Release Radar 19/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Absynthe Minded – Riddle of the sphinx
De hoogdagen van Absynthe Minded liggen intussen al enige tijd achter ons, maar de band rond Bert Ostyn maakt nog steeds muziek. Vanaf vandaag kan je naar hun zevende langspeler luisteren, waar je onder meer de single ‘Mixing the medicine’ op kan terugvinden. (Martijn)

Amnesia Scanner – Tearless
Twee jaar na hun debuut ‘Another life’ – een van onze favoriete elektronische albums dat jaar – keert het Finse duo Amnesia Scanner terug met een nieuwe plaat vol freaky elektronica en vervormde zanglijnen. Doorheen deze plaat loopt een labyrinthmotief waarbij de bandleden hun draad van Ariadne thuis vergeten zijn, dus bereid je alvast voor op alweer een desoriënterende luisterervaring. (Tobias)

Bob Dylan – Rough and rowdy ways
De eerste van de twee oude knarren in deze lijst. Behoeft hij nog een introductie? Wij gaan er alleszins weinig woorden aan vuil maken. ‘Rough and rowdy ways’ is het 39ste(!) studio-album van dit icoon en z’n eerste album met originele muziek sinds 2012. (Martijn)

Boi Wonder – Behave
Deze Truienaren brengen vandaag hun langspeel-debuut ‘Behave’ uit. Voor wie nog niet vertrouwd is met dit duo : Boi Wonder staat garant voor verfrissende popmuziek, waar je ook al eens mee kan wegdromen. (Martijn)

Braids – Shadow offering
Braids nam drie jaar de tijd voor het schrijven van hun meest recente worp. Maar liefst 40 songs kwamen er uit die sessies, waarvan er negen effectief hun weg vonden naar het vierde album van dit Canadese gezelschap. ‘Shadow offering’ belooft meer focus op gitaren en meer groovy ritmes – dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. (Martijn)

Compro Oro, Murat & Esma Ertel – Simurg
Samen met de spilfiguren van de Turkse psychedelica, Murat Ertel en Esma Ertel, verkent de Gentse band Compro Oro opnieuw nieuwe horizonten op ‘Simurg’. Muzikale ontdekkingsreiziger Dijf Sanders neemt plaats in de producersstoel en coördineert de spirituele reis. Deze conceptplaat neemt ons ongevraagd in vogelvlucht mee over een reeks van valleien, van ‘Valley of love’ tot ‘Valley of gossip’. (Guillaume)

Croation Amor – All in the Same Breath
Het indrukwekkende releaseschema van Deens/Scandinavisch label Posh Isolation blijft aanhouden in 2020. Met bijdrages aan 4 van de 9 reeds uitgebrachte platen is medeoprichter Croatian Amor wellicht één van diens bezigste bijen en hij is nog lang niet klaar. Op zijn nieuwste soloproject ‘All in the same breath’ brengt de Deen deze keer de hardere ritmes van metgezel Varg2tm samen met zijn eigen ambient sound zoals ze dat reeds deden in het driedelige samenwerking ‘Body of carbon’, ‘Body of water’ en ‘Body of lila’. Of het album in dezelfde avant-garde technosfeer blijft hangen of een eigen unieke sound ontwikkelt, valt nog af te wachten, al hint single ‘Yoyogi park’ reeds meer op het tweede. (Anton)

Neil Young – Homegrown
Neil Young brengt een album uit. Alweer nieuw materiaal? Wel ja, en nee, ‘Homegrown’ is een onuitgebracht album uit de archieven van ome Neil dat dateert van 1974-1975, rond de periode ‘On the beach’, ’Tonight’s the night’ en ‘Zuma’. 45 jaar na datum krijgt het dus alsnog een release. Dat belooft een portie smakelijke Americana ‘van eigen kweek’ te worden. (Jonas VDA)

Phoebe Bridgers – Punisher
Ondanks de gegronde kritiek die Phoebe Bridgers eerder uitte over het reilen en zeilen van de muzieksector, is haar inbreng niet onopgemerkt gebleven. Integendeel zelfs, want de Amerikaanse singer-songwriter heeft in drie jaar tijd, met elke uitgave waar ze bij betrokken was, hoge toppen geschoren. Gaande van de rijk gehamoniseerde muziek van Boygenius over de succesvolle samenwerking met Conor Oberst (Better Oblivion Community Center) tot het pure solowerk (Stranger in the Alps). Voor elk wat wils als de getalenteerde Bridgers zich ergens mee gaat moeien. (Jens) Lees hier de uitgebreide recensie.