Release Radar 14/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

AG Cook – 7G

PC Music-labelbaas AG Cook staat vaak eerder achter de schermen dan in de spotlight maar de afgelopen maanden heeft de Brit zich evenwel ontpopt als solo-artiest die zowel akoestisch op gitaar of piano als met synths en kleurrijke electronica overweg kan. Het is dan ook niet bepaald verrassend dat Cook met een album komt, wél de omvang van de plaat. Zeven discs en bijna drie uur materiaal bieden een enorme kijk in de hersenspinsels in één van ‘s werelds meest vooraanstaande producers van het moment. (Yannick)

Black Noi$e – Oblivion

‘Oblivion’ van Black Noi$e zorgt voor een primeur op Earl Sweatshirts ‘Tan Cressida’-label, het betreft hier namelijk de eerste release op het label die niet van Sweatshirt zelf is. Black Noi$e is een producer uit Detroit en dropte onlangs een eerste single ‘The band’ met opkomend talent Liv.e. ‘The band’ doet ons alvast watertanden naar de rest van de ‘Oblivion’. (Martijn)

Boldy James & Jay Versace – The Versace Tape

Ook uit Detroit afkomstig is de rapper Boldy James, die met ‘The Versace tape’ een collaboratie aangaat met de producer Jay Versace. Het album verschijnt op het befaamde ‘Griselda’ label, dat dit jaar al behoorlijk wat opzienbare hiphop-releases kende. Als Vercaces recente feature op Westside Gunns ‘Pray for Paris’ enige indicatie is, mogen we ons aan een plaat vol soul-samples verwachten. (Martijn)

Burna Boy – Twice as tall

Liefhebbers van moderne popmuziek met een Afrikaanse insteek kunnen hun hart ophalen met ‘Twice as tall’. Amper een jaar na z’n goed onthaalde vorige worp is deze Nigeriaanse singer/songwriter alweer daar met een nieuwe lading muziek. P. Diddy nam deels de productie voor z’n rekening op dit 14 tracks-tellende album, waar onder andere ook Chris Martin, Stormzy en Youssou N’Dour op te horen zullen zijn. (Martijn)

Orville Peck – Show pony ep

De gemaskerde Canadees Orville Peck volgt z’n succesvolle eerste langspeler ‘Pony’ (2019) al snel op met een ep. Dat je niet per se een country-liefhebber hoeft te zijn om z’n muziek te appreciëren, werd bij z’n debuutplaat al duidelijk en dat is bij deze ep niet anders. (Martijn)

Oscar Jerome – Breathe deep

Het voorprogramma van Kamasi Washington, gitarist bij KOKOROKO, features met Joe Armon Jones en Lianne La Havas, … Referenties genoeg op zak, maar nu staat Oscar Jerome er alleen voor. Op zijn debuutplaat ‘Breathe Deep’ trekt Jerome net als zijn peers uit de Zuid-Londense jazzwereld de eclectische kaart: gebroken Afrobeat ritmes bovenop een surfriff of grunge die op een bijzondere manier met neo-soul samensmelt. Oscar Jerome komt er zonder kleerscheuren en met een piekfijn debuut van af. (Guillaume)

Owen Derrick – Levene

Britse slaapkamerproducer Owen Derrick is toe aan z’n derde album in drie jaar tijd. ‘Levene’ staat vol chillwave en dreampop die schatplichtig is aan Wild Nothing, Connan Mockasin en Washed Out. Ideaal voor wie z’n hartslag naar beneden wil krijgen. (Mattias)

Son Lux – Tomorrows I

De komende maanden zal je Son Lux nog een paar keer zien terugkomen in onze Release Radar, het elektronica-project rond Ryan Lott is namelijk gestart met de rollout van het ambitieuze ‘Tomorrows’-drieluik, waarvan we vandaag het eerste deel kunnen beluisteren. Het artwork van de plaat mag er best zijn, hopelijk is de muziek minstens even goed. (Martijn)

Various Artists – Friends of friends

Een coronacompilatiealbum, dat is nieuw. Dat het volledig Belgische initiatief van concertorganisator MCLX artiesten in nood steunt, is een uitermate nobele zaak, en dat steunen we met Indiestyle graag. Onder meer Teen Creeps, Newmoon en Fornet leverden een bijdrage. De vinyl-uitgave in beperkte uitgave kan nog steeds gekocht worden via de website van MCLX. (Mattias)

Whitney – Candid

Toegegeven, echt enthousiast werden we niet van de aankondiging van een cover-album, maar we moeten toegeven dat de enkele tracks die we al gehoord hebben ons toch nieuwsgierig maakten naar de rest van ‘Candid’. De songkeuzes zijn gelukkig ook niet voor de hand liggend, dus we geven de heren het voordeel van de twijfel. (Martijn)