Release Radar 12/07: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

BANKS – III

Jillian Banks – zo luidt haar volledige naam – nam na de release van haar tweede plaat ‘The altar’ uit 2016 een welverdiende pauze, om dit jaar volledig terug te keren met een album dat opnieuw bulkt van de pop en r’n’b tunes. Op ‘III’ pakt ze het echter iets anders aan, met meer oog voor detail en een bij momenten minder toegankelijk geluid. 

Blood Orange – Angel’s pulse

Vorig jaar sierde zijn ‘Negro swan’ onze album-top 50 nog, vandaag kunnen we alweer luisteren naar nieuw werk. Devonté Hynes heeft de gewoonte na elk album een soort van ‘epiloog’ te creëren, en normaliter krijgen enkel zijn naasten dit te horen, maar deze keer besloot hij om de opnames uit te brengen als een mixtape. Naar eigen zeggen heeft Blood Orange evenveel werk in ‘Angel’s pulse’ gestoken als in z’n reguliere platen – laat je dus zeker niet misleiden door die term ‘mixtape’.

Drab Majesty – Modern mirror

Haal de eyeliner boven en trek die zwarte maar outfit aan, want Drab Majesty is terug met een gloednieuw album. De band uit LA serveert sedert 2011 tragic wave (zoals ze het zelf noemen), waar liefhebbers van donkere jaren 80-muziek al twee albums lang van smullen. Het duo brengt in weze niets nieuws op tafel, al lijken ze op ‘Modern mirror’ de succesformule verder te perfectioneren. Onze recensie kan je hier alvast terugvinden.

Gauche – A people’s history of Gauche

De ironische titel was misschien al een weggever, maar deze band uit Washington DC (met onder meer Daniele Yandel van Priests) neemt zichzelf niet bepaald serieus. Ook op hun tweede worp mag je je verwachten aan punky riffs, met een ritmesectie die er niet voor terugdeinst om af en toe te grooven.

Jefre Cantu-Ledesma – Tracing back the radiance

Hoewel Jefre Cantu-Ledesma in het verleden altijd wel een gezonde interesse heeft getoond in het ambient-genre, is dat nog nooit zo duidelijk tot uiting gekomen als op z’n nieuwste werk ‘Tracing back the radiance’. Geïnspireerd door Italiaanse minimalistische pioniers, liet Cantu-Ledesma zich omringen door een scala aan muzikanten, met drie meditatieve, uitgesponnen tracks als eindresultaat. Warm aanbevolen voor liefhebbers van Tim Hecker en Stars Of The Lid.

Khruangbin – Hasta el cielo

De twee piloten en airhostess van Khruangbin vragen je nogmaals om plaats te nemen op je stoeltje en de gordels om te doen, slechts een jaar na de release van het immer zweverige ‘Con todo el mundo’. Ditmaal wil de Texaanse hipsterlekkernij je vervoeren naar het bedevaartsoord van het dubgenre. Mogelijks spelen ze een beetje vals door het feit dat ‘Hasta el cielo’ een herwerking is van het voorgaande album uit 2018, maar dat zou echte fans niet moeten belemmeren. Wie ooit al naar de driekoppige band luisterde weet immers dat vliegen met Khruangbin Airlines een onevenaarde sensatie is. (Jelle)

Tycho – Weather

Tycho-fans schrokken zich vast een hoedje wanneer ‘Weather’ werd aangekondigd : op de nieuwste plaat van het project rond Scott zou namelijk zang te horen zijn op maar liefst 6 van de 8 tracks. Fans kunnen echter op beide oren slapen, want Scott Hansen zal in de toekomst ook een instrumentale versie van het album beschikbaar stellen. Toegegeven – wij zijn wel blij met de vocalen, omdat Tycho eindelijk nog eens iets “nieuws” doet met zijn gezinsvriendelijke electronica.