Release Radar 20/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Angel Olsen – Aisles ep
Indie-queen Olsen trakteert ons deze week op een klein uitstapje naar de jaren ’80 op haar nieuwste ep. ‘Aisle’ zal vijf covers bevatten van enkele bekende hits uit het neon-decenium. Olsen benadert ons met new romantic make-up en donkerdere versies van nummers als ‘Gloria’. (Laurent)

Deafheaven – Infinite granite

De blackgaze-band Deafheaven is al langer kop van jut bij metalpuristen, maar met ‘Infinite granite’ dreigen ze ook de meer openminded metalhead te doen afhaken. Op hun nieuwe album hangen ze de scheurende gitaren namelijk aan de haak om pure, zachte shoegaze te maken. Hoe dat zal uitpakken moet je vooral zelf ontdekken, maar wees er alvast zeker van dat de plaat weer voor verdeelde meningen zal zorgen. (Tobias)

Fink – IIUII

Fin Greenall, professioneel bekend als Fink, is een Engelse zanger, songwriter, gitarist, producer en DJ geboren in Cornwall hij woont in Berlijn en Londen. ‘IIUII’ is ‘s mans elfde studioalbum, waarbij de titel staat voor ‘It isn’t until it is’. Het is een muzikale retrospectieve over zijn vorige tien albums met heropgenomen akoestische versies die puur aanvoelen, als het betere buskerwerk.

Lorde – Solar power

De langverwachte en met zeer hoge verwachtingen brengt Lorde haar derde plaat eindelijk uit. De titeltrack kregen we net voor het begin van de zomer al mee die na een aantal luisterbeurten een echte oorwurm tevens zomer anthem is geworden. ‘Stoned at the nail salon’ en gisteren nog ‘Mood ring’ volgden daarop. Uitkijken geblazen of de nieuwe sound en richting die ze met deze plaat neemt, haar veel windeieren zal leggen of niet. (Yannick)

Shire T – Tomorrow’s people

Shire T, het alter ego van Chris Davids en de helft van duo Maribou State, nodigt je vriendelijk uit om je dansschoenen terug aan te trekken voor een beweeglijke nazomer. Zijn debuutalbum met titel ‘Tomorrow’s people’ komt uit op het gerespecteerde Ninja Tune label. De invloeden zijn velerlei maar alle nummers zijn klaar om op een dansvloer losgelaten te worden. Er wordt een mooi eerbetoon gebracht aan (Britse)dansmuziek met house, acid, UK garage, 90’s en 00’s dance en trance, en ga zo maar door.

Villagers – Fever dreams

Villagers brengt op hun zesde studioalbum nog steeds dromerige, meesstal zonnige indie. De koortsdroom van Villagers schippert continu tussen koortsig slaap vatten, dromen en ontwaken. Dit album wordt ongetwijfeld een lekkernij voor iedereen die houdt van een album die buiten de lijntjes van de indie kleurt en met een uitgebreide instrumentatie onder andere met soul en pop raakvlakken heeft. Het mixen van het album werd gedaan door David Wrench, die eerder al samenwerkte met Frank Ocean (voor het gevoelig sensuele Dear April), Jungle, Caribou xx en FKA Twigs en meer.