Release Radar 28/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bachelor – Doomin’ sun

‘Doomin’ sun’ van Bachelor is het resultaat van de vriendschap tussen Melina Duterte (Jay Som) en Ellen Kempner (Palehound). Naast thema’s als vriendschap en kwetsbaarheid bevat het album ook de pijn die gepaard gaat bij het aanzien van de klimaatcrisis en het leven als queer-persoon. ‘Stay in the car’ laat ons alvast proeven van een stevige gitaar die doet denken aan Pixies. (Laurent)

black midi – Cavalcade

Op rock & roll staat geen leeftijd en dus ook geen minimumleeftijd. De jonkies van black midi wisten dat maar al te goed op hun debuut ‘Schlagenheim’ en ontvellen op ‘Cavalcade’ tot doorgewinterde muzikanten. Koperblazers begeleiden tegenwoordig de band in een uit de hand gelopen jamsessie en geven het geheel een hoog jazz-fusion gehalte. De onverwachte ballades van frontzanger en gitarist Geordie Greep verhinderen het verder labelen van het veelzijdige tweede album. (Guillaume)

Bladee – The Fool

Het is ondertussen een gewente geworden: Zweedse autotunerapper brengt vandaag weer een onaangekondigd album uit. Hierop lijkt hij de lijn vanop ‘Exeter’ en ‘333’ door te trekken, en wat meer zonlicht in zijn doorgaans kille wereld toe te laten. ‘The fool’ lijkt bovendien gekenmerkt te worden door trance-invloeden. (Tobias)

DMX – Exodus

Over de doden niets dan goed en hopelijk zal dat ook gelden voor het postume album van DMX, Exodus. De rapper overleed begin april en hoewel we moeilijk het idee van een gratuite money grab van ons kunnen afschudden, zijn we toch benieuwd naar wat hij nog in zijn kluis had liggen. Negen jaar is het geleden sinds zijn vorige album, dus de honger is best wel groot. Aan vette features geen gebrek. Op de single ‘Hood blues’ doen de boys van Griselda mee en waar DJ Khaled onlangs ferm de mist in ging, mag DMX proberen beter te doen: geen stinker afleveren waarop Nas en Jay Z meedoen. Met Alicia Keys, Bono en Snoop Dogg oogt de rest van de tracklist zowel eclectisch als interessant. De kunst wordt om er een mooi geheel van te smeden als eerbetoon aan DMX. (Bert)

Loscil – Clara

Zelfs met meer dan tien full-length releases op z’n teller denkt Loscil nog niet aan ophouden. Z’n nieuwste heet ‘Clara’ en bestaat volledig uit elementen van een drie minuten durende compositie die de ambient producer uit elkaar heeft gerokken, gesampled en gekneed tot een volwaardige dubbelelpee.

Lou Barlow – Reason to live

Dinosaur Jr. bassist / Sebadoh-frontman Lou Barlow brengt met ‘Reason to live’ een allegaartje aan stijlen te berde. Als we hem mogen geloven is hij is niet meer die depressieve muzikant met liefdesverdriet, maar iemand die zin heeft in het leven en dankbaar is voor de mensen rondom hem.

Masayoshi Fujita – Bird ambience

Tot rust komen kan dit weekend met ‘Bird ambience’ van de Japanse componist Masayoshi Fujita, een album waarin de marimba en field recordings centraal staan. De plaat verschijnt via Erased Tapes – dat zegt eigenlijk al genoeg.

Mustafa – When Smoke Rises

Omgaan met een groot verlies – iedereen doet het op zijn manier. Voor de in Toronto-gebaseerde artiest Mustafa is dat een debuutplaat uitbrengen. Begeleid door folk-instrumentatie, neemt hij je mee op een emotionele rollercoaster.

Portico Quartet – Terrain

Portico Quartet is al 15 jaar een vaste waarde in het Londense jazz-wereldje. ‘Terrain’, hun nieuwste worp bestaat uit slechts drie movements, waarin de band zich minimalisme en ambient geheel eigen maakt.

The Calicos – The Soft Landing

Drie jaar na het winnen van Humo’s Rock Rally, laat dit Antwerpse gezelschap eindelijk hun eerste langspeler op ons los. Fans van Wilco en The War On Drugs gaan zich zeker geen buil vallen met dit debuut.