Release Radar 30/10: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Ariana Grande – Positions

Ariana Grande geeft haar fans de beste verrassing van het jaar in de vorm van een nieuw album, ‘Positions’, met samenwerkingen van onder andere Doja Cat en The Weeknd. Het is al haar derde album in iets meer dan twee jaar tijd, na ‘Sweetener’ en ‘thank u, next.’ De eerste single ‘Positions’ was een groot succes en verbrak verschillende streaming records. Benieuwd of nummers als ‘Just like magic’ en ‘Nasty’ ook in de smaak vallen. (Karel)

Bombataz – Olympics of love

De leegte tussen Animal Collective en Stuff. wordt voortaan gevuld door Bombataz. Het Brusselse kwartet bestaat uit leden van Schntzl, An Pierlé Quartet, Donder, Warm Bad en Woolvs en doet gekke dingen met synthesizers, vocoders en het Japans. Na een eerste ep vorig jaar komt het viertal na wat coronageralateerd uitstel nu alsnog met een debuutalbum naar buiten. (Mattias)

Echo Collective – The see within

Brussel is goed vertegenwoordigd in deze lijst vandaag – ook dit gezelschap brengt vandaag z’n langspeeldebuut uit. Ze verwierven bekendheid met neoklassieke uitvoeringen van songs van Radiohead en Jóhann Jóhannsson, maar met ‘The see within’ toont Echo Collective dat hun eigen werk zeker niet hoeft onder te doen. Voor de liefhebbers van onder andere A Winged Victory For The Sullen. (Martijn)

Eels – Earth to Dora

Het voelt een beetje alsof de rijke discografie van Eels in 2014 al werd afgerond met het retrospectieve ‘The cautionary tales of Mark Oliver Everett’. Het relatief afstandelijke ‘The Deconstruction’ uit 2018 leek dan ook vooral een bonusplaat; niet onaangenaam doch lichtjes overbodig. Laat ons hopen dat E met deze ‘Earth to Dora’ weer persoonlijker wordt, ironischer. De albumhoes belooft alvast iets goeds. (Frederik J)

Elvis Costello – Hey clockface

Alsof Elvis Costello z’n discografie nog niet indrukwekkend genoeg was, komt daar vandaag nog een nieuwe plaat bij. ‘Hey clockface’ bestaat uit tracks die ofwel luid zijn en een levendige sfeer uitademen, ofwel net erg intiem aanvoelen. Een middenweg is er niet. (Martijn)

Food House – Food House

Begin dit jaar waren Gupi en Fraxiom verantwoordelijk voor ‘Thos moser‘, een instant classic in het hyperpopgenre. Nu hebben de twee grapjassen de krachten gebundeld onder de naam ‘Food house’ en brengen ze een volledige plaat uit vol speelse melodieën en vage internethumor. (Tobias)

JAKOMO – Fastbreak ep

Na hun Humo’s Rock Rally deelname brengt finalist JAKOMO hun eerste ep ‘Fastbreak’ uit. Ze plakken het etiket “suave-rock” op hun sound en hopen daarmee stoer en soft te klinken. De Brusselse band zet hun thuishaven nog eens op de kaart als een plaats waar goede muziek ontstaat en JAKOMO mag met hun nieuwe ep de indiescene mee vertegenwoordigen. (Andreas)

Mourn – Self worth

Dit indierock-gezelschap uit Barcelona toont op hun nieuwste album dat ze enorm gegroeid zijn als band – niet alleen op muzikaal vlak maar ook tekstueel vlak  : de songs zijn gelaagder dan tevoren en de teksten nog scherper dan voorheen, zonder ook maar iets in te boeten aan de catchiness die deel uitmaakt van deze groep. Ideaal om het weekend stevig in te zetten, deze ‘Self worth’. (Martijn)

Nothing – The great dismal

Shoegaze-liefhebbers worden op hun wenken bediend, want Nothing brengt vandaag z’n vierde langspeler uit. Ook hier vindt de Amerikaanse band weer de perfecte balans tussen grunge en dreampop, al klinkt dit vooral als een herhalingsoefening van wat ze in het verleden nog gedaan hebben. (Martijn)

Oneohtrix Point Never – Magic Oneohtrix Point Never

Daniel Lopatin schakeert na het verzorgen van de enerverende ‘Uncut gems’ soundtrack naar een iets radiovriendelijkere klank – letterlijk dan. De titel verwijst naar een radiostation en het album zelf lijkt alsof Lopatin zelf in de studio is gekropen om plaatjes aan elkaar te schakelen. Uiteraard met de verwachte twists en turns in verwerkt en vrij onherkenbare gastbijdrages van onder meer Caroline Polachek, Arca en The Weeknd. (Yannick)

Salem – Fires in heaven

Salem is terug om je muzikaal te beheksen. Of dat is toch de bedoeling, want de band in de hele kleine niche van de witch house is terug met eigen materiaal na een stilte van tien jaar. Dat ‘Fires in heaven’ een dag voor halloween uitkomt kun je bezwaarlijk toeval noemen. We kunnen eindelijk horen of deze comeback betoverend mooi wordt of beangstigend slecht uitvalt en of het microgenre nog iets te bieden heeft anno 2020. Hoe dan ook wordt het een blij weerhoren met de donkere beats, met effecten overladen stemmen en hiphopinvloeden. (Jonas VDA)

Sam Smith – Love goes

Na een titelwijziging en een nieuwe releasedatum is, na maanden vertraging, Sam Smith’s derde studioalbum ‘Love goes’ eindelijk uit. Smith kroop hiervoor in de studio met Demi Lovato, Labrinth, Calvin Harris en Normani. De nieuwste langspeler is, dankzij hun prachtige stem, een broodnodige balsem in deze rare tijden. (Karel)

Suuns – Fiction ep

Wanneer de Canadezen van Suuns met nieuw werk op de proppen komen, maak je het puntje van je stoel maar best even proper. De kans dat je er de komende tijd meer tijd zal spenderen is namelijk reëel. Op hun nieuwe ‘Fiction ep’ gingen ze aan de slag met oude opnames. Die werden ontleed, herwerkt, geknipt en geplakt tot er zes nieuwe oude nummers ontstonden. Upcycling voor avantgardisten. (Jonas VL)

The Grand RazoO – Flozz

The Grand RazoO is het nieuwe project van Wannes Beernaert, wiens debuut-ep als een noodzakelijke uitlaatklep fungeert om het verlies van z’n zoontje te verwerken. Dat ‘Flozz’ bijgevolg een rollercoaster aan emoties omvat, spreekt voor zich. (Martijn)

Tsar B – Unpaintable ep

Haar viool is gestemd, de beats liggen klaar en de melodrama zit ingevet in haar haren. Tsar B, het pseudoniem van de Gentse Justine Bourgeus, is klaar voor een nieuw hoofdstuk na haar debuutalbum uit 2018 met de ep ‘Unpaintable’. Samen met belpopheld Mauro Pawlowski en het Engels duo Nova Twins regeert Tsar B over het grenzeloze rijk der indiepop. (Guillaume)

Zwangere Guy – Brutxxl

Dat 2020 geen jaar is om over naar huis te schrijven, dat is ondertussen al geweten. Tenzij je Zwangere Guy heet. De Brusselse rapper schrijft de voorbije maanden van zich af in acht gloednieuwe nummers die verschijnen op ‘Brutxxl’. Het album, met daarbij de heruitgave van zijn vorig jaar verschenen ‘Brutaal’ en de nieuwe nummers, opent nog eenmalig de poorten naar de hel van zijn gedachten. Veel nieuws zal er voor de echte fans niet te rapen zijn. ‘Brutaal’ staat bij velen al een jaar op repeat en van de acht nieuwe nummers zijn er al drie te vinden op je favoriete streamingdienst als single. Gelukkig kunnen we er gif op innemen dat die vijf andere tracks gaan vlammen. (Bert)