Release Radar 17/07: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Actress – 88
We starten met de grootste muzikale verrassing van deze week : de Britse electronica-artiest Actress brengt vandaag een nieuw album uit wat je kan beluisteren via Bandcamp. Daarnaast liet hij ook weten dat z’n langverwachte plaat ‘Karma & desire’ in oktober zal verschijnen. (Martijn)

Bing & Ruth – Species

Bing & Ruth, het ambient-project onder leiding van David Moore, exploreert op ‘Species’ de verschillende manieren om tijd te ervaren. Moore laat de piano deze keer links staan en verkent voluit de mogelijkheden van het Farfisa-orgel, een retro instrument dat vooral populair was bij legendarische acts als Blondie en Talking Heads. We zijn alvast benieuwd wat het instrument in een ambient-context teweeg zal brengen. (Martijn) 

Dehd – Flower of devotion

Nu het seizoen der lockdownplaten volledig is ingezet, komt Dehd met een quarantaine-album avant la lettre Het trio uit Chicago blikte ‘Flower of devotion’ vorig jaar in maar trachtte toen al sociaal isolement in zijn nummers te laten doorschemeren, aldus frontvrouw Emily Kempf. Het is het tweede album van de band, na het knappe ‘Water’ uit 2019.(Lowie)

Illuminati Hotties – Free I.H.: This Is Not The One You’ve Been Waiting For

Zo’n twee weken geleden deelden een aantal artiesten waaronder Lucy Dacus en PUP een Soundcloud-link naar een plaat van de band Occult Classic. Info over die mysterieuze groep was er niet te vinden, maar eventjes heerste er een kleine hype over social media omdat het hier toch wel over een goed album ging. Wat blijkt, het Amerikaanse Illuminati Hotties zat achter dit project, maar alvorens iemand dit door had ging de link alweer offline. Vanaf vandaag kan je echter opnieuw naar de mixtape (geen album blijkbaar) luisteren, die vol staat met frissie indie-tracks. (Martijn)

JARV IS… – Beyond pale

Jarvis Cocker, ex-frontman van Pulp is verveld tot JARV IS… Onder dit pseudoniem komt hij op de proppen met het debuutalbum ‘Beyond the pale’, wat zoveel betekent als buiten de lijntjes kleuren. Cocker kiest niet de makkelijkste weg maar gaat wel resoluut rechtdoor, op een goed album met zowel kritische teksten als ruimte voor grappige oneliners. JARV IS… back en maakt zijn rentree door de grote poort. (Jonas VDA) Lees hier de uitgebreide recensie.

Jonathan Bree – After the curtains close

Filmische, orchestrale popsongs met een barokke kant, dat is wat waar deze Nieuw-Zeelander voor staat. Op z’n vierde soloplaat geeft hij ons inkijk in z’n stukgelopen relatie, met als leidraad z’n donkere stem waar je gewoonweg niet om heen kan. (Martijn)

Lianne La Havas – Lianne La Havas

Na een moeilijk proces rond het vorige ‘Blood’, een pijnlijke relatiebreuk en het overlijden van haar mentor Prince raakte Lianne La Havas verzeild in een identiteitscrisis en volgde een nodige carrièrepauze. Haar nieuwe zelfgetitelde album neemt ons mee op haar reis van verwerking. Van het broze maar oprechte ‘Paper thin’, naar het vastberaden en krachtige ‘Bittersweet’, transformeert ze naar de veelzijdige en unieke artieste die ze vandaag is. (Gertie)

Nicolas Jaar – Telas

Het ziet er naar uit dat we dit jaar een volledige ontleding van Nicolas Jaars mentale toestand krijgen. In een interview met Resident Advisor schreef hij kwaadheid toe aan zijn album ‘2017-2019’ onder de Against All Logic moniker. Op ‘Cenizas’ was er daardoor plaats voor rouw. Wat de volgende stap in zijn proces is met ‘Telas’ was alvast te horen dankzij de single ‘Telahora’. Bovendien krijgt het project een extra visuele dimensie dankzij de site die gemaakt is door Somnath Bhatt. Jaar laat 2020 niet aan zijn hart komen en zet met ‘Telas’ een bevrijdend geluid neer. (Michelle)

Oliver Tree – Ugly is beautiful

Dit album had al drie keren in onze radar kunnen staan. Oliver Tree bleef de release van zijn debuutplaat alsmaar uitstellen, maar ze is eindelijk hier. De bowl cut boy uit Santa Cruz maakte de afgelopen twee jaar naam en is op z’n minst excentriek te noemen. Zo werd de videoclip van ‘Hurt’ in de V.S als controversieel gelabeld omdat het Tree afbeeldt als Jezus, genageld aan een gigantische trottinette. Zet je schrap voor een postmoderne mengeling van indie, rap rock en electro, gehuld in een paars-rode XL Patagoniajas. (Louis)

Protomartyr – Ultimate success today

‘Ultimate succes today’ is de vijfde plaat ondertussen al voor de Amerikaanse band Protomartyr. Op het album zien we de ontregelende post-punk van de band aangevuld worden met sax en cello die de sound verrijken met hun ontheemde melodieën. Protomartyr toont zich met dit album eens te meer de vaandeldrager voor de heroplevende postpunkscene en mag terecht bands als Shame, Idles en Fontaines D.C. tot hun volgelingen rekenen.(Frederik L)

Silverbacks – Fad

Een nieuw decennium, een nieuwe postpunkrevival lijkt het wel. Net als Fontaines D.C., The Murder Capital en Girl Band heeft Silverbacks Dublin als uitvalsbasis, maar in tegenstelling tot die bands kiest dit vijftal voor een catchy, op gitaarmotiefjes gebaseerd geluid. Wie de afgelopen jaren al fan was van Omni, Iceage en Ought kan met een gerust hart debuutplaat ‘Fad’ opleggen. (Mattias)