Header image

Release Radar 17/06: naar deze albums kan je vanaf vandaag luisteren

door Louis Van Keymeulen

Zeg niet: het is te warm om buiten te komen. Zeg: ideaal weer om binnen te blijven en deze nieuwe albums te beluisteren!

Big Ghost Ltd & Conway The Machine – What has been blessed cannot be cursed

Niets nieuws hier, Conway linkt opnieuw met een van zijn favoriete producers. Verwacht dus echt niets nieuws. Wie hun eerdere projecten, of Conway tout court, best kan pruimen, die komt hier vlotjes aan zijn trekken. We kunnen nu al zeggen dat het oerdegelijk zal zijn, want beide heren leverden nog nooit een matig of slecht album af. Te beluisteren op Bandcamp, vanaf 1 juli op alle streamingdiensten. (Bert)

Drake – Honestly, nevermind

Goed nieuws voor de drie mensen die deze morgen wakker werden en dachten: “Zou het niet cool zijn als Drake uit het niets een slappe houseplaat zou droppen?” Aan alle andere mensen: nevermind. (Tobias)

Foals – Life is yours

Er gaat geen drie jaar voorbij of daar is duracellkonijn Yannis Philippakis al met een nieuwe Foals-plaat. Op het tweeluik ‘Everything not saved will be lost’ liet de band verstaan de scheurende gitaren wat naar de achtergrond te willen brengen ten gunste van een funky, indie-poprichting. Op ‘Life is yours’ gaat deze trend voort en klinkt Foals zachter dan ooit tevoren. Hopelijk niet ten koste van de onorthodoxe deep cuts die we met plezier op de vorige platen aantroffen.

Logic – Vinyl days

Niemand in de rapscene gaat ontkennen dat Logic een ongeleid projectiel is. Wel, of je er nu ironisch naar luistert of niet, we moesten het wel opnemen in de radar. Twee jaar geleden deed Logic ons met het degelijke ‘No Pressure’ bijna het afschuwelijke ‘Supermarket’ en ‘Confessions of a dangerous mind’ vergeten. Aan knappe koppen qua features alleszins geen gebrek op ‘Vinyl days’. Zo verschijnen onder andere RZA, Action Bronson, Royce da 5’9, DJ Premier en The Game op enkele tracks.

Left At London – Transgender street legend, Vol.3

Vorig jaar bracht Nat Puff, alias Left At London, het nummer ‘Pills & good advice‘ uit. Een track die als het equivalent van een film een aangrijpend verhaal wikkelde in verschillende scenes met elk aparte technisch sterke muzikale accenten. Puff brengt genre-overschrijdende indie pop die tekstueel voornamelijk haar worstelingen als trans vrouw accentueert. ‘Transgender street legend, vol. 3’ is reeds haar tiende ep. Later dit jaar volgt ook nog een langspeler. Eentje om in de gaten te houden.

Nick Cave – Seven Psalms

Een onderwerp dat regelmatig terugkomt in Nick Cave’s muziek is diens ingewikkelde relatie met religie. Op ‘Seven psalms’ schreef Cave een nummer in spoken word-vorm voor iedere dag van de week. Bon, laten we eerlijk zijn. Er is niet echt meer nodig dan een psalmencollectie van Nick Cave, muzikaal begeleid door Warren Ellis, om de voltallige Indiestyle-redactie prompt om te toveren naar brave, witgeklede koorknapen.

Perfume Genius – Ugly season

Voor aparte popmuziek zonder gebrek aan diepte en moeilijke topics moest je twee jaar geleden bij Perfume Genius zijn. Het gelauwerde ‘Set my heart on fire immediately’ was een uitzonderlijk succes en had een plek in zowat ieder eindejaarslijstje van 2020. Op ‘Ugly season’ laat Michael Hadreas de popmuziek even voor wat ze is en duikt hij de avant-garde dansmuziek in. Als we ervan uit mogen gaan dat Perfume Genius muzikaaltechnisch zo polyvalent is als we denken dat hij is, dan wordt deze plaat weer eentje om op te leggen en daarna in te kaderen.

Revelators Sound System – Revelators

Revelators sound system is een samenwerking van MC Taylor (Hiss Golden Messenger) en Cameron Ralston. Hun debuutplaat wordt omschreven als “de lopende soundtrack van een wereld in verwarring”. Verwacht je aan muzikaal indrukwekkende spirituele queeste begeleid door jazz die elementen meepikt uit shoegaze en neo-funk.

Stikstof – Moeras

Niet zo’n heel gewaagde voorspelling van mezelf, maar in mijn eindejaarslijstje blikte ik vooruit naar 2022 en zag ik in mijn glazen bol een album met of van Zwangere Guy. Het jaar is net halfweg en kijk eens aan, daar is de nieuwe Stikstof. Terwijl de laatste, ondanks verwoede pogingen, nog niet eens grijsgedraaid is. ‘Moeras’ is al hun vijfde album, met ‘L’univers’ en ‘Achterban’ als singles. En please, laat Astro weer rappen. Al was het maar eventjes. Gewoon, voor de fans. En de wijk en de buurt. (Bert)

Valley Of The Sun – The chariot

Er zijn nu eenmaal van die momenten waarop de gemoedstoestand wat stoner rock uit de zandvlaktes van ohio vereist. ‘The chariot’ wordt door de band omschreven als een dynamische vlaag van top-volume riffs met opzwepende melodieën en snelle ritmes, geserveerd op z’n Cincinnati’s met een koud biertje in de hand. We zouden het zelf niet beter kunnen samenvatten.