Release Radar 16/04: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Andy Stott – Never the right time

Vijf jaar hebben we moeten wachten op een nieuw album van Andy Stott. De experimentele techno-artiest scoorde eerder al hoge toppen met ‘Luxury problems’, of ‘Faith in strangers’. Op plaat nummer vijf lijkt de succesvolle aanpak ongewijzigd. Vaste partner Alison Skidmore verzorgt de ijle zang, Stott zelf laat als dubaficionado de reverbs, echo’s en stiltes zijn plaats in de spotlights overnemen. (Daan)

Conway The Machine – La maquina
Iedere paar maanden dropt Conway The Machine wel iets nieuws. De ijsheiligen moeten nog passeren en de rapper is al aan zijn tweede project van het jaar toe. Na ‘If it bleeds it can be killed’ met Big Ghost Ltd komt ie nu met ‘La maquina’ op zijn eigen Drumprint label. Met JID, The Alchemist, Benny The Butcher en Westside Gunn is het weer smullen geblazen qua features. Jae Skeese, die hij zelf tekende op zijn label, is hier ook van de partij. Hij gaf zelfs de knappe single ‘Blood roses’ mee vorm. Kortom, wie al fan was van Conway, staat te trappelen. De rest zou het moeten doen. (Bert)

Frankie Fame – Frankie Fame
De enige Belgische plaat in deze lijst vandaag, en het is er een die flink durft te grooven. In het verleden was Frankie Fame de frontman van Skinny Dynamite, maar met z’n zelfgetitelde debuut toont hij ook solo heel wat in z’n mars te hebben.

Greta Van Fleet – The battle at garden’s gate
Deze Amerikaanse groep is ook al aan z’n tweede langspeler toe. Naar eigen zeggen zal dit album donkerder en minder rechttoe rechtaan zijn. Bij hun vorige album leek het net iets te hard alsof we naar Led Zeppelin covers aan het luisteren waren, maar we geven ze nog een kans.

Jon Hopkins – Piano versions ep
De titel zegt het eigenlijk al : Jon Hopkins brengt met deze ep enkele ambient piano-versies van tracks van onder meer Brian Eno, Thom Yorke en Luke Abbott.

London Grammar – Californian soil
Met ‘Californian soil’, het derde album van London Grammar, klinkt dit Britse trio haast als een herboren versie van zichzelf. Niet alleen zijn de songs meer uptempo dan ooit tevoren, er heerst ook een positieve, frisse energie doorheen de plaat. Wie dacht uitgekeken te zijn op de band, moet ‘Californian soil’ toch eens een kans geven.

Nick Hakim & Roy Nathanson – Small things
Vorig jaar nog bracht Nick Hakim de prima langspeler ‘Will this make me good?’ uit en daar is hij al opnieuw. ‘Small things’ is een samenwerking geworden tussen Hakim en jazz saxofonist Roy Nathanson, de ideale manier om het weekend zwoele in te zetten.

Sharon Van Etten – epic ten
Doorgaans maken we geen woorden vuil aan reissues van oude platen, tenzij het natuurlijk om een speciaal geval gaat – zoals deze ‘epic’ van Sharon Van Etten die tien kaarsjes mag uitblazen. Elk nummer van de oorspronkelijke plaat is namelijk van een nieuwe versie voorzien door een artiest waar de Amerikaanse singer-songwriter bewondering voor heeft, en dat zijn niet de minsten. Zo hoor je onder meer Idles, Big Red Machine, Fiona Apple en nog enkele anderen hun steentje bijdragen.

The Armed – ULTRAPOP
Voor het hardere gitaarwerk in deze lijst kan je bij The Armed terecht. Met elke nieuwe release lijkt de hardcore/punk-band uit Detroit zijn grenzen te verleggen en met ‘ULTRAPOP’ is dat niet anders. Verplicht voer voor wie beweert dat gitaarmuziek niet meer spannend kan zijn.

Vladislav Delay – Rakka II

Nog een release van een grote naam uit het dub techno-spectrum vandaag. Vladislav Delay volgt het vorig jaar geprezen ‘Rakka’ op. De dansvloer lag al ver achterwege op die plaat, maar op ‘Rakka II’ verdwijnt die nog meer uit handbereik. De Fin graaft namelijk nog dieper in de noise-elementen. (Daan)