Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.
Active Child – In another life
Wie het jammer vindt dat de wekelijkse eucharistieviering niet kan plaatsvinden, vindt mogelijks troost bij Active Child. De misdienaarversie van James Blake verzoent zijn falset wederom met harp en koele electronica, als alternatieve soundtrack bij een paasfeest in mineur. (Mattias)
Bladee – Exeter
Op verrassingsalbum ‘Exeter’ laat de Drain Gang CEO een optimistischer geluid horen dan we van hem gewend zijn, inclusief teksten over de liefde, al blijft de melancholische toets aanwezig dankzij zijn polariserende autotunegebruik. De plaat werd in 1 week gemaakt en heeft op alle negen nummers Gud achter de knoppen zitten, vooral bekend van Yung Lean klassiekers als ‘Kyoto’ en ‘Yoshi city’.
Cadet – The Rated Legend
Iets meer dan een jaar geleden overleed de Britse grimeartiest Cadet in een auto-ongeval in Betley. De 28-jarige rapper had nog enkele onuitgebrachte nummers en die werden verzameld en gemixt, wat resulteerde in ‘The rated legend’. Met teksten die qua onderwerp variëren van geweld op zwarten door de Britse politie op ‘Gang Gang’, tot het gevoel van hulpeloosheid op ‘Support me’. ‘The rated legend’ is een mooi eerbetoon aan een grimetalent dat veel te vroeg heengegaan is. (Louis)
DJ Python – Mas Amable
Om uit de massa house-artiesten te springen, kun je maar beter een uniek geluid hebben, moest DJ Python gedacht hebben. De New Yorker heeft een hele rist aan aliassen, maar als DJ Python gooit hij de hoogste ogen. De manier waarop hij ingehouden dembow ritmes combineert met invloeden die variëren van house, ambient tot breakbeats, leverde hem vorig jaar naast een ep op Dekmantel (‘Derretirse’) ook een openingsslot op het festival op. Zijn vorige lp, Dulce Compañia, heeft ondertussen al cultstatus verkregen in de kringen waar je als producer die status wil verwerven. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar als de toevoeging van fluistervocals een indicatie mag zijn, lijkt hij niet op zijn lauweren te rusten. (Daan)
Dool – Summerland
Drie jaar na het debuut ‘Here now, there then’ brengen onze noorderburen van Dool hun tweede album uit. De band omschrijft zichzelf als dark rock, denk aan post-punk met metal invloeden, The Cure meets Black Sabbath. Die invloed vind je vooral in de tekst, bijvoorbeeld “The River ran a deep red. We cast our Daggers in the muddy banks” op de single ‘Wolf moon’. ‘Summerland’ staat garant voor 45 minuten aan duistere, maar intieme riffs gepaard met een topprestatie van zangeres Ryanne van Dorst. (Louis)
Drums ‘n’ Guns – Hail hail
Vier jaar na hun debuut ‘Inanna‘ is de Oost/West-Vlaamse alliantie Drums ‘n’ Guns terug. Met ‘Hail hail’ veranderen ze het geweer lichtjes van schouder door inspiratie te zoeken in post-punk en indie. Wat ons betreft een goeie beslissing want de plaat klinkt aantrekkelijker en je hoort dat de band stappen heeft gezet. Met een pakket strijdvaardige nummers geeft Drums ‘n’ Guns met plezier enkele schoppen onder ieders kont. (Jonas)
Elvis Depressedly – Depressedelica
Eigenlijk had Elvis Depressed dit album vorig jaar moeten uitbrengen, maar een bipolaire stoornis, depressie en alcoholverslaving beslisten daar anders over. Ondertussen gaat het beter met Mathew Lee Cothran, en heeft hij exact een jaar na planning dan toch de opvolger voor bescheiden indierock-parel ‘New alhambra’ klaar. (Mattias)
Hamilton Leithauser – The loves of your life
Na ‘I had a dream that you were mine’, dat hij in 2014 samen met Rostam Batmanglij (Vampire Weekend) op de wereld losliet, neemt Hamilton Leithauser vandaag de touwtjes terug volledig in handen. De voormalige frontman van The Walkmen overschouwt op ‘The loves of your life’ de zorgen van ‘echte’ mensen in het dagelijkse New Yorkse leven. Check zeker ook de geestige teasers op Leithausers Youtubekanaal, featuring acteur Ethan Hawke en opkomend singer-songwritertalent Maggie Rogers. (Koenraad)
Laura Marling – Song for our daughter
Sommige artiesten stellen hun albums maanden uit omwille van deze woelige tijden, anderen doen dan weer net het tegenovergestelde en schuiven de releasedatum enkele weken naar voren. De Britse singer/songwriter Laura Marling bevindt zich in dat tweede kamp. Wie weelderige folkmuziek een warm hart toedraagt, moet Marlings zevende album zeker eens een kans geven. (Martijn)
The Dream Syndicate – The universe inside
The Dream Syndicate heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Na het in 2019 verschenen ‘These Times’ komt de band rond Steve Wynn vandaag met nieuw werk. ‘The universe inside’ is een lekker psychedelische plaat waarbij de nummers organisch uit jamsessies zijn gegroeid. Echoënde gitaren creëren een veelkleurig palet aan geluiden die prachtig door elkaar vloeien. De eb en vloed van blazers en synths op single ‘The Longing’ doen verlangen naar meer. (Frederik L)
The Strokes – The new abnormal
Het is alweer even geleden dat we een nieuwe langspeler van The Strokes mochten verwelkomen. Hoewel de band nooit echt uit elkaar is geweest en occasioneel bleef optreden, voelt de komst van ‘The New Abnormal’ aan als een reünie, mede georkestreerd door producer Rick Rubin. Of deze plaat wél een toonbeeld zal worden van coherentie valt sterk te betwijfelen, maar dat hoeft niet per se een slechte zaak te zijn. Een goede echter ook niet noodzakelijk: we weten nog steeds niet helemaal wat we nu eigenlijk van de vooraf geloste variëteit aan singles vinden. Misschien dat het volledige album uitsluitsel brengt. (Lowie)