Release Radar 23/04: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Alfa Mist – Bring backs
‘Bring backs’ is de derde plaat van de Britse producer/rapper Alfa Mist en z’n eerste voor Anti-. Net als op vorige releases laat hij zich vooral leiden door jazz die op een uiterst toegankelijke manier aan de man brengt.

Arooj Aftab – Vulture prince
Ergens in het muzikale spectrum tussen new age en klassiek, kan je de Pakistaanse, in Brooklyn gevestigde artieste Arooj Aftab vinden. Op haar derde album brengt ze een eerbetoon aan haar overleden broer, waarin ze wordt bijgestaan door een resem getalenteerde muzikanten.

Boshaard – Boshaard
Dit eigenzinnige duo uit ons eigen Belgenland brengt op z’n zelfgetitelde debuutplaat een mix van electronica en neoklassiek. Als we de band mogen geloven, dan bestaat de plaat uit one-take sessies. We zijn alvast benieuwd naar het resultaat.

Charlotte Cardin – Phoenix

Acht jaar na haar top vier plek in de Canadese The Voice en daaropvolgende feature op Garou’s album ‘Au milieu de ma vie’, is Charlotte Cardin toe aan haar debuutalbum. De tijdspanne tussen nu en haar tweede ep uit 2018 besteedde de Canadese naar eigen zeggen nuttig, zo slokte reeds geloste single ‘Daddy’ liefst twee jaar op. Een andere dienstmededeling op ‘Sad girl’: het immer te bespreken thema van liefde en bijhorende verdriet passeert smalend de revue en bedankt de tegenpartij voor het album dat ze uit de puinhoop heeft gehaald. (Sarah)

Dans Dans – Zink
De Ardennen was anno 2021 een populaire uitvalsbasis om de vakantiekoorts van de gemiddelde Vlaming te verstillen. Dans Dans trok zonder retraiteplannen naar de Luikse provincie. Het Antwerps-Brusselse trio nam ‘Zink’ op in de DAFT-studio’s, het vijfde lp op hun conto. Hierbinnen starten ze een instrumentale zoektocht naar verbondenheid, communicatie, passie en samenhorigheid. Zei iemand kampvuur-bingo? (Eva) Lees hier het volledige verslag.

Dinosaur Jr. – Sweep it into space

Dinosaur Jr.’s twaalfde studioalbum staat bol van weinig gecompliceerde en uiterst aanstekelijke fuzzy, grungy nummers. Nadat Kurt Vile bij het vorige album zijn bewondering voor J Mascis en de zijnen had uitgesproken, namen ze hem aan boord als coproducer op ‘Sweep it into space’. We menen zijn invloed heel duidelijk te horen op het zonnige ‘I ran away’,  Het resultaat van ‘I ain’t’ tot ‘You wonder’ is er een waar de gitaar twaalf tracks lang mag scheuren, met daarop gedrapeerd de heerlijk rasperige stem van Mascis die de fuzzy gitaren zo mooi complementeert. Een ding is zeker, deze Dinosaurus (de jongere) is nog niet uitgestorven. (Jonas VDA)

Porter Robinson – Nurture
Zeven jaar was het wachten op een opvolger van ‘Worlds’, de Amerikaanse producer/songwriter Porter Robinson had er namelijk een moeilijke periode op zitten en daardoor heeft het wat langer geduurd eer z’n tweede langspeler het daglicht zag. Van die moeilijke periode merk je amper iets op ‘Nurture’, want het album staat bol van catchy en dansbare tracks, voorzien van die typerende, al dan niet hoog gepitchte zang van Robinson zelf.

UMM – Libra ep
Vorige week was deze ep al te bewonderen in de vorm van een concertfilm, maar vandaag ziet ‘Libra’ van UMM (het project rond zangeres Lisa Daelemans) officieel het levenslicht. Aanbevolen voor fans van zowel Beach House als Warpaint.

Woolvs – This is water
Woolvs, een vijfkoppig gezelschap afkomstig uit Brussel, vuurt vandaag z’n debuutplaat op ons af. Ondanks dat de bandleden een gedeelde liefde voor jazz en geïmproviseerde muziek hebben, klonken de singles verrassend toegankelijk en eclectisch. Op de vraag hoe de rest van de plaat is uitgedraaid, krijgen we nu een antwoord.