Release Radar 16/07: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

A Place To Bury Strangers – Hologram ep

De transformaties bij A Place To Bury Strangers zetten zich ook in 2021 voort. Met een nieuwe bassist, drumster en de oprichting van hun eigen label ‘Dedstrange’ waait er (niet voor het eerst) een verse wind door de New Yorkse post-punk band. Met de ep ‘Hologram’ keert het drietal naar eigen zeggen terug naar een rauw en losbandig geluid. De razende shoegaze van weleer duldt op single ‘I might have’ een grote portie melodie naast zich. Het is dan ook af te wachten of het retrospectieve een herkenbaar of toch eerder nieuwe geluid oplevert. (Jonas VL)

Aaron Dilloway and Lucrecia Dalt – Lucy & Aaron
Lucy & Aaron is de debuutlangspeler van het duo Lucrecia Dalt (RVNG Intl.) en Aaron Dilloway (Dais Records). De twee ontmoetten elkaar zo’n tien jaar geleden voor het eerst, en Lucy was meteen geïntrigeerd door de sound van Aaron. De experimentele elekronica met allerlei invloeden op ‘Lucy & Aaron,’ opgenomen in 2019 en 2020, doet hetzelfde met de luisteraar. Intrigeren, vastbijten en niet loslaten, de loops en beats zijn soms bevreemdend maar altijd begeesterend.

Caveman – Smash
De gevoelige stem van Matthew Iwanusa komt je tegemoet alvorens de gelaagde elektronica je bereikt. De uit Brooklyn afkomstige band deelde al eerder het podium met The War on Drugs, Jeff Tweedy en Weezer. De invloeden van die eerste band kan je makkelijk spotten als je goed luistert, maar er komt meer elektronica bij te pas bij Caveman. Deze holbewoners zijn mee met hun tijd. Toch zijn het de heldere en prominente vocalen die het voortouw nemen.


Chet Faker – Hotel surrender
Chet Faker, fka Nick Murphy fka Chet Faker, is terug met nieuwe muziek. Op ‘Hotel surrender’ kan je er van op aan dat je je overgeeft aan de met soul doorleefde elektronica en catchy riedels met de verleidelijke stem van Nick. Je bed is gemaakt, je kiest zelf wanneer je incheckt.

Clairo – Sling
Geen grote uitrol met veel pr-toeters en bellen zoals toen ze ‘Immunity’ in 2019 uitbracht. Clairo’s tweede album is er eentje van solitude. Haar hond Joanie, die ze pas kreeg, bleek een enorme inspiratiebron te zijn geweest voor dit album. Geen ode aan, wel lessen, gedachtes die haar bij moederschap brengen en veel liefde. Verder voelt het album net zo knus en warm als de cover reeds doet vermoeden. (Yannick)

Eliza Shaddad – The woman you want
Eliza Shaddad is de vrouw die jij wil. Of zo beweert haar nieuwe albumtitel toch. De singer-songwriterpop die ze brengt werkt aanstekelijk. De gitaar- en stemgedreven songs happen heerlijk complexloos weg.


K.D.A.P. (Kevin Drew) – Influences
K.D.A.P. is de alias van Kevin Drew, uit een vorig leven kan je hem kennen als frontman van de band Broken Social Scene. Wat hij met zijn soloproject brengt is echter elektronisch werk geïnspireerd door de ambient van Brian Eno en de soundtracks van Morricone. Dat levert filmische elektronica op waar weinig stemmen aan te pas komen.


Kai Whiston – Drayan!
Drayan is een 3037-jarige uit X’ziphursch VII (17 in menselijke jaren) en het zwaartepunt van zijn eigen zwaartekrachtgebonden systeem van vele objecten en planeten. Hij werd voor het eerst benaderd door zijn aardse vader Kai Whiston tijdens de productie van Kai’s ‘Mukbang’ mixtape en Fissure Price EP in 2018. Nu is ‘Drayan!’ daarbovenop nog eens een mixtape vanaf heden. De downtempo elektronische basgedreven muziek met buitenaardse allures voelt als een trip naar ongekende oorden.


Lucid Express – Lucid express
‘Lucid express’ is het debuut van de indie-dreampoppers van Lucid Express uit Hongkong. Echoënde gitaren, zweverige stemmen en retrosynths vormen de ruggengraat van het debuutalbum met nummers als ‘Wellwave’, dat klinkt alsof het inspeelt op de volgende YouTube of social media hype. Het feit dat het album uitkomt op cassette past volledig in het plaatje van hedendaagse nostalgia. Nochtans is het meer dan een gimmick. ‘Hotel 65’ is een vette knipoog naar shoegaze- en dreampopgrootheden Slowdive zonder na te apen. Fans van alles wat gazy en zweverig is mogen deze release niet aan zich voorbij laten gaan.


Pop Smoke – Faith
Pop Smoke brengt een tweede postume plaat uit. De eerste werd goed ontvangen, die review lees je hier. De betreurde drill rapper met de herkenbare stem kwam om het leven bij een brutale overval. Op ‘Faith’ staan features van Kanye West, Pusha T, 21 Savage, Dua Lipa, Pharrell en meer, als sterrencast kan dat tellen.


Wavves – Hideaway
De indie en surfpop-Californiërs van Wavves zijn toe aan hun zevende studioalbum. Hideaway gaat over wat er gebeurt als je oud genoeg wordt om de wereld om je heen in ogenschouw te nemen en je realiseert dat niemand je zal redden behalve jezelf, en zelfs dat lijkt soms al een hele opgave. 

Yves Tumor – The asymptotical world ep
Met het geslaagde ‘Heaven to a tortured mind’ transformeerde de experimentele elektronica-artiest Yves Tumor zichzelf tot een ware glam-rocker. Nu wordt die trend verdergezet met deze surprise-ep. ‘The asymptotical world’ laat een gladder geluid horen, maar daarom zeker niet slechter. (Martijn)