Release Radar 29/01: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Anna B Savage – A common turn

Meer dan vijf jaar geleden zagen we Anna B Savage al in de AB als voorprogramma van Father John Misty, maar op een debuutplaat was het wachten tot vandaag. De singles geuren alvast naar Jeff Buckley en Anna Calvi, en dat is nooit een slecht teken. (Frederik J)

Arlo Parks – Collapsed in sunbeams

Dankzij de complimenten van onder andere Phoebe Bridgers en de steun van BBC Radio 1 stond Arlo Parks al enige tijd op onze radar. Het debuutalbum van de Londense twintiger ‘Collapsed in sunbeams’ is een persoonlijke zoektocht doorheen leerrijke herinneringen. Dankzij haar poëtische muziek mogen wij er als luisteraar ook deel van uitmaken. Lees hier het volledige verslag. (Guillaume)

Celeste – Not your muse

Een plaat waar al ruime tijd door velen werd naar uitgekeken is het debuut van Celeste. De Britse presenteert hier een collectie soulvolle r&b-tracks, waaronder de hits ‘Love is back’ en ‘Stop this flame’. (Martijn)

Goat Girl – On all fours

Hoewel hun eerste album op behoorlijk wat enthousiasme onthaald werd, was het door de hoeveelheid tracks toch ook een beetje een verwarrende bedoening. Voor hun tweede album zijn deze vier Britse dames gelukkig wat selectiever te werk gegaan en is het eindresultaat uitgedraaid op “slechts” 13 tracks. ‘On all fours’ toont duidelijk aan dat deze veelzijdige postpunk-band gegroeid is, zonder daarbij die typerende speelsheid te verliezen. (Martijn)

LNZNDRF – II

Qua bandnaam hebben Benjamin Lanz (Beirut) en de broers Devendorf (The National) evenveel inspiratie als ondergetekende die als tienjarige met zijn beste vriend een naam zoekt voor een fictieve voetbalcompetitie op FIFA 2001: de combinatie van hun namen. Maar de bandnaam (en albumnamen) zijn duidelijk van ondergeschikt belang, en muzikaal plezier primeert. Waar het eponieme album uit 2016 het resultaat was van lange instrumentale jams, belooft ‘II’ meer radiovriendelijk album te worden. Dat doet eerste single ‘Brace yourself’ alvast vermoeden. Aan dromerigheid en spelplezier wordt er evenmin niet ingeboet. (Jonas VDA)

Madlib – Sound ancestors

Madlib, oftewel Otis Jackson Jr., creëert al meer dan dertig jaar muziek als DJ, producer en MC, voor (en met) wereldbekenden zoals Kanye West, Erykah Badu en MF DOOM. Kieran Hebden (Four Tet) bedacht dat het wel eens tijd werd voor een ‘echt klassiek album’ en bood prompt zijn diensten aan om het album samen te stellen, te ordenen en te bewerken, en wie kan die man ongelijk geven? (Eva)

Rats On Rafts – Excerpts from chapter 3: The mind runs a net of rabbits paths

Na zes jaar studio-afwezigheid zijn de Rotterdamse postpunkers Rats On Rafts terug. In 2018 gingen ze samen met Franz Ferdinand op tour in Japan en dat heeft zo z’n sporen nagelaten op hun derde plaat. Desondanks de invloed die het land van de rijzende zon had, klinkt de band nog steeds even herkenbaar door die gejaagde gitaren en motorische ritmes. (Martijn)

Steven Wilson – The future bites

Steven Wilson niet kennen is een eigenschap waaraan veel mensen voldoen. Nochtans is de Brit voor de progrock wat Bob Dylan is voor de singer songwriters. Zijn werk met giganten binnen het genre als No-man en vooral Porcupine Tree ligt al even achter de rug, maar op meerdere van zijn soloplaten maakte hij zo mogelijk nog meer indruk. ‘The future bites’ belooft meer elektronica en experiment te bieden. Fans houden het hart vast, wij zijn gewoon erg benieuwd. (Kevin)

The Besnard Lakes – The Besnard Lakes Are The Last of the Great Thunderstorm Warnings

Psychedelica, folk, dreampop en indie mixen : dat is waar het Canadese Besnard lakes voor staat.  Dat leidt al ettelijke platen niet tot de grote doorbraak, maar het zal ons worst wezen: de kans dat de jongste telg een sof wordt, is bijzonder klein.  Daarvoor levert de band te vaak consistente kwaliteit af. Wij beschouwen ze graag als een klein persoonlijk geheimpje dat we graag met u delen. (Kevin)

The Notwist – Vertigo days

Meer dan ooit staat de Duitste indietronicatrots voor avontuur de laatste jaren. Op ‘Vertigo days’ geven ze de zang meermaals uit handen aan ons onbekende artiesten, maar in het geval van vooruitgeschoven single ‘Ship’ levert dat een indrukwekkende ode aan de krautrock op. Of ‘Neon golden’ uit 2002 overtroffen wordt is hoogst onzeker, maar wij gokken dat de broertjes Acher niet ver van een gelijkspel af zullen zitten. Lees hier het volledige verslag. (Kevin)