Release Radar 23/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Brockhampton – Ginger

Front-man Kevin Abstract heeft last van nostalgie naar de begindagen van Brockhampton, naar hoe ze beats en videoclips maakten in en voor hun huisje in South Central, Californië en de magie en het plezier dat daarbij kwam kijken en dat geeft hij op sociale media zelfs vaak toe. ‘iridescence‘ voelde letterlijk gezien de staat van de groep omwille van de situatie met de uitsluiting van Ameer Vann en figuurlijk gezien de stijl en kleur van de plaat als een brug naar een andere plek, Londen. Scherp, donker en industrieel zijn enkele kernwoorden die meteen opkomen bij het samenvatten van het album waarbij vooral opvalt hoe diep de groep mentaal zat. Op ‘Ginger’ keren ze als herboren terug huiswaarts en proberen ze die magie van toen terug te creëren. (Yannick)

Jay Som – Anak ko

Met de sublieme bedroompop van haar debuut ‘Everybody works’ gaf Jay Som kleur aan de sleur van het alledaagse. Twee jaar later reist de Filipijns-Amerikaanse niet meer met de bus, maar met haar ‘Superbike’, die haar duidelijk meer vrijheid heeft gegeven om nieuwe paden te verkennen op ‘Anak ko’. (Pascal)

Raphael Saadiq – Jimmy Lee

Raphael Saadiqs eerste plaat in acht jaar is genoemd naar z’n broer Jimmy Lee Baker, die in 1990 stierf aan een overdosis. Dat wil echter niet zeggen dat het album enkel om z’n broer draait, maar het speelt wel een belangrijke rol om Saadiqs volledige verhaal te kunnen vertellen, met als inkleding uiteraard de soulvolle r’n’b waar hij om bekend staat. De gastbijdrages op ‘Jimmy Lee’ zijn niet van de minsten, zo kan je onder andere Kendrick Lamar en Ali Shaheed Muhammad van A Tribe Called Quest horen passeren. (Martijn)

Shannon Lay – August

Shannon Lay mag dan wel deel uitmaken van de postpunk-band FEELS (die dit jaar trouwens nog een prima album afleverde), solo ontpopt de artieste uit LA zich tot een echte folk-zangeres. Haar derde soloplaat ‘August’ verwijst naar augustus 2017, toen ze besloot haar job op te zeggen en zich volledig in muziek te storten. Geen slechte keuze als je’t ons vraagt. (Martijn)