Release Radar 24/04: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Febueder – Tomalin has edged in

We leerden Febueder kennen dankzij de vier ep’s die ze de voorbije jaren uitbrachten, en vandaag brengt het Britse duo eindelijk een eerste album op. Daarop bewijzen ze meer te zijn dan de liefdesbaby van Foals en Alt-J. (Mattias)

Glass Museum – Reykjavik

Acht tracks, gaande van traditionele jazz tot door Jon Hopkins-geïnspireerde elektronische muziek – dat is wat het Brusselse duo Glass Museum ons voorschotelt op z’n tweede langspeler. ‘Reykjavik’ verschijnt via het Gentse label Sdban, waar onder meer STUFF. en Taxiwars ook al platen op uitbrachten. (Martijn)

Hazel English – Wake up!

De Australische, naar de VS uitgeweken Hazel English biedt troost en houvast dankzij haar retro indiepop. Na een dubbel-ep in 2017 brengt ze vandaag haar eerste studioalbum uit. Haar mentor Day Wave is trouwens nog steeds aanwezig, want niet geheel toevallig brengt ook hij net vandaag een ep uit. (Mattias)

Nova One – Loveable

NOVA ONE, het soloproject van Roz Raskin, brengt op ‘lovable’ rooskleurige dreampop met openhartige gesprekken over zelfliefde en het belang van persoonlijke groei en doorzettingsvermogen. Met haar schijnbaar kwetsbare sopranostem doorbladert ze hoofdstukken over queerness, vrouwelijkheid en gender, die gebundeld zitten in een sixties hoesje met melancholische gitaren.  (Gertie)

 

Other Lives – For their love

Het werktempo van Other Lives uit Oklahoma, ligt niet bijster hoog, maar is wel uitermate efficiënt. Met ’Tamer animals’ uit 2011 en ‘Rituals’ uit 2015 bleek de band rond frontman Jesse Tabish in staat om met hun donkere folkpop er telkens tussen uit te springen. Vijf jaar later doen de Amerikanen een poging om dat kunstje nog eens te herhalen met ‘For their love’. (Jens)

Tom Misch & Yussef Dayes – What kinda music

Tom Misch heeft zijn ideale speelmaatje gevonden in drummer Yussef Dayes. De prefab beats en catchiness zijn vervangen door wervelende drumpartijen en experimentele improvisaties. ‘What Kinda Music’ komt uit op het legendarische jazzlabel Blue Note maar zwemt in meer vijvers dan enkel jazz. Hun jarenlang project komt eindelijk tot een hoogtepunt met dit collab album. (Guillaume)