Release Radar 20/1: snoep mee van deze nieuwe platen

door Jonas Vandenabeele

Deze vrijdag serveren we je een uitgebreid klankenbuffet van nieuwe releases met verschillende lekkere hapjes gaande van kleverig zoete kauwgum tot vijf makkelijke hotdogs. Inclusief lekker Belgische kost. Bon appétit!

Biig Piig – Bubblegum

Biig Piig is het alter ego van de Ierse Jess Smyth, die een nieuwe mixtape uitbrengt getiteld ‘Bubblegum’. Met ‘Picking up ft. Deb Never’ heeft ze een erg gelaagde track afgeleverd, zowel inhoudelijk als muzikaal. De productie is uitstekend en mengt een hele hoop genres tot een geheel dat je van de eerste luisterbeurt meeneemt op sleeptouw.

Gerard – Je.RAR ep

Nieuw in de Belgische elektronische scene is GERARD, het muzikale project van Elias Durnez. Mee in de boot zit Victor Verhelst, die het visuele deel voor zijn rekening neemt. Op zijn debuut-ep ‘Je.RAR’ smelt Durnez gitaar, synths en stem samen tot een ambient popgeheel. In de kleurrijke single ‘cica’ werkt hij bijvoorbeeld met elementen van gabber en hyperpop, en creëert hij een gedetailleerde wereld waar liefhebbers van internetmuziek van zullen smullen. (Ismaël)


Guided By Voices – La la land

Ware het niet van de onderbrekingen, dan bestond Guided By Voices dit jaar 30 jaar. De band telde al meer leden dan ze jaren bestaat, en ook het aantal langspelers valt moeilijk bij te houden. Nu is er ‘La la land’. Luister snel naar deze (ouwe) rockers want voor je het weet (later dit jaar) brengen ze alweer een album uit.

John Cale – Mercy

John Cale maakte in zijn jonge jaren furore met The Velvet Underground. Tegenwoordig doet hij dat onder zijn eigen naam. De man maakte reeds ontelbare studioplaten en soundtracks. Het is zijn eerste studioplaat sinds ‘M:fans’ uit 2016.

Kali Malone – Does spring hide its joy

Wie er bij was op Sonic City kreeg afgelopen herfst al een voorsmaakje van de nieuwe plaat van Malone. Vanaf kun je het Prurientiaanse drie uur lange drone stuk, waar ze geflankeerd wordt door Stephen O’Malley en Lucy Railton beluisteren. Spoiler alert, not for the faint-hearted. (Yannick)

Mac DeMarco – Five easy hot dogs

Chillen met Mac DeMarco moet zijn zoals onzin tweeten samen met Donald Trump. Als je het doet, doe het meteen goed. De herkenbare Canadese slacker Mac DeMarco met het spleetje tussen de tanden en de pet ziet er een immens sympathieke gozer uit, een ontspannen kameraad. Dat straalt zijn muziek ook uit. Op ‘Five easy hot dogs’ is dat niet anders. Vibey gitaarmuziek waar je uitstekend op ontspant. De tracktitels verwijzen allemaal naar steden en de inhoud van ‘Gaulala’ tot ‘Rockaway’ is steeds instrumentaal. Een album gemaakt onderweg, om onderweg te luisteren. Er straalt deze keer echter weinig levensvreugde uit ‘Five easy hot dogs’ maar eerder gelatenheid: een sombere roadtrip dringt zich op.

Nathan Elias – HYPERMNESIA PART 1 ep

Nathan Elias maakt als producer onder het pseudoniem SEANDOGBEATS vooral hiphopbeats. Op ‘Hypermnesia part 1’ ep toont hij kort en krachtig zijn kunnen qua geluiden en stijlen die hij. Via samples en knipogen naar diverse artiesten zet Elias een oerdegelijke sound neer.

Rian Treanor & Ocen – Saccades
Sinds zijn residentie bij Nyege Nyege in Uganda in 2018, maken snelvoetige clubgenres zoals singeli deel uit van Rian Treanors sound. De Britse producer liet dat drie jaar geleden horen op het indrukwekkende ‘File under UK metaplasm’. Een van de muzikanten met wie hij al even samenwerkt is Ocen James, een Ugandese artiest die met zelfgemaakte instrumenten experimenteert. Op ‘Saccades’ haalt James zijn rigi-rigi boven, een eensnarig strijkinstrument, en zorgt Treanor voor netelige, dansbare composities. Maak je klaar voor een hevige blend van chaos, precisie en unieke texturen binnen clubmuziek. (Ismaël)


The Green Mean Machine – The engine ep

The Green Mean Machine is een kersvers jazz quartet uit het Gentse, bestaand uit Werend Van Den Bossche (Altsax), Warre Van de Putte (tenorsax), Zjef Van Steenbergen (contrabas) en Marcos Della Rocha (drums). Op hun ‘The engine ep’ krijgen eeuwenoude jazzgeluiden een moderne flow.

The Murder Capital – Gigi’s recovery

Toen The Murder Capital in 2019 hun debuut uitbracht werden ze in één adem genoemd met bands als Shame, Idles en Fontaines D.C. Met ‘Gigi’s recovery’ exploreren ze nieuwe horizonten. Ze gaan op zoek naar een sound die meer groeimarge biedt en loskomt van de grauwe post-punk waarmee ze aan het firmament verschenen. Verwacht je dus geenszins aan meer van hetzelfde. Het liefdeslied ‘A thousand lives’ klinkt alvast een pak lichter en kleurrijker, al blijft er een duistere zweem het nummer omarmen. (Jonas VL)

Vincent Coomans – The great rebuild

De Kortrijkse singer songwriter Vincent Coomans brengt zijn debuutplaat ‘The great rebuild’ uit op het label Illumine Records. Coomans wacht op zijn debuut “de grote wederopbouw na een
intensieve periode waarin meerdere rouwprocessen elkaar overlappen.”

Von Bikräv – Tape dans la tête

Last van een winterdipje? Gelukkig kan je altijd op de Fransmannen van Casual Gabberz rekenen voor wat gratis energie. Op de nieuwe ep ‘Tape dans la tête’ doet Von Bikräv exact wat we van hem verwachten: beukende beats, agressieve synths en samples uit Franse rap samensmelten tot een lekker opgefokt geheel. (Tobias)