Header image

Release Radar 15/4: nieuwe muziek voor het grote publiek

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag schittert de release-radar van menig muziekliefhebber als duizend zonnen sterk. Bij Indiestyle vatten we de koe bij de horens en graven wij voor jou in talrijke Facebookfeeds, Twitterwatervallen, Instagramiconen en Soundcloudprofielen. We doen voor jullie onze geluidsduit in het zakje door ze in dit kant-en-klare lijstje te gieten. Je moet enkel nog je oren en ogen de kost geven.

50 Foot Wave – Black pearl

De gitaren van de altrockers van ’50 Foot Wave’ klinken een klein beetje sleperig en iemand wat goedkope versterkers gevonden heeft om mee te scheuren. Anderzijds vermoed ik dat over die sound juist heel goed is nagedacht, want de stem van Kristin Hersh past er perfect op. De grunge en punkinvloeden zorgt dat deze plaat een grote schare aan liefhebbers van gitaarwerk zal bekoren, mochten ze wat trager slepen dan spraken we misschien zelfs over postrockgitaren.

Eefje De Visser – Blauwe regen ep

Als smaak heeft bitterzoet me helemaal overtuigd. De gelijknamige langspeler van quasi-geneutraliseerde Nederlandse Eefje De Visser deed dat ook. Nu heeft De Visser er nog een vervolg aan gebreid met de ‘Blauwe regen’ ep. Dat de succusvolle Nederlandstalige synthpop vanop haar jongste langspeler een vervolg krijgt, daar zullen weinig mensen rouwig om zijn.

Ekko The Strange – Mystique

Ekko The Strange maakt filmische en mystiek klinkende post punk en new wave. De Noord-Amerikaan vestigde zich in Warschau. Die plaats inspireerde hem ook bij het schrijven en producen van zijn ‘moeilijke tweede’ nadat hij ‘Haunting me’ in volle lockdown uitbracht in 2020. De donkere synths en stuwende beaets zorgen op ‘Ekko reflektor’ voor een tegendraadse danssfeer, maar er zijn ook tragere en meer atmosferische nummers. Singles zijn er evenwel nog niet, dus tot er iets op YouTube komt moet u het stellen met het enige nummer dat daar te vinden is: ‘Transylvania found me’.

Hef – Hefvermorgen 2

Pompen ‘Hefvermogen nummer ‘Overal’‘, het kan best zijn dat die zin je bekend in de oren klinkt. Zwangere Guy dropte hem in zijn track ‘Brede jongens’ en deze week dropt Hef Bundy aka Heffelini ‘Hefvermogen 2’. Benieuwd welk nummer papa ZG de volgende keer namedropt van de Nederlandse OG? Wij eveneens. Dikke kanshebber: ‘Frikandel’, de vooruitgestuurde single. Hef kennende zal de hele tape wel de moeite zijn. (Bert)

Isha – Labrador blue

Waarom zijn Franstalige rappers geen halve goden in Vlaanderen? Is het echt zo simpel als ‘de taalbarrière’? L’Or Du Commun, Le 77, Damso en deze Isha zouden bij elke release de hottest thing in town moeten zijn. Helaas noemen ze niet ‘Van Laeken’ met hun achternaam. Daarom lopen wij hier rond om je te wijzen op de parels van de rap en hiphop over de taalgrens. Deze week: Isha. Eerder dropte hij al felgesmaakte projecten als ‘La vie augmente’ uit, in drie delen. Nu volgt ‘Labrador blue’. Misschien is dit dan de plaat die de Brusselse rapper doet doorbreken in ons arm Vlaanderen. (Bert)

Kids With Buns – Waiting room ep

Marie Van Uytvanck en Amber Piddington zijn de twee gedotte kids in de wachtkamer. Daar zaten ze misschien wel tot ze konden aankloppen bij het Grote Succes. Dat kwam er ook na het winnen van de nieuwe lichting vorig jaar. Ze brengen hun eerste  ep uit die de naam ‘Waiting room’ meekrijgt. Het tweetal heeft het hart op de tong en praat op ‘Waiting room’ openlijk over twijfels en grieven.

K1D – From Belgium with love

Helaas voor K1D zal 2022 de geschiedenis ingaan waarin Conner Rousseau de bekendste muzikant/zanger uit Sint-Niklaas zal zijn. Een zonde, want K1D zijn ellenlange grind is eindelijk tot een conclusie gekomen. Ondergetekende zag hem nog de tent afbreken in 2018 op Gent Jazz en vier lange jaren later is dat echte debuut daar eindelijk. Een resem ep’s liet hij in tussentijd wel op de wereld los, maar dit is het echte moment waarop het moet gebeuren: ‘From Belgium with love’ is het ijkpunt in zijn discografie. Of dat hopen we toch, want de rapper timmert al lang genoeg aan de weg naar boven om eindelijk loon naar werk én zijn talent te krijgen. (Bert)

Kurt Vile – (watch my moves)

De koning van gelukzalige lamlendigheid en kabbelende indie met gezapig gitaargetokkel is terug. Daar ben ik persoonlijk heel blij om. Sinds enkele albums staat hij op hoog niveau songs te schrijven. Vraag is of hij dat niveau kan aanhouden op (watch my moves). Het antwoord lijkt ja na 1 luisterbeurt. De 15 typische Kurt Vile muziekstukken – opgenomen in zijn nieuwe thuisstudio in Philly – zijn een afwisseling tussen zijn gekende meditatieve gitaarindie en korte ambientbindtracks, aangevuld met een Springsteen-cover.

Lil Texas – Faster

Smeer je kuiten maar in, want Lil Texas brengt een debuutalbum uit. De naakte cowboy van de hardcorescene gaat er prat op zelden onder 200BPM de zakken, dus een plaat van 40 minuten belooft je volledig plat te walsen. Oh ja, en er staat een feature van Anthony ‘the internet’s busiest music nerd’ Fantano op? (Tobias)

Sault – AIR

Laat het aan de mysterieuze Engelse groep om weer eens uit het niets een nieuw album te droppen. In tegenstelling tot ‘Nine‘ zal de plaat wél op streamingservices blijven plakken. Op Bandcamp kun je de plaat kopen voor een pay-what-you-want-prijsje. Zeven nummers telt het kleinood, tijd om ons met dit prachtige weer opnieuw onder te dompelen in de wondere wereld van Sault. (Yannick)