Release Radar 17/04: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Dababy – Blame it on baby
Het ging hard voor DaBaby in 2019. ‘Baby On Baby’ maakte van hem in een klap een superster en later dat jaar volgde hij zijn debuutalbum op met ‘Kirk’, het bewijs dat hij geen eendagsvlieg is. De statistieken gaven aan dat niemand zo vaak op iemand anders zijn track mee kwam doen als DaBaby vorig jaar en na twee albums is zijn honger naar meer dus nog steeds niet gestild. ‘Blame It On Baby’ staat stijf van de A-list guests (Future, Megan Thee Stallion, Roddy Ricch en Quavo om er maar enkelen te noemen), maar het meest van al kijken we toch uit naar die typische DaBaby flow. Voor de diepgaande teksten hoef je het niet te doen, voor de uitstekende sfeer en complexloze fun des te meer. (Bert)

EOB – Earth
Met ‘Earth’ – z’n solodebuut – wil Radiohead-gitarist Ed O’Brien tonen dat hij niet hoeft onder te doen voor zijn bandmaten Thom Yorke en Johnny Greenwood. ‘Earth’ was zomaar eventjes acht jaar in de maak, dus we zijn ontzettend benieuwd of EOB die tijd goed heeft besteed. (Martijn)

Fiona Apple – Fetch the bolt cutters
Maar liefst acht jaar hebben we weer moeten wachten op een album van The Apple, en maar liefst vijftien na haar voorlaatste. Je zou wat kunnen zeggen over de methode die de Amerikaanse hanteert voor het schrijven van albums al ware het niet dat haar gehele discografie nauwelijks een deuk heeft. De vraag is of dat met ‘Fetch the bolt cutters’ ook het geval is. (Yannick)

Rina Sawayama – Sawayama
Een pauze van drie jaar tussen haar ep ‘RINA’ en nu haar debuut ‘SAWAYAMA’. Bij vele critici wist ze zich tot een one to watch te ontpoppen. Nu is het haar moment om die status waar te maken. De singles ter promotie van het album varieerde van nu-metal naar pop, ballad en r&b. Een hele mix van genres die zich hopelijk tot een coherent eindresultaat weten te mengen. (Simon)

Shabazz Palaces – The don of diamond dreams
Wie zich aan wat experimentele hiphop wil wagen, kan terecht bij het duo Shabazz Palaces. Geen dubbelalbum deze keer, wat zich hopelijk uit in een meer gefocuste plaat. (Martijn)

The Howling Hex – Knuckleball express
Neil Haggerty heeft de bezetting van zijn underground rock band The Howling Hex aardig door elkaar geschud. Onder die nieuwe formatie brengen ze nu ook een vers album ‘Knuckleball express’ op de markt. Clay Jones die eerde al platen van Elvis Costello en Modest Mouse producete zit hier achter het mengpaneel. Single ‘Lies’ stuitert nu al aardig rond in onze schedelpan met zijn catchy refrein ‘If you wanna die/ believe in lies’. (Frederik L)

Westside Gunn – Pray For Paris
Westside Gunn, zelfverklaarde corona-overlever en een derde van het collectief Griselda, is klaar om wederom zijn momentum te grijpen. De voorbije jaren gooide de rapper uit Buffalo hoge ogen met de mixtapes ‘Flygod is an awesome God’ en ‘Hitler wears Hermes VII’, om nog maar te zwijgen van de bom die ‘WWCD’ vorig jaar was, de plaat die hij uitbracht met Benny The Butcher (zijn neef) en Conway The Machine, zijn broer als Griselda. Nu vliegt hij weer solo, al zijn de bro’s nooit ver te zoeken in de tracklist. Verder te spotten: Freddie Gibbs, Tyler, The Creator en Boldy James. Een release om niet te missen dus. (Bert)