Release Radar 20/09: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Brittany Howard – Jaime

Deze week staan er een aantal solodebuten op onze release radar. Aftrappen doen we met de avontuurlijke plaat van Alabama Shakes-frontvrouw Brittany Howard. Op ‘Jaime’, genoemd naar haar overleden zus, duikt ze volop in haar verleden en zoekt subtiel nieuwe muzikale paden op, zonder daarbij haar kenmerkende sound te verloochenen. (Martijn)

Cashmere Cat – Princess catgirl

Alle ailurofielen opgelet: dit weekend kan je samen met je favoriete huisdier luisteren naar Cashmere Cat’s tweede album. Hij werkte eerder al samen met enkele grote namen zoals The Weeknd, Ariana Grande en Ty Dolla $ign. Dit keer verschuilt de verlegen Noorse dj en producer zich achter Princess Catgirl, een fictief schattig poesje dat een gezicht geeft aan zijn liefelijke en zorgeloze hiphopgeluiden. (Gertie)

Chastity Belt – Chastity Belt

Na een korte pauze waarin elk bandlid aan solo-materiaal werkte – waaronder Julia Shapiro, die recentelijk nog een prima droompop-plaat afleverde – kwamen alle bandleden van Chastity Belt samen in de studio van Melina Duterte (Jay Som) voor de opnames van hun vierde album. Als we het viertal mogen geloven, is dit hun meest genuanceerde worp totnogtoe. (Martijn)

Cult of Luna – A dawn to fear

Het hardste werkstuk van de week zal je wellicht bij postmetal-grootheden Cult of Luna terugvinden.  Zoals steeds smeden de heren geen compromissen.  De oerkreten van de Zweden in combinatie met snoeihard gitaarwerk en beukende drums staan nog steeds garant voor het betere, maar niet het meest toegankelijke metalen geweld. (Kevin)

Liam Gallagher – Why me? Why not

‘Once’ noemt Liam Gallagher zelf van het beste materiaal dat hij heeft ooit al heeft geschreven, maar het is algemeen geweten dat het songwriterstalent bij Oasis toch eerder bij broer Noel zat. Na ‘As You Were’ (2017) komt vandaag Liams tweede soloalbum ‘Why Me? Why Not.’ uit, dat werd opgenomen in Los Angeles. Gallagher schakelt voor het eerst zijn zoon Gene in en wel op de bongo’s(!). (Koenraad)

LIFE – A picture of good health

Even terugspoelen naar Best Kept Secret, iets na middernacht speelt Life de groezelige Casbah met een glimlach rond de mond op een hoopje. Nu is er hun tweede lp ‘A picture of good health’. Daarop fileert Life het leven en specifiek het ouderschap met een opmerkelijk positief relativeringsvermogen. Hun postpunk met een pop infuus doet de pleziermeter regelmatig ontploffen, daar waar tegelijk je denkvermogen wordt aangezwengeld. Gezwind vooruit met een opruiend karakter, geen betere manier om je weekend in te zetten! 

M83 – DSVII

Voor z’n nieuwste album haalde Anthony Gonzalez vooral inspiratie uit videogames en filmmuziek van de jaren tachtig, maar dat doet er eigenlijk weinig toe – zolang de plaat maar beter is dan die verschrikkelijke vorige. Verwacht geen catchy synthpop-bangers zoals je er op ‘Hurry up, we’re dreaming’ kon vinden, maar avontuurlijke, instrumentale nummers die een verhaal vertellen. (Martijn)

Molly Sarlé – Karaoke angel

De Amerikaanse Molly Sarlé laat haar folkband Mountain Man eventjes voor wat het is, en levert met ‘Karaoke angel’ haar eerste soloplaat af. Enkel gebruik makend van haar stem en wat minimalistische instrumentatie, brengt ze emotioneel geladen nummers die door merg en been gaan. (Martijn)

Poppel – Make sense

Zelf omschrijft Poppel z’n sound als “janglegaze” en luisterend naar de tweede plaat van dit gezelschap uit Turnhout, is die term zeker niet uit de lucht gegrepen. ‘Make sense’ combineert namelijk het beste van wat droompop en slackerrock te bieden heeft, met twaalf aanstekelijk songs als resultaat. (Martijn)

Sylvie Kreusch – BADA BING! BADA BOOM!

Na drie goed ontvangen singles én een formidabele videoclip (geregisseerd door Lukas Dhont) brengt Sylvie Kreusch vandaag haar debuutep uit. De zangeres, bekend van Soldier’s Heart en Warhaus, zocht en vond de afgelopen maanden een eigen sound, een geluid dat zweeft tussen mysterieuze Twin Peaks-pop en dansbare voodoo, maar werkte tegelijkertijd ook mee aan de soundtrack van een kortfilm van Prada. Grande dame. (Quinten)

Vivian Girls – Memory

Maar liefst acht jaar zit er tussen hun vorige langspeler en ‘Memory’. De reden van deze stilte: enkele bandleden wilden zich settelen en verhuisden naar Los Angeles. Na enkele jaren kriebelde het echter terug bij de dames en ‘Memory’ vloeide vervolgens voort uit die reünie. Het moge duidelijk zijn dat Vivian Girls nog niets heeft verloren van z’n intensiteit. (Martijn)