Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.
Angel Haze – Girl with a gun
Pas op van Raykeea Raeen-Roes Wilson, beter gekend onder het alias Angel Haze, want ze is gewapend op haar album ‘Girl with a gun’. De veelzijdige artieste maakt ook schilderijen. Ze speelt met indie maar jongleert ook met trap op het toepasselijk getitelde ‘Fly trap’, maar evengoed kan ze r&b en soul aan.
Cassandra Jenkins – (An overview on) an overview on phenomenal nature
Toegegeven, eigenlijk is ‘(An overview on) an overview on phenomenal nature’ geen echt nieuw project, maar een album met outtakes en demo’s met nummers van op de – ongeveer – gelijknamige uitstekende plaat uit het begin van het jaar. En we zijn zo onder de indruk van Jenkins nadat ze gisteren iedereen stil kreeg in de Botanique dat ze in deze release radar een vermelding verdiend. Het is een nogal korte plaat, dus mocht je ‘An overview on phenomenal nature’ nog niet beluisterd hebben, speel ze dan na elkaar.
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Een samenwerking tussen metalcore-iconen Converge en goth queen Chelsea Wolfe kan op het eerste gezicht gek lijken, maar dat is het eigenlijk niet. Converge is er namelijk nooit vies van geweest om ook enkele trage, slepende nummers op hun platen te zetten, en ook Chelsea Wolfe neigt de laatste jaren steeds meer naar de doom metal. Bovendien waren de twee acts in 2016 al samen te zien op het podium van Roadburn Festival. Die samenwerking wordt nu beklonken met het album ‘Bloodmoon: I’ (Tobias)
Dvkes – Echoplasm
Dvkes (spreek uit als Dukes), bestaat uit Joos Houwen (gitaar en zang), Antoni Foscez (drum) en Pieter-Jan Janssen (bas/synth). Ze brengen op ‘Echoplasm’ een originele mengeling van indie, rock, psychedelica, noise en meer. De hypnotiserende grooves, het snijdende gitaargeluid, de wijdse synths en de catchy songs kleuren de bands tweede langspeler.
Elbow – Flying dream 1
De Britten van Elbow behoeven weinig introductie. Guy Garvey en zijn kompanen zijn gevestigde waarden in het indiecircuit. Net als goede kaas of wijn lijken ze beter te worden met de tijd, het kwartet vertoont nog geen tekenen van schimmel of andere ongewenste smaken. ‘Flying dream 1’ is ondertussen de negende studioplaat van de Mancunians, maar hun indie klinkt nog altijd even mijmerend en dromerig op deze vliegende droom.
Holy Other – Lieve
Lieve is de langverwachte tweede LP van de Britse ‘witch house’ producer Holy Other. Na een lang verblijf in Bidston Observatory op de Wirral, werd Lieve opgenomen in 2020 in het noordwesten van Engeland. Hij maakte gebruik van de akoestiek van het observatorium, de spelonkachtige kelder en de geometrisch perfecte houten koepels vormden zijn speeltuin. Zo heeft Holy Other materiaal opgenomen en opnieuw gesampled dat het fundament van Lieve zou worden. Na ongeveer 10 jaar na de ep ‘With U’ en debuut ‘Held’ heeft Holy other nog niets ingeboet aan kracht in zijn atmosferische donkere en meeslepende elektronica.
Jessy Lanza – DJ-Kicks
Jessy Lanza levert haar bijdrage voor de prestigieuze DJ-Kicks reeks. Lanza klopt haarzelf op de borst voor en door haar genreoverschrijdende aanpak. Op haar DJ-Kicks staan 26 tracks waarvan de eerste drie van haar eigen hand zijn. Te lui om zelf tracks te selecteren voor een avondje raven in je eigen huiskamer? Leg dan de continuous mix op en je waant je een uur, zeven minuten en vijf seconden in de betere underground club. De video voor Seven 55 (hieronder) toont trouwens Las Vegas en the strip ‘het leven zoals het is’, de betere natuurdocumentaire.
Mickael Karkousse – Where Do We Begin ep
Uiteraard kennen we Mickael als zanger van Goose, daarnaast heeft hij ook zijn eigen soloproject. Karkousse werkte voor ‘Where do we begin’ samen met de Franse producer Victor Le Masne. De synthpop met een donker randje van Karkousse gaat vlot binnen. De rode draad door de ep is volgens de artiest een diep verlangen naar verbinding en een ultiem gevoel van vrijheid. Iets waar we allemaal momenteel naar snakken. Maar hoe beginnen we eraan?
Kaytranada – Intimidated EP
Kaytranada is een dj en producer uit Canada, met ‘Intimidated’ brengt hij zijn derde ep uit. Naast eerder al twee studioalbums. Het is een kort plaatje geworden, met slechts drie tracks, die hij in samenwerking met H.E.R, Thundercat en Mach-Hommy brengt. Het is een verzameling van downtempo nummers met de kenmerkende diepe bassen van Kaytranada. Elk nummer creëert wel een andere vibe waardoor er afwisseling is en zoals altijd staat de productie van Kaytranada op punt.
Klein – Harmattan
De Britse avant-gardistische componiste en multidisciplinaire kunstenares Klein presenteert haar album Harmattan. Het wordt door Fred Moten omschreven als “een soundtrack van epische opstand tegen het begin en het einde”. Harmattan is een persoonlijke reis van kindertijd tot nu, vernoemd naar het West-Afrikaanse seizoen. Beginnend met jazz-geïnspireerde piano improvisaties, wint het album geleidelijk aan breedte, waarbij klassieke muzikale inspiraties getransformeerd worden in Kleins klankuniversum.
Makaya McCraven – Deciphering the message
Makaya McCraven brengt op het legendarische Blue Note records zijn nieuwe plaat ‘Deciphering the message’ uit. Nog niet zo lang geleden bracht de Frans-Amerikaanse jazzdrummer en bandleider een geslaagde herwerking uit van de al even legendarische Gil-Scott Heron. Met ‘Deciphering the message’ bewijst McCraven opnieuw een van de grootste namen uit de hedendaagse jazz te zijn, de beats en melodieën zijn zijdezacht en vloeien als water.
Paard. – danki
Belgische jazz doet het goed, een van de vele bewijzen daarvan is Paard. Het drietal brengt een gedurfde mix van nu-jazz, beats en hip-hop. Naar eigen zeggen hebben de afgelopen jaren voor hen “een bom van liefde, vriendschap en plezier” teweeggebracht. In het voorjaar van 2022 kan je de heren live aan het werk zien met de voorstelling van hun nieuwe plaat. Let echter op als je door YouTube scrollt, want voor je het weet kom je terecht bij het filmpje over ‘het geslachtsdeel van mijn paard Mojito wassen’ op het kanaal ‘paardrijden met plezier’, tenzij dat je ding is natuurlijk.