Release Radar 15/01: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Buck Meek – Two saviors
Voor iedereen die Big Thief lief heeft, zijn het hoogdagen. Na ’Songs’ en ‘Instrumentals’ van frontvrouw Adrianne Lenker komt nu de extravagante Buck Meek, gitarist van dienst bij Big Thief, met zijn tweede plaat ’Two saviors’. Zeven dagen lang trok hij met een band de studio in en legde producer Andrew Sarlo limitaties op tijdens het opnameproces. Het resultaat ligt ergens tussen americana en folk, maar Meek zou Meek niet zijn als hij er niets bijzonders van maakte. (Jens)

Grandbrothers – All the unknown
De grootse limitatie die Erol Sarp en Lukas Vogel zichzelf opleggen bij het creëren van hun muziek is evenzeer uitdagend als eenvoudig. Elk geluid dat het Duits-Zwitsers duo produceert komt voort uit één enkel instrument, een vleugelpiano. Voorzien van allerlei vernuftige elektronica, mengt het hybride klavier de toetsenliefde van Sarp met Vogels passie voor programmeren. Reeds goed voor twee geslaagde langspelers, laat het duo zijn verfrissende experiment nu los op een derde. Reeds geloste singles ‘What we see’ en vooral titeltrack ‘All the unknown’ wekten alvast onze nieuwsgierigheid op. (Sarah)

Haze – Haze
Oorspronkelijk was het de bedoeling om een band op te richten, maar door de pandemie voelde Mirabelle van de Put zich genoodzaakt om zelf haar muzikale ideeën te realiseren, en zo geschiedde. Ze speelde bijna alles zelf in bij haar thuis, afgezien van wat gitaar die Miguel Moors voor z’n rekening nam. Fans van Mazzy Star moeten dit zeker een kans geven. (Martijn)

Shame – Drunk tank pink
Drie jaar zit er tussen het debuut van Shame en opvolger ‘Drunk tank pink’. Wat ons betreft tijd genoeg om hun kijk op het leven opnieuw te ballen in een portie nijdige en tegelijk toegankelijke (post)punk. Na hun geprezen debuut ‘Songs of praise’ ligt de lat der verwachting dan ook hoog. Als er één ding is waar Shame zich gelukkig nooit voor hoeft te schamen is het zijn eigengereidheid, Het zou ons bijgevolg verbazen mochten ze ons met ‘Drunk tank pink’ niet uit ons kot weten te lokken. En zelfs dat is heden ten dage strafbaar. (Jonas VL)

Sleaford Mods – Spare ribs
Wie zich in de grieven van de Britse working class wil wentelen, kan steevast bij elektronisch post-punkers van Sleaford Mods terecht. Ook op ‘Spare ribs’ krijgen we hun sappige straatpoëzie te horen over repetitieve drumcomputers, neerslachtige postpunkriffjes en smerige elektronica. (Tobias)

SJ Hoffman x Clairval – Sweet seclusion
Wat begon als wat demo’s uitwisselen via email tussen de twee muzikanten Steven Borgerhoff en Sam Pieter Janssens (Clairval), is uiteindelijk uitgegroeid tot een (grotendeels) instrumentale langspeelplaat die het experiment niet uit de weg gaat. Dertien tracks vind je er op terug, waaronder een cover van Paul Kalkbrenner. (Martijn)