Release Radar 28/02: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Caribou – Suddenly

Na zich enkele jaren te focussen op zijn DJ-sets onder de naam Daphni, is Dan Snaith weer helemaal terug als Caribou om een nieuwe indietronica-soundtrack te voorzien voor je eerste barbecue over een paar maanden. De zachte zang staat nog steeds centraal, maar het zijn vooral de fleurige instrumentals die de show stelen. (Tobias)

Driftwood – Only fighters left behind

Driftwood, met onder meer oprichter Sam De Bock en Patricia Vanneste (ex-Balthazar, Hydrogen Sea) komt vandaag met z’n debuutalbum aanzetten. ‘Only fighters left behind’ draait rond de minder aangename emoties waar we uiteindelijk allemaal wel eens mee te maken krijgen, terwijl het muzikaal aanleunt tegen internationale grootheden als Massive Attack en Lamb. (Martijn)

Fake Indians – The pest (release op 29/2)

De Antwerpse noiserockband Fake Indians rond Dries Hermans pakt dit weekend uit met hun debuutalbum. Ze maakten een selectie van ruwe jams en demo’s en schilderden er een stevige laag goudverf op. ‘The Pest’ is niet bepaald veelzijdig, maar wel straight to the point. Het lijkt alsof de ongepolijste noise- en punkrock van weleer volledig terug is.(Louis)

Kameel – Barkas

Het eigenzinnige jazz/rock-trio Kameel levert met ‘Barkas’ z’n eerste volwaardige langspeler af. Als de songs op ‘Barkas’ qua niveau enigszins in de buurt komen van de vooraf uitgestuurde single ‘Greg’, kan dit wel eens een Belgische topper worden. (Martijn)

Psycho 44 – Unreality I

Deel een van het ‘Unreality’ tweeluik betekent meteen hun eerste volwaardige wapenfeit sinds ‘Suburban guido to springtide’ uit 2013. Gehaast zijn deze ex-Humo’s Rockrally finalisten dus allerminst te werk gegaan. Weet Psycho 44 zeven jaar wachten echter te rechtvaardigen? Ontdek het vooral zelf en geef deze stevige plaat dit weekend een luisterbeurt of twee. (Martijn)

Real Estate – The main thing

Werkt het triestige weer van de voorbije dagen ook zo op je systeem? Haal dan het zonlicht in huis met de stralende jangle-pop van Real Estate. De Amerikaanse indieband schudt op z’n vijfde album nog steeds met het grootste gemak dromerige gitaarmelodieën uit z’n mouw – de ideale remedie tegen die winterblues als je’t ons vraagt. (Martijn)

Soccer Mommy – Color theory

‘Color theory’ biedt antwoord op de vraag of indie-singer/songwriter Sophie Allison haar uiterst genietbare doorbraak-plaat kan overtreffen. De tracks die in de aanloop van deze release werden gelost, deden alleszins het beste vermoeden. De band rond Allison is bij deze ook voor het eerst hoorbaar op plaat, want de funderingen van de songs werden volledig live opgenomen, wat uiteraard resulteert in meer dynamische tracks. (Martijn)