Release Radar 13/03: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

CocoRosie – Put the shine on
De zevende worp van dit onconventionele duo is er een van extremen: pure pop wordt afgewisseld met zeer intense, muzikale stukken. Dat is niet geheel verrassend als we naar de historiek van de band kijken en het thema van ‘Put the shine on’ in achting nemen, de plaat draait namelijk volledig rond trauma – en de verwerking daarvan. (Martijn)

Fornet – Anti tragedy
‘Anti tragedy’ is het debuut van Fornet, ex-winnaars van de Limburgse rockrally Limbomania. De plaat werd geproducet door Bert Vliegen van Teen Creeps en staat bol van avontuurlijke, tegendraadse postpunk. (Martijn)

Four Tet – Sixteen oceans
De immer productieve DJ-producer Four Tet is nog eens op dreef geraakt met zes singles en een livealbum in minder dan jaar en komt (niet geheel onverwacht) met een nieuw album ‘Sixteen oceans’ waarop de Brit het een en ander bijeen kan bundelen. Eerder dit jaar dropte hij al ‘Baby’ waarin een oude Ellie Goulding-single door zijn zeemzoete samplemachine werd gehaald begeleid door zijn typerend UKG-achtige drums. Dat laatste single ‘4T recordings’ dan weer snuffelt tussen prachtige field recordings, doet vermoeden dat ook dit album er weer eentje is om ieders IDM-behoeftes te bevredigen. (Anton)

High Hi – Firepool
In 2014 schopten ze het tot de finale van Humo’s Rockrally, en hun in 2017 verschenen debuut klonk alvast veelbelovend. Kan High Hi met ‘Firepool’ – de “moeilijke” tweede – bevestigen? Oordeel vooral zelf. De nieuwe plaat laat nog meer invloeden uit de jaren 80 horen, maar de songs klinken nog steeds even aanstekelijk en groots. (Martijn)

KRANKk – Dark

Het Antwerps drietal wist ons met een livesessie van single ‘Aberrant’ een tijdje geleden bijzonder te intrigeren voor hun debuut album. Nu de plaat eindelijk uit is, kunnen we zeggen dat die interesse werd beloond met bijzonder sterke, meeslepende dan wel bezwerende songs. (Yannick)

Porridge Radio – Every bad

Bij single ‘Sweet’ dachten we even nieuw werk van Florence and the Machine te horen. Dat is fake news. Dana Morgalin, frontvrouw en singer-songwriter achter Porridge Radio, blijkt alles behalve familie. Rauwe uithalen en scheurende gitaren maken het eerste studioalbum ‘Every Bad’ spannender dan het gemiddelde horrorverhaal bij kampvuur. (Eva G)

Shht – Noneketanu

De wonderkinderen van het Belgisch absurdisme keren terug met hun tweede album ‘Noneketanu’ en dat klinkt even absurd als de nonsensicale titel doet vermoeden. Laat je opnieuw verbazen door hun bizarre geluidsbrij die ergens tussen oppeppende noiserock en geautotunede synthpop ligt. (Tobias)

Tessa Dixson – Genesis
Debuutalbum ‘Genesis’ mag dan wel de grote start beteken, op papier is de 22-jarige Tessa Dixson al even aan haar verhaal begonnen. De winnares van De Nieuwe Lichting 2019 vervoegde reeds Warhola en Roméo Elvis in de studio en haar ep ‘Abyss’ trok vorig jaar de aandacht van media in binnen- en buitenland. Ongeslepen popmuziek met internationale allures dus, zoals op de single ‘Tender me’. (Guillaume)

Ultraísta – Sister
Ultraísta is het project van befaamde Radiohead-producer Nigel Godrich, drummer Joey Waronker (REM, Beck) en zangeres Laura Bettinson (FEMME). Ontstaan uit sporadische improvisatie-sessies, is ‘Sister’ het tweede gezamenlijke wapenfeit van het trio sinds hun goed onthaalde debuut uit 2012. (Martijn)

Yumi Zouma – Truth or consequences
Met de zon die dezer dagen meer en meer komt piepen, komt Yumi Zoumas ‘Truth or consequences’ op een wel heel gelegen moment. Dit feelgood indiepop-gezelschap uit Nieuw-Zeeland verzorgt met hun derde album de ideale soundtrack om de lente in te zetten. (Martijn)