Release Radar 30/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

!!! – Wallop

!!! (lees: Chk Chk Chk) schudt dit weekend het feestbeest in jou wakker. De New Yorkse discofunkers brengen met ‘Wallop’ hun achtste langspeler uit via Warp. Het is de opvolger van ‘Shake the shudder’ (2017) en wordt voorzien van een hele reeks gastoptredens, onder andere van Liars-frontman Agnes Andrew. (Koenraad)

Black Belt Eagle Scout – At the party with my brown friends

Katherine Paul laat er geen gras over groeien: amper een jaar na haar enthousiast ontvangen debuutplaat staat ze er weer, met een nieuwe langspeler in handen. Waar ‘Mother of my children’ toch voornamelijk een gitaarplaat was, brengt ‘At the party with my brown friends’ een meer verfijnd geluid ten gehore. Een artieste om in de gaten te houden. (Martijn)

Lana Del Rey – Norman fucking Rockwell

Lana Del Rey is ondertussen een gevestigde waarde in ons muzieklandschap en heeft amper nog introductie nodig. Dit weekend laat ze ‘Norman fucking Rockwell’ op de wereld los, en met dit zesde studioalbum zou Del Rey ons naar eigen zeggen laten kennismaken met diepe retrospectie en typische sad girl shit. In interviews liet ze weten dat het geheel Laurel Canyon-achtig klinkt met tamelijk wat surfelementen en Red Hot Chili Peppers-invloeden. Na wat rare akkefietjes op haar Instagram met het al dan niet lossen van nieuwe nummers, fragmenten en teksten, kunnen we alleen maar hopen dat de focus van de afgelopen maanden voornamelijk bij de muziek lag. We kregen alvast wat voorsmaakjes waarvan de kern een oprechte tristesse en nostalgie is – voorlopig niks nieuws, dus. We zijn alvast benieuwd naar wat de dromerige popprinses ons nog meer te bieden heeft. (Naomi)

Pharmakon – Devour

2019 is een goed jaar voor vrouwelijke noise. Na Lingua Ignota en Uboa voegt Pharmakon vandaag eveneens een album toe aan dit angstaanjagende lijstje. De vooraf geloste singles laten alvast weer horen wat we ondertussen wel van Margaret Chardier gewend zijn: gitzwarte noise die je niet per se verplettert met een muur van geluid, maar eerder onheilspellend onder je huid kruipt. (Tobias)

The S.L.P. – The S.L.P

Serge Pizzorno maakte gebruik van het sabbatjaar van zijn band Kasabian om aan zijn eigen soloproject The S.L.P. te werken. Vrees echter niet: dit betekent geenszins het einde van Kasabian. Pizzorno beschouwt dit project eerder als een andere planeet die rond hem heen cirkelt en waar hij af en toe heen kan gaan. (Koenraad)

The Slow Show – Lust and learn

Zoals de bandnaam al doet vermoeden, nemen de songs van The Slow Show hun tijd om zich volledig in te nestelen. ‘Lust and learn’ is het derde album van deze band uit Manchester, en tevens zijn meest directe. Voor fans van The National (duh).  (Martijn)

Tool – Fear inoculum

Aan alle aardbewoners en levende wezens in de rest van het universum met toegang tot enige bron van audio: take a seat. De meest geanticipeerde plaat sinds de release van ’10.000 days’ in 2006 is op ons neergedaald. Na dertien (!) jaar komt het viertal Keenan, Carey, Jones en Chancellor uit Los Angeles met zijn vijfde plaat. Memes over skeletten op bankjes met daarboven de tekst “still waiting on the next Tool album” kunnen eindelijk worden opgeborgen, want het is nu 0 dagen geleden sinds de laatste plaat van Tool is uitgebracht. Het eerste kunstwerkje ‘Fear inoculum’ klinkt in ieder geval als niets anders dan Tool en lost onze torenhoge verwachtingen helemaal in. (Jens)

Whitney – Forever turned around

Na drie jaar breit Whitney eindelijk een vervolg aan zijn debuutplaat. ‘Forever turned around’ is een alomvattend naslagwerk in muzikale vorm over het begrip ‘relatie’. Het duo Ehrlich (die een verleden heeft bij Unknown Mortal Orchestra) en Kakacek van wijlen Smith Westerns heeft een grandioze aanpak gevonden om de perfecte popsong te schrijven in moderne stijl zonder het verleden te verloochenen. Het was tevens van Levon Helm (The Band) geleden dat we nog eens zo’n goede zanger én drummer aan het werk hebben gezien. (Jens)