Release Radar 21/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bedouine – Bird songs of a killjoy

‘Bird songs of a killjoy’ is de tweede verwezenlijking van Bedouine, verantwoordelijk voor de warmste folk van Los Angeles en verre omstreken. De in Syrië geboren zangeres echoot sixties-legendes als Nick Drake en Karen Dalton maar klinkt allesbehalve gedateerd. We zijn benieuwd of ze dezelfde hoge ogen zal gooien als op haar zelfgetitelde debuut uit 2017. (Guillaume)

Black Midi – Schlagenheim

Dat het piepjonge, onervaren black midi al de volledige muziekpers op de knieën had gekregen zonder één studio-opname uit te brengen verklapt het eigenlijk al: wat de band vanop een podium liet horen was buiten categorie. Drie geloste singles later is daar nu een debuutalbum, waarop het viertal toont dat die verwoestende liveshows geen loze beloften waren, integendeel. ‘Schlagenheim’ hoort ongetwijfeld bij het betere gitaarwerk van 2019. (Lowie) Lees hier de uitgebreide recensie.

 

Hatchie – Keepsake

De verwachtingen zijn hoog voor de eerste langspeler van Hatchie. Na haar goed onthaalde debuut-ep ‘Sugar & spice’ werd de Australische bassiste (wiens echte naam Harriette Pilbeam luidt) namelijk al meermaals tot dreampop-idool van de toekomst gekroond. Vanaf vandaag kunnen we zelf oordelen of ze die titel waardig is. De singles die aan ‘Keepsake’ voorafgingen, deden alvast het beste vermoeden. (Martijn)

Holy Ghost! – Work

Zes jaar deed het synthpop-duo Holy Ghost! er over om een opvolger van ‘Dynamics’ af te leveren. Interessant om weten is dat er door gelimiteerde studioruimte slechts twee synthesizers te horen zullen zijn op ‘Work’: een Yamaha CS80 en een Mini Moog. Het verleden heeft al aangetoond dat zo’n back to basics-aanpak tot interessante eindresultaten kan leiden, en wie weet ook wel voor ‘Work’. (Martijn)

Hot Chip – A bath full of ecstasy

Enkele maanden geleden brachten de Britten van Hot Chip hun dansbare electropop nog in een uitverkochte Botanique – vanaf vandaag kan je de nieuwe plaat ook eindelijk beluisteren. Voor de opnames van hun zevende lp trokken de bandleden naar grootsteden als Parijs en Londen, waar ze voor het eerst externe producers toelieten in het opnameproces, met als doel zich open te stellen voor een meer avontuurlijke manier van muziek schrijven. Als we de band mogen geloven, belooft ‘A bath full of ecstasy’ een nieuw, belangrijk hoofdstuk in de carrière van Hot Chip. (Martijn)

Mannequin Pussy – Patience

Met het vorige album ‘Romantic’ breidde Mannequin Pussy niet alleen z’n bezetting uit, ook de gekende punk-sound werd aangedikt met meer gevarieerde rock-elementen, wat leidde tot een toegankelijker geluid. Die trend zet het viertal uit Philadelphia nu verder met de derde plaat ‘Patience’, waar ze de vuile riffs en verpletterende ritmes nog steeds aan sneltempo op je afvuren, maar tegelijkertijd verfijnder dan ooit tevoren ogen. (Martijn)

Mark Ronson – Late night feelings

Na een relatievlucht je toevlucht zoeken bij meerdere vrouwen zouden we doorgaans een zeer slecht plan vinden. Tenzij je Mark Ronson bent en over een goed gevuld telefoonboekje beschikt. En zo duiken indie- en popsterren als Lykke Li, Angel Olsen, King Princess, Miley Cyrus en Alicia Keys naast elkaar op om hartzeer te bezingen – al steekt Mark Ronson z’n discobol en rookmachine nooit ver weg. (Mattias)

The Raconteurs – Help us stranger

Wie een beetje nood heeft aan meer continuïteit in het leven, kan het laatste album van The Raconteurs opzetten. ‘Help us stranger’ sluit naadloos aan bij voorgangers ‘Broken boy soldier’ en ‘Consoler of the lonely’. Na meer dan tien jaar tonen de vier Amerikanen nog steeds dat ze uit het juiste rock ’n roll-hout gesneden zijn. Jack Whites stem ronkt als een machine, Banson smeert er dat snufje pop bij en de gitaarriffs zijn weer om duimen en vingers bij af te likken. (Eva) Lees hier de uitgebreide recensie.