Header image

Release Radar 13/5: nieuwe platen om in je oor te wurmen

door Jonas Vandenabeele

Nieuwe muzikale kruipers klaar om zich in je oor te wurmen verpakken wij hieronder als hapklare muzikale insectenburgers voor jou.

Bear’s Den – Blue hours

Den beer kruipt uit zijn hol en hij neemt mee: een album voor in de vroege uurtjes. De radiovriendelijke folkrockers brengen hun vijfde studioplaat uit. De titeltrack met bijhorende animatieclip gaat alvast vlotjes binnen.


Florence + The Machine – Dance fever

 

Kaai man – Overkant

Dat de blues leeft aan de – tegenwoordig half uitgedroogde – oevers van het Scheldeland, staat buiten kijf, want daar schuilt de Kaai Man en hij zingt je toe in je eigen tong. “Fred Verhaegen is met KAAI MAN de kwellende loutering voorbij en kiest resoluut voor een ‘nieuwe’ taal, zijn moedertaal, het Nederlands.” Zo staat te lezen op de bandcamp-pagina van Temsenaar. Dobber mee met het beest op het kabbelende vlot van een song ‘Samen’, hieronder.

Kendrick Lamar – Mr Morale & big steppers

Kendrick Lamar teasede in augustus vorig jaar zijn nieuwe album met het lanceren van een mysterieuze website. Sindsdien is de geruchtenmolen rond het album een tandje hoger gaan spinnen. Het album, getiteld ‘Mr Morale & big steppers’, zou opvallend rock georiënteerd zijn en vertrouwde sterkhouders als Thundercat zouden opnieuw hun aandeel in het album hebben. Na een mysterieuze instagramfoto zijn sommige er zelfs van overtuigd dat het om een dubbel-album zal gaan. De verwachtingen zijn in elk geval torenhoog. Met een rapgenre dat toch wel wat van zijn momentum uit de 10s is verloren, zal dit album wel eens een scharnierpunt kunnen zijn. Alle ingrediënten zijn dan ook aanwezig die doen hopen dat dit wel eens het carrière hoogtepunt zou kunnen worden van één van de grootste rappers van deze eeuw. Met ‘The Heart Part 5’ kregen we alvast een voorproefje, vergezeld met een prachtige videoclip. Met het vijfde nummer in de ‘The Heart’ serie, een serie waarin Lamar wel vaker een single loslaat voor een nieuw project, toont de rapper uit Compton dat hij alvast klaar is voor het groot moment. (Ewout)


Kevin Morby – This is a photograph

Kevin Morby lijkt zijn schrijfmethode onder controle te hebben. ‘This is a photograph’ is het nieuwste album van deze literaire songwriter. De nieuwe singles tonen dat de rust en serieusheid uit ‘Sundowner’ (2020) is wedergekeerd, maar dat er evengoed plaatsgemaakt wordt voor bluesmarsen. (Laurent)

Moderat – More d4ta

Aparat en Modeselektor, of beter gezegd Moderat, hebben een nieuw album voor ons klaar. De band liet even niets meer van zich horen, maar heeft in februari bekend gemaakt een nieuw album de wereld in te sturen. De titel MORE D4TA’ klinkt al alsof we ons kunnen verwachten aan vele bleeps en bloops met keurige abstracties. (Laurent)


Obongjayar – Some nights I dream of doors

Steven Umoh, bekend onder zijn artiestennaam Obongjayar, is een Nigeriaans artiest uit Londen. Hij voelt zich eindelijk klaar om een debuutplaat los te laten op zijn publiek, dat is ‘Some nights I dream of doors’ geworden. Uit ‘Wrong for it’ met Nubya Garcia straalt een heel relaxte eclectische vibe met zwoele blazers en zweverige melodieën.


Quelle Chris – DEATHFAME

Een ouderwetse jazzy pianoreadel en een strakke drumbeat is je deel op ‘So tired you can’t stop dreaming (feat. Navy Blue)’. Dit klinkt als hedendaagse old school hiphop, in principe een contradictio in terminis, maar wie maalt erom? Laat je gewoon meevoeren met de aanstekelijke flow die Quelle Chris creëert.

The Smile – A light for attracting attention

De langverwachte gloednieuwe plaat van indie scene‘s nieuwste chouchou ligt éindelijk in de rekken. Yorke en co houden er voor het debuutalbum van hun nieuwgevormde band een plaat op na die qua feel wat doet denken aan Radiohead’s ‘Hail to the thief’. Alleen integreert The Smile op de plaat ook heel wat post-punk- en jazz-invloeden in de mix. De band wordt de afgelopen dagen al vollop gelauwerd voor hun debuut, benieuwd of bij ons ook het kwartje zo hard zal vallen. (Yannick)

Yves Jarvis – The zug

Voor dromerige indie met een retrosausje ben je bij Yves Jarvis aan het juiste adres. ‘The zug’ is het vierde album van de experimentele Canadese muzikant als soloartiest. Zijn eerste soloplaat bracht hij uit onder de naam Un Blonde.