Release Radar 11/02: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag veert  menig muziekliefhebber op als een springveer bij het biepen van Indiestyles Release Radar. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie met de nodige flair in een lijstje gegoten.

alt-J – The dream
Het was een tijdlang stil rond de indiedarlings alt-J (∆), en na 2014 zijn ze er niet meer in geslaagd om het succes van hun eerste twee platen ‘An awesome wave’ en ‘This is all yours’ te evenaren. Misschien koesteren we als fans te hoge verwachtingen? Of misschien zijn we te kritisch, maar we houden ons hart vast voor wat komt. Single ‘Get better’ wist alvast wél een gevoelige snaar te raken, het is ook meteen wat we alt-J – met de allerbeste bedoelingen – toewensen.

Adam Miller – Gateway
Adam Miller, oprichter van het helaas vorig jaar gesplitte Chromatics brengt met ‘Gateway’ z’n solodebuut uit. Het album bevat meditatieve gitaarstukken en werd opgenomen in Miller z’n homestudio. Chris Coady, die eerder al aan de knoppen zat voor Beach House, Amen Dunes en Slowdive, nam het mixwerk voor z’n rekening. (Martijn)

Big Thief – Dragon new warm mountain I believe in you
In 2019 brak Big Thief door met twee weergaloze albums, U.F.O.F. en Two Hands genaamd. Sinds die tijd heeft de band niet stil gezeten. Zo waren er solo releases van frontvrouw Adrianne Lenker, gitarist Buck Meek en een ambient release van drummer James Krivchenia. Na deze omzwervingen is de band helemaal terug, met een mastodont van een langspeler dat maar liefst twintig nummers telt.  (Ewout)

Cult Of Luna – The long road north
Wie vertrouwd is met Cult Of Luna, weet intussen wel wat te verwachten bij een nieuwe release van deze Zweedse postmetal-gigant: sludgy riffs, atmosferische intermezzo’s en het typerende gebrul van frontman Klas Rydberg. Nieuwe fans zullen ze niet winnen met hun negende langspeler, maar doorwinterde fans gaan zeker ook niet afhaken. (Martijn)

Eddie Vedder – Earthling
Eddie Vedder is de frontman van… haha nee grapje, nonkel Eddie hoeft geen introductie, niet? De frontman van Pearl Jam komt nu met zijn eerste ‘echte’ soloplaat met originele songs. Hiervoor werkte hij samen met heel wat andere grootheden van de Red Hot Chili Peppers, Jane’s Addiction, Ringo Starr, Elton John enzovoort. Op deze plaat kom je sowieso aan je trekken als je van de nineties grunge houdt.

Empath – Visitor
Empath verblijdt ons met noise punk afkomstig uit Philadelphia. Empath werd opgericht door Catherine Elicson, Jem Shanahan en Garrett Koloski in 2015 toen ze samenwoonden in Philly. Koloski speelde eerder al in de band Perfect Pussy. Empath brengt noisy artpunk met een aanstekelijk poppy randje.

Foxes – The kick
‘The kick’ van Foxes is ontstaan vanuit isolement, geschreven en opgenomen op afstand via zoom op het hoogtepunt van de pandemie. Het bood Louisa Rose Allen het een vorm van escapisme tijdens de vreemde periode. Inspiratie putte ze dan ook uit het verlangen naar vrijheid en de nood aan menselijk contact, een verlangen om weer te dansen. Sinlge ‘Absolute’ klinkt dan ook poppy en dansbaar, met een merkbaar verlangen om opnieuw op een dansvloer te staan.

Kim Petras – Slut pop

Hyperpop en hyperseksualiteit gaan al een tijdje hand in hand. Artiesten als Ayesha Erotica en Slayyyter maakten er hun handelsmerk van, nu springt ook Kim Petras op de onzedige boot. Om eerlijk te zijn doet ze er weinig origineels mee, maar met haar magere vijftien minuten krijgt ‘Slut pop’ de kans niet om te gaan vervelen. (Tobias)

Shamir – Heterosexuality
Shamir heeft het op ‘Heterosexuality’ over, je kan het al raden, seksualiteit. Wat meteen opvalt bij het luisteren zijn de eclectische beats en productie. Shamir speelt leentjebuur bij meerdere genres en put inspiratie uit pop, soul, rock, hiphop en ga zo maar door. Dit alles wordt vermengd tot meezingbare nummers over zich anders voelen of er toch gewoon bij willen horen, over beoordeeld worden op basis van hoe je je voelt of eruitziet of je gedraagt. Muziek met een duidelijke boodschap voor iedereen die ‘m horen wil.

Spoon – Lucifer on the sofa
Het tiende album van Spoon ‘Lucifer on the sofa’ is volgens de band zelf hun meest pure rock ‘n roll plaat tot op heden. Het album werd ingeblikt in Texas en is de eerste reeks songs die het vijftal in meer dan tien jaar heeft opgenomen. Geschreven en opgenomen over een periode van twee jaar – zowel in als buiten de lockdown – klinkt Spooon iets luider, wilder, en meer kleurrijk.

Trentemøller – Memoria
De Deense artiest Trentemøller brengt zijn zesde langspeelplaat ‘Memoria’ uit, het wordt opnieuw een mix van indie en electronica, en zelfs shoegaze en new wave, zoals de Deen ze zo mooi weet te versmelten. Eerder prezen we al ‘Dead or alive’, een donkere new wave song die de veelzijdigheid van Trentemøller in de verf zet. Op 10 maart staat Trentemøller in Trix in Antwerpen om zijn nieuwe album voor te stellen.

Zeal & Ardor – Zeal & Ardor

Het derde album in je carrière een self-titled maken, het klinkt al snel als een grootst statement om aan te kondigen dat je jezelf helemaal gaat vernieuwen. Nochtans klinkt Zeal & Ardor op deze nieuwe plaat niet zo gek anders dan vroeger. Echt erg vinden we dat niet, want de unieke combinatie van black metal, blues en gospel blijft gelukkig begeesteren. (Tobias)