Release radar 19/02: Naar deze albums kan je vanaf vandaag luisteren

door Tobias Cobbaert

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interes santste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Hand Habits – Dirt ep

Meg Duffy – virtuoze gitaarshredder op festivalpodia als zichzelf, sussende fingerpicker bij kaarslicht als hand habits – schotelt ons twee jaar na het fantastische ‘placeholder’ met mondjesmaat nieuw werk voor. Op ep ‘dirt’ krijgen we in de vorm van een Neil Young-cover, een remix van ‘what’s the use’ en de al recent geloste single ‘4th of july’ een amuse-gueule ter afwachting van de derde langspeler. (Nina)

Kate Kirby – Cool dry place

Meer ingetogen singer-songwriterliedjes kun je vinden op ‘Cool dry place’, het debuut van Kate Kirby. Deze artieste groeide op in een streng religieus gezin, maar verloor zelf haar geloof. In kleine, eerlijke liedjes vertelt ze over die spanning.

Lael Neale – Acquainted with night

Lael Neale is een singer-songwriter die gefascineerd is door poëzie, vooral door de manier waarop gedichten taal distilleren en terugbrengen tot de essentie. Op ‘Acquainted probeert zo met haar muziek hetzelfde te doen.

Mogwai – As the love continues

De productiviteit van Mogwai is nog zo’n zekerheid in het leven. Ongegeneerd bouwen de Schotten voort aan hun rijk oeuvre dat inmiddels bestaat uit tien volwaardige platen, een hoopje ep’s en enkele filmscores. ‘As the love continues’ is opnieuw een soundtrack voor welke film je maar in je hoofd wil afspelen en het perfecte spektakel dat hoort bij een avondje turen uit je dakraam. (Jens)

Mr Eazi – Something else ep

‘Something else’ is de nieuwe ep van Nigeriaanse popster Mr Eazi, die het project zelf beschrijft als “de kalmte voor de storm”. Zelden klonk die stilte zo dansbaar.

Rian Treanor – Obstacle scattering

Op zijn nieuwste ep speelt Rian Treanor met het idee dat geluid een object is waarrond je je lichaam moet manoeuvreren. Je zal jezelf in heel wat bizarre bochten moeten wringen om rond deze wilde ritmes te passen, maar je kan er natuurlijk ook gewoon op dansen.

Tindersticks – Distractions

Met reeds dertien albums op de teller is Tindersticks al lang geen nieuwkomer meer in het wereldje van de kamerpop. Als afleiding tijdens de saaie lockdownperiode besloten ze om nog maar een album te schrijven – al hebben ze dat niet helemaal alleen gedaan: maar liefst drie van de zeven nummers zijn covers.

Wild Pink – A billion little lights

Wilde uitspattingen en experimentjes zal je niet aantreffen op het derde album van Wild Pink, maar liefhebbers van rustige, comfy indierock zullen zich hier wellicht aan kunnen verwarmen.