive’ werd gebruikt. Zelden was er zo een geslaagd huwelijk tussen beelden en muziek, waardoor het nummer ook voor altijd gelinkt zijn aan die kippenvel-scene. Wie snakte naar meer van dit soort synthpop-nummers, kon z’n honger pas stillen met het in 2014 verschenen debuut ‘Innerworld’. Daarna volgde er nog een soundtrack, maar nu is het duo eindelijk terug met een nieuwe volwaardige langspeler. ‘Memory emotion’ bouwt verder op de electropop-sound van het debuut, en dat vinden we in dit geval niet erg. (Martijn)

Marika Hackman – Any human friend

Wie fan was van de stijlbreuk die Marika Hackman doorvoerde in 2017 voor ‘I’m not your man’, zal aan ‘Any human friend’ een vette kluif hebben. Eerlijkheid wordt zonder omwegen door je gehoorgang geduwd. Inhoudelijk blijven op het einde van de rit weinig geheimen over rond eenzaamheid, seks en het zelfvertrouwen van Hackman. Muzikaal betekent het dat een heel arsenaal nieuwigheden aangesproken wordt zonder al te ver af te wijken van het ‘I’m not your man’-pad. (Michelle)

WHY? – AOKOHIO

Slechts 33 minuten duurt ‘AOKOHIO’, en daarin passeren maar liefst 19 songs (of fragmenten). Beweren dat de WHY?-brein Yoni Wolf het lichtjes anders aanpakt op z’n nieuwste project, zou bijgevolg een zwaar understatement zijn. Het album is eveneens een samenwerking met een “random” visueel artiest, die via instagram contact had opgenomen met Wolf met de vraag of hij wilde collaboreren. ‘AOKOHIO’ bekijken is dus ook een optie. (Martijn)