Release Radar 24/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Black Mountain – Destroyer

De psychedelische rockers van Black Mountain lossen met Destroyer hun vijfde worp, drie jaar na het uitstekende IV, waar de Canadezen een hele scheut Pink Floyd aan hun muziek toevoegden. Hoewel de titel lijkt te verwijzen naar een nakende apocalyps, blijkt Destroyer gewoon een ode aan de auto te zijn, gezien frontman Stephen McBean vorig jaar zijn rijbewijs wist te halen. Kijk, met zo’n grapjes raken wij net dat tikkeltje meer nieuwsgierig. (Kevin)

Cate Le Bon – Reward
Leven in afzondering doet iets met een mens, zo ook met Cate Le Bon. De Canadese songwriter zonderde zich een jaar lang af in het Lake District in England en volgde daar een cursus “meubels maken”. ‘s Nachts kroop ze echter achter haar piano, en de songs die daaruit voortvloeiden vormden de basis voor haar vijfde, intieme album ‘Reward’. (Martijn)

Earth – Full upon her burning lips

Op hun vorige album experimenteerde de dronerockband Earth nog door vocals toe te voegen aan hun atmosferische sound, maar op ‘Full upon her burning lips’ lijkt het duo terug te keren naar de essentie. De vooraf geloste singles roepen alvast weer beelden rond van lange eenzame trektochten door de Amerikaanse woestijn. (Tobias)

Faye Webster – Atlanta millionaires club

‘Atlanta millionaires club’ kan wel eens de doorbraak betekenen voor de 21-jarige Faye Webster. Met haar derde plaat stapt ze nog verder af van de traditionele country-folk en sijpelen er RnB invloeden in haar muziek naar binnen. Volgende week kan je haar trouwens aan het werk zien tijdens Best Kept Secret. (Martijn)

Flying Lotus – Flamagra

Een nieuwe Flying Lotus-plaat is telkens een echte belevenis. Is het niet door zijn eclectische, tussen jazz en hip hop stuiterende flipperkastbeats, dan wel vanwege de vele opmerkelijke gastbijdrages. Zo dragen op ‘Flamagra’ ronkende namen als Anderson .Paak, Solange en George Clinton hun steentje bij, en worden we getrakteerd op een stukje spoken word van David Lynch. Benieuwd of FlyLo de torenhoge verwachtingen weet in te lossen. (Pieter S)

Morrissey – California son

Het twaalfde studio-album van de voormalige Smiths voorman is een coveralbum geworden. ‘De nummers spreken voor zich’, maakte grumpy old Mozzer zich er snel vanaf. We kijken met een mengeling van nieuwsgierigheid maar ook huiver uit naar hoe Morrissey zich vergrijpt aan onder meer Bob Dylan, Roy Orbison, Joni Mitchell en Melanie. (Kevin)

pronoun – I’ll show you stronger

Onder het alias pronoun brengt Alyse Vellturo uit Brooklyn haar langspeeldebuut uit, de opvolger van haar veelbelovende ep uit 2016. Verwacht je aan dromerige pop, beladen met groots aangezette synths en bij momenten stevig gitaarwerk. (Martijn)

Sebadoh – Act surprised

Wanneer Lou Barlow het niet te druk heeft met Dinosaur Jr., houdt hij zich graag bezig met z’n rocktrio Sebadoh. ‘Act surprised’ volgt de niet misse comebackplaat ‘Defend yourself’ uit 2013 op en is het muzikale resultaat van Barlow die een frisse start wilde nemen in zijn thuisstaat Massachusetts. (Martijn)

STAKE – Catatonic dreams ep

Vanneste en co lijken niet alleen figuurlijk herboren omwille van de naamsverandering vorig jaar. Ook letterlijk, ze steken het namelijk niet onder stoelen of banken dat die periode zeer vruchtbaar was en veel materiaal hebben opgenomen. Als gretige jongens van toen kondigen ze nu hun wedergeboorte aan met een steviger en rauwer geluid in dit drieluik hoewel het tevens nog meer doet verlangen naar die eerste plaat. (Yannick)