Release Radar 24/09: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Yannick Verhasselt

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Ada Lea – One hand on the steering wheel the other sewing a garden

Wie fervent Duyster-luisteraar is, moet bij Ada Lea een belletje horen rinkelen. De Canadese singer-songwriter heeft namelijk in aanloop van haar tweede plaat pareltjes ‘Damn’, ‘Partner en ‘Hurt’ al weten te droppen. En die overtuigden ons heel erg van haar geslepen mix van haar dromerige indierock.

Andy Shauf – Wilds

Afgelopen week kwam de singer-songwriter prompt met het nieuws een nieuwe plaat te gaan uitbrengen. Een verrassing toch wel gezien de man in 2020 pas ‘The neon skyline’ uitbracht. Uit diezelfde sessies verschijnt nu dus ‘Wilds’, een plaat die bovendien ook nog enkele b-kantjes bevat. Alhoewel we hopen dat het qua kwaliteit cliché-matig geen b-sides-album is geworden met songs die nog op de plank lagen.

Astrid Sonne – Outside of your lifetime

De Deense muzikante behoeft waarschijnlijk geen volledige introductie meer. Haar impressionante progressieve electronica en ambient werd op voorganger ‘Cliodynamics’ in 2019 ten toon gespreid. Op haar nieuwe album lijkt het erop dat Sonne zich nog verder verdiept in diezelfde meeslepende elektronische landschappen.

D Smoke – War & wonders

Een apart verhaal, dat van D Smoke. Enkele jaren geleden won hij de Netflixserie ‘Rhythm + Flow’, een talentenjacht voor rappers. Zijn debuutalbum ‘Black habits’ leverde hem meteen twee Grammy nominaties op: beste nieuwkomer en beste rapalbum. Het gaat dus hard voor D Smoke. Zuurpruimen zeggen dat de rapper uit Inglewood te veel klinkt als Kendrick Lamar, maar hoe kan je in godsnaam te veel hebben van iets ontzettends goed? Benieuwd op hij op ‘War & wonders’ kan bevestigen. (Bert)

Float Fall – Float Fall

Dat we lang hebben moeten wachten op de allereerste plaat van Float Fall, mag wel een understatement zijn. De band brak ergens in 2013 door met ‘Someday’, een single die menig Belpopliefhebber ongetwijfeld kent. Toch bleef een ep of een album uit. Het heeft veel geklooi met labels en een pandemie geduurd, maar eindelijk is die langverwachte eerste plaat er. Het was het wachten meer dan waard, dat kunnen we nu al zeggen.

Lakeyah & DJ Drama – My time

Lakeyah mag dan bij velen nog geen belletje doen rinkelen, veelbelovend is ze alleszins. Een van de nieuwe namen in de game. Zo was ze deel van de meest recente Freshmen Class van XXL. Ze wordt hier op ‘My time’ ondersteund door DJ Drama. Die DJ Drama is een grote naam die recent nog eens een boost kreeg dankzij Tyler, The Creator. Of hoe men rap hip kan worden. Lakeyah, een van de vaandeldraagsters van de scene in Milwaukee, weet dus waar te kijken om te scoren. Knaller van een mixtape comin’ right up als je het ons vraagt. (Bert)

NAO – And then life was beautiful

De Britse is jammer genoeg al een hele tijd onder de radar terwijl ze met haar catchy r&b en pop een veel groter publiek verdiend. Op debuutalbum ‘For all we know’ zagen we haar nog veelal gebruik maken van die poptinten. Op ‘Saturn’ was dat klankenpallet al veel meer gestroomlijnd tot een mooie conceptplaat. Benieuwd of met deze plaat eindelijk de bal aan het rollen gaat. De titeltrack klonk alvast veelbelovend.

Poppy – Flux

Ze is waarschijnlijk één van de meest interessante figuren die zowel pop- als metalheads zal smaken, dat alleen al zegt al vrij veel over hoe veelzijdig Poppy is. Op voorganger ‘I disagree’ zagen we Poppy resoluut kiezen voor de hardere gitaren die op het einde van ‘Am I a girl?’ slechts een beetje doorschemerden. In juni dropte ze al een kanonskogel van een ep met ‘EAT’ dat als soundtrack dient voor NXT (een Amerikaanse serie rond professioneel worstelen). Op ‘Flux’ zien we minder alternatieve metal en metalcore in vergelijking met die ep. We zien shoegazey dan wel droompop kantjes terugkeren van haar, al zijn zware gitaren natuurlijk nooit veraf.

Rijmtekkie Spansman – Ventana

Rap van eigen bodem! Rijmtekkie Spansman brengt met Spansman zijn tweede project van het jaar uit. In april verscheen ‘Briklos’, een EP die er boenk op was. Nu is het dus tijd voor een volledig album. Verwacht je aan zware West-Vlaamse hiphop, rechttoe rechtaan en met features van Gemeejne Bleejkn, Rookwalm en Doornroosje. Wie hier niet enthousiast van wordt, heeft de scene in West Vlaanderen niet gevolgd. Onterecht, zoals ‘Ventana’ ongetwijfeld gaat bewijzen. (Bert)

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine – A beginner’s mind

Twee boezemvrienden die een avondje films bingen het idee krijgen om er een plaat rond te maken. Het is eens wat anders dan existentialisme, liefdesperikelen, geloof en andere dagdagelijkse gedachten die in ‘The ascension’ veelal een plekje vonden. In trosjes werden bovendien de afgelopen maanden singles voor de plaat gedropt; ‘Back to Oz / Fictional California’ waren meteen een schot in de roos, ‘Cimmerian shade / You give death a bad name’ volgden het hoge niveau en ‘Reach out / Olympus’ werd een orgelpunt. Zo kennen we meteen al bijna de helft van de nieuwe plaat. Onze verwachtingen zijn hoog, benieuwd of de twee cinefielen ze ook op de andere helft weten in te lossen.

Westside Gunn – Hitler wears Hermes 8: sincerely Adolf

Enkele weken geleden kwam het eerste deel uit van de ondertussen al achtste entry in de mixtape reeks over Hitler zijn kledijkeuze. De geschiedenis leerde ons dat het Hugo Boss was. Westside Gunn houdt daar echter een ander idee op na. Origineel zou het tweede deel pas voor rond Halloween zijn. Gelukkig zat Westside Gunn op zodanig hete kolen dat we het nu al krijgen. Want verdorie, wat was dat eerste deel goed. Stream de hele boel maar kapot, Westside Gunn is on fire! (Bert)