Header image

Release Radar 22/04: nieuw luisterwaar sinds vandaag verkrijgbaar

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag schittert de release-radar van menig muziekliefhebber als duizend zonnen sterk. Bij Indiestyle vatten we de koe bij de horens en graven wij voor jou in talrijke Facebookfeeds, Twitterwatervallen, Instagramiconen en Soundcloudprofielen. We doen voor jullie onze geluidsduit in het zakje door ze in dit kant-en-klare lijstje te gieten. Je moet enkel nog je oren en ogen de kost geven.

Claire Rousay – Everything perfect is already here

Bij de nieuwste plaat van Claire Rousay draait het om twee soundscapes van 15 minuten waarin veel dagelijkse geluiden verwerkt zitten. Aan de basis ligt klassikale instrumentatie, maar deze wordt dan aangevuld met natuurgeluiden, het geklik van een fototoestel, het klinken van glazen enzovoort. Een voorbeeld van het verfijndere, muzikale kunstwerk dat eigenlijk eerder thuishoort in een museum, dan in een platenrek. (Louis)

Flip Kowlier – September
Het is inmiddels acht jaar geleden dat Flip Kowlier een solo plaat uitbracht. Met ‘September’ pikt hij de draad op waar hij die bij ‘Cirque’ achterliet. Liedjes over het lief en leed van alledag waarin er regelmatig een persoonlijk herkenningspunt te vinden is. De inspiratie zocht en vond Kowlier onder andere door zijn omgeving het thema of de sfeer van een nummer te laten bepalen. ‘Aan den overkant’ begon zo, op voorspraak van een vriend, met een Neil Young feel maar eindigt als een zeer herkenbaar Kowlier liefdeslied. Kortom, ‘September’ verkent nieuwe muzikale wegen, maar laat de grote revolutie nog even links liggen. (Jonas VL)

Fontaines D.C. – Skinty fia
Tegenwoordig is Fontaines D.C. niet meer in Dublin gevestigd, maar in Londen. Hun derde worp in vier jaar tijd handelt over het leven als Ier in die hoofdstad, en dat is niet altijd even makkelijk als we de band mogen geloven. ‘Skinty fia’ staat bijgevolg bol van de donkere rocktracks, waarmee het vijftal aantoont dat het veel muzikale progressie heeft gemaakt. We hebben het laatste nog niet gehoord van deze heren. (Martijn) (lees hier onze recensie van het album)

hatchie – Giving the world away

Haar vorige album ‘Keepsake’ deed voor vele poptimisten al de alarmbelletjes af gaan. Met de singles die de Australische Harriete Pilbaum al loste in aanloop van deze nieuwe plaat, lijkt ze af te stevenen voor de eindejaarslijstjes. (Yannick)

IKRAAAN – Geestelijke Gezondheidszorg
Twee jaar vertraging liep het debuutalbum van Mechelse artieste IKRAAAN op. Twee jaar waarin haar ‘Geestelijke Gezondheidszorg’ serieus op de proef werd gesteld door COVID. Of dat ook een impact heeft op de plaat met singles ‘Dans’ en ‘Dode Bloem’ is nog maar te zien. (Kenny)

King Gizzard & The Lizard Wizard – Omnium Gatherum

We kennen KG&TLW ondertussen als een band die albums uitpompt bij de vleet en deze week is dat niet anders met de release van hun twintigste plaat. Toegegeven, zelfs als fan wordt het steeds moeilijker om warm te draaien voor de Gizzard fabriek, maar toch houden we een oogje in het zeil. ‘Omnium gatherum’ zou een return to form zijn, met een onverwachte bonus aan rapnummers erbij. We moeten het ze nageven, ze blijven zichzelf steeds te willen heruitvinden. (Louis)

Pusha T – It’s almost dry

Pusha T trapt een interessante maand in hiphop en rap af. De geruchten rond Young Thug nemen toe, Future en Kendrick Lamar hebben al hun releasedatum bekendgemaakt. Nu dus King Push. Coke en een hoop braggadocio, da’s waar Pusha T voor staat. En steengoeie platen. ‘Daytona’ was een aantal jaar geleden een meesterwerk, een instant classic. Met ‘It’s almost dry’ keert hij eindelijk terug. Album van het jaar zei hij zelf op zijn listening party, passend getiteld ‘Cokechella’. Met ‘Diet coke’ en ‘Neck & wrist’ liet hij al twee singles op ons los en wat een smaakmakers zijn dat. Op de tracklist vinden we naast Jay Z nog een track met Kid Cudi en Kanye West terug (uit de tijd dat ze nog vrienden waren, pre Pete Davidson) en hipperds Lil Uzi Vert en Don Toliver. King Push is terug en dat kans is groot dat we het geweten zullen hebben. (Bert)

S. Carey – Break me open

De vierde soloplaat van Bon Iver-drummer Sean Carey is een feit. Ook op ‘break me open’ zijn zachte chamber pop aangevuld met een ambient achtergrondtrack de hoofdingrediënten van het recept.

Spiritualized – Everything was beautiful

Bandleider Jason Pierce gaf in het verleden aan dat ‘And Nothing Hurt’ uit 2018 wel eens het laatste album van Spiritualized zou kunnen zijn. Toch staat de Britse band -die zijn debut maakte in 1992- vier jaar later opnieuw klaar met een langspeler. Deze is lijviger dan ooit, met 30 gastrollen, 16 instrumenten en 11 verschillende opnamestudio’s. Helaas is de bijhorende Europese tournee wegens corona uitgesteld. Desalniettemin kijken we rijkhalzend uit naar ‘Everything was beautiful’. Leadsingle ‘Always together with you’ belooft al vast de nodige dosis psychedelica, vermengd met een vleugje nostalgie. (Ewout)